APK
Algemene Periodieke Keuring
Bij het kopen van een voertuig gaat de koper er doorgaans van uit dat deze aan de wettelijke eisen voldoet. Er zijn echter een paar zaken waar speciaal op gelet moet worden uit het oogpunt van veiligheid en strafbaarheid.
Wat is een APK
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De APK is geen volledig onderzoek naar de technische staat van de auto. Er worden meer dan 100 punten onderzocht met betrekking tot verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van de auto. Hier een kort overzicht.
APK is geen aankoopkeuring
De APK op zich geeft geen garantie of een auto een goede aankoop is. De APK is een veiligheidskeuring. Een Aankoopkeuring geeft deze wel. De APK kan meestal gecombineerd worden met een Totaalkeuring.
Frequentie APK
- Personenauto's tot 3500kg rijdend op benzine, alcohol en/of elekromotor, die nieuw gekocht zijn ná 31 december 2004, moeten na vier jaar de eerste APK ondergaan. Daarna geldt de APK-plicht iedere twee jaar. Als de auto acht jaar oud is, geldt weer een jaarlijkse APK-plicht.
- Auto's met andere brandstofsoorten moeten na drie jaar voor het eerst APK gekeurd worden. Daarna volgt een jaarlijkse APK-plicht.
- Personenauto's, die nieuw gekocht zijn vóór 1 januari 2005 en niet ouder zijn dan 30 jaar moeten na drie jaar voor het eerst gekeurd worden, daarna jaarlijks.
- Auto's van 30 jaar of ouder moeten eens per twee jaar een APK moeten ondergaan.
- Oldtimers, in gebruik genomen vóór 1 januari 1960, zijn vrijgesteld van APK-plicht.
APK in het buitenland
Het is ook mogelijk om in België en Spanje een APK laten uitvoeren. Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld en krijg je een Nederlands APK-rapport. Bij afkeuring wordt dit vermeld in het kentekenregister. Na reparatie kan je dan het voertuig opnieuw laten keuren. Op de website van de RDW zijn adressen te vinden waar in het buitenland je voertuig kunt laten keuren.