Rijbewijzen
Wat is een rijbewijs?
Een rijbewijs is een document in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een bepaald motorrijtuig te mogen besturen. Op dit pasje wordt onder andere aangegeven waar je bevoegd bent op/in te rijden. Heb je een rijbewijs voor de auto en een rijbewijs voor de motor, dan heb je dus maar één pasje nodig waarop beide categorieën staan vermeld.
Het rijbewijs ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een rijexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt de rijvaardigheid getest. Voorafgaand aan het rijexamen dien je rijlessen te volgen en leg je een theorie-examen af. Heb je deze onderdelen succesvol afgerond, dan wordt het rijbewijs afgegeven door de burgemeester van jouw woonplaats en kun je het afhalen bij het gemeentehuis. Verloopt het rijbewijs, dan kun je een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Opnieuw rijexamen doen is niet nodig.
Op je rijbewijs zijn de volgende gegevens te vinden:
- een pasfoto
- volledige naam
- geboortedatum en plaats
- datum van aanvraag
- moment waarop het rijbewijs verloopt
- de gemeente waar je het rijbewijs hebt aangevraagd
- vermelding van welke voertuigen je bevoegd bent om te besturen
In Nederland kun je je met een (Europees) rijbewijs in de meeste situaties ook officieel identificeren. Het rijbewijs is echter geen reisdocument en is dus niet geschikt als identificatiebewijs bij de grens of in het buitenland.
Let op: andere documenten dan paspoort, ID-kaart, vreemdelingendocument en het rijbewijs zijn geen geldig identificatiebewijs. Met een OV-chipkaart, vaarbewijs of pinpas kun je je niet identificeren.
Buitenland
Het land waar een rijbewijs wordt gehaald, bepaalt de categoriëen voertuigen die je mag besturen. Het land waar je wilt rijden, kan bij de erkenning van een niet-lokaal rijbewijs toestaan dat je (ook) andere voertuigen mag besturen dan waartoe jouw rijbewijs je de bevoegdheid toe geeft. In de praktijk staan verhuurbedrijven het vaak toe om een auto, camper of motorfiets te huren, terwijl je daar niet het goede rijbewijs voor hebt. Wij raden iedereen aan om alleen voertuigen te besturen die je volgens de regels van het land waar je je rijbewijs hebt gehaald mag besturen.
Bijzondere situaties
Houders van een Italiaans rijbewijs B mogen in Italië ook lichte motorfietsen besturen (< 125cc), terwijl de houder van een Nederlands rijbewijs dit niet mag.
In Australië mogen houders van het EU-rijbewijs B tot 10 passagiers vervoeren, terwijl het EU-rijbewijs B de bevoegdheid geeft tot het vervoeren van maximaal 8 passagiers.
In de Verenigde Staten van Amerika mag je met een EU-rijbewijs B de meeste campers vanwege het hoge gewicht niet besturen. In de praktijk wordt dit door verhuurbedrijven wel vaak toegestaan.
Voorwaarden voor het behalen het rijbewijs
Er zijn verschillende categorieën rijbewijzen. De voorwaarden voor het behalen van een rijbewijscategorie zijn afhankelijk van het soort voertuig. Wel zijn er een aantal voorwaarden die voor elk rijbewijs gelden:
- Voor het behalen van een rijbewijs geldt een minimum leeftijd. Deze is per voertuig verschillend.
- Voor het verkrijgen van het rijbewijs moet je praktijkexamen doen. Voor enkele is ook een theorie examen vereist.
- Voor het verkrijgen van een rijbewijs moet je rijgeschikt zijn d.w.z. geestelijk en lichamelijk gezond genoeg zijn.
- Voor een groot rijbewijs (C en D) moet je medisch gekeurd worden.
Rijbewijs categoriën | |
Rijbewijs A |
Het rijbewijs voor motoren.
|
Rijbewijs AM |
Het rijbewijs voor brom- en snorfietsen, scooters en brommobielen.
|
Rijbewijs B |
Het rijbewijs voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500kg
|
Rijbewijs C |
Het rijbewijs voor campers en/of (vracht)wagens. C
C1
|
Rijbewijs D |
Het rijbewijs voor bussen (officieel personenvervoer van meer dan 8 personen). D
D1
|
Rijbewijs E |
Het rijbewijs voor het rijden van B-, C- en D- voertuigen met een aanhanger.
|
Afgiftedatum rijbewijs
De afgiftedatum van het rijbewijs staat op het rijbewijs bij rubriek 4a. Dit is de datum waarop het besluit tot afgifte van het rijbewijs is genomen (zie artikel 118a Wegenverkeerswet). Over het algemeen komt dit overeen met de datum van de aanvraag van het rijbewijs.
Internationaal rijbewijs (IRB)
Het internationaal is een vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Omdat het Nederlands rijbewijs in de gehele EU (en ook in Zwiterland, Lichtenstein, Turkije, IJsland en Noorwegen) geldig is, heb je voor die landen geen Internationaal rijbewijs nodig. Kijk in onze landeninformatie of een IRB verplicht is. Soms is het IRB niet verplicht maar kan door een verhuurbedrijf worden geëist bij het huren van een motorvoertuig. Het Internationaal rijbewijs is te koop in de ANWB winkel.
Rijbewijs kwijt?
Als je je rijbewijs kwijt bent, mag je geen auto rijden. Niet in Nederland, maar ook niet in het buitenland. Vraag dus meteen een nieuwe aan bij je gemeente.