Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs C1

Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen. Het rijbewijs C1 toont aan dat je over voldoende kennis, vaardigheden en inzichten beschikt om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid wordt jouw rijvaardigheid getest. Voordat je mag beginnen met je rijlessen, moet je alle twee de onderdelen van het theoriecertificaat behaald hebben. Daarnaast moet je een medische verklaring aanvragen. Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs C1 aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.


Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs C1?

Je kunt het rijbewijs C1 aanvragen als je voldoet aan de volgende eisen:

  • Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar
  • Je hebt beide onderdelen van het theoriecertificaat behaald
  • Je hebt het praktijkexamen met succes afgerond
  • Je hebt een medische verklaring aangevraagd
  • Medische keuring door een bedrijfsarts of arbo-arts (aangesloten bij het CBR). Vraag bij de rijschool naar de mogelijkheden en benodigdheden.  

Theoriecertificaat 

Voor je rijbewijs C1 heb je een apart theoriecertificaat nodig. Je bent verplicht om dit eerst te behalen voordat je kunt starten met het volgen van rijlessen. Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Deel 1: RV1-light: Gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en wetgeving van de voertuigtechniek
  • Deel 2: R2C: Veiligheidsaspecten, milieuaspecten en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving

Camper praktijklessen

Er staan gemiddeld 8 praktijklessen voor het behalen van het C1 rijbewijs. De rijlessen worden verspreid over twee dagen of in overleg met de rijschool over meerdere dagen uitgesmeerd. Aansluitend wordt het praktijkexamen gepland. De praktijklessen worden gevolgd in een lichte vrachtwagen. Welke onderdelen komen aanbod tijdens de praktijklessen:

  • Voertuigcontrole
  • Controle van het kentekenbewijs
  • Bijzondere verrichtingen

Hoe werkt het in de praktijk?

Wanneer op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je in theorie met het rijbewijs B de weg op. Houd er rekening mee, dat de camper dan nog niet vakantie klaar is. De zitplaatsen, de extra belading zoals: fietsen, inventaris en watertank zijn hierin niet meegerekend. Wat vaak resulteert in een overschrijding van het maximale gewicht: 3500 kg. Velen rijden onbewust met een te zware camper, waarvoor een flinke boete staat.

Mocht dit het geval zijn, dan moet het kentekenbewijs worden aangepast en is het C1 rijbewijs nodig om met de camper de weg op te gaan. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren en kun je bij de ANWB Rijopleiding jouw C1 rijbewijs in Dordrecht al binnen twee dagen halen!

Meer informatie over andere rijbewijs categoriën

Rijbewijs A

Rijbewijs AM

Rijbewijs B

Rijbewijs BE

Rijbewijs B+