Verplichting van een rechter buitenspiegel: Wat zegt de wet?
Bij de ANWB krijgen we regelmatig vragen over de regels rondom buitenspiegels, vooral als het gaat om (tijdelijke) schade of defecten aan de rechter buitenspiegel van een auto. Hieronder geven wij informatie over de verplichtingen rondom spiegels op personenauto’s.
Waarom spiegels verplicht?
Spiegels zijn verplicht omdat ze bijdragen aan de verkeersveiligheid. Met spiegels kun je immers de verkeerssituatie en verkeersdeelnemers rondom jouw auto goed beoordelen.
Wat zegt de de wet?
Voertuigen moeten voldoen aan de wettelijke eisen, anders mogen ze niet op de openbare weg rijden of staan. Naast de punten die bij de APK worden bekeken, geldt deze regel voor alle permanente eisen die genoemd worden in de Regeling Voertuigen.
De Regeling Voertuigen stelt duidelijke eisen aan de spiegels van auto's. Voor voertuigen die na 25 januari 2010 in gebruik zijn genomen, geldt dat deze moeten zijn uitgerust met een linker buitenspiegel, een rechter buitenspiegel en een binnenspiegel. De spiegels mogen geen breuken vertonen of flink zijn verweerd en moeten deugdelijk zijn bevestigd. Als de spiegels zijn vervangen door een camerasysteem, dan moeten deze systemen goed bevestigd zijn. Personenauto’s van vóór 26 januari 2010 moeten een binnenspiegel en een linkerbuitenspiegel hebben. Een rechter buitenspiegel is bij deze auto’s niet verplicht. Bij deze auto's is een rechter buitenspiegel wél verplicht als de binnenspiegel onvoldoende zicht biedt op de weg achter het voertuig.
Schade aan buitenspiegel
Als er schade ontstaat aan een van de buitenspiegels is het raadzaam om de schade zo snel mogelijk te laten herstellen. Is er schade ontstaan aan de rechter buitenspiegel en is je auto voor het eerst in gebruikgenomen in 2009, dan kan je ervoor kiezen de spiegel te demonteren. De rechter buitenspiegel is dan immers niet verplicht. Let op, je mag in dat geval wel zonder rechter buitenspiegel rijden, maar niet met een defecte buitenspiegel. Heb je een jongere auto, dan is de rechter buitenspiegel wel verplicht en kun je een boete krijgen, ook als je de spiegel eraf hebt gehaald.
In de praktijk zal je, als je onderweg bent naar de garage voor reparatie van een buitenspiegel niet snel een boete krijgen. Ben je ver van huis en rijd je met een kapotte buitenspiegel, dan is het risico op een boete zeer reëel en kan zelfs worden verlangd dat een (nood)reparatie wordt uitgevoerd voor je weer op weg kunt.
Noodreparatie
In principe kan in de meeste gevallen na schade aan een buitenspiegel een noodreparatie uitkomst bieden. Je kunt bijvoorbeeld een spiegelsticker over het gebroken glas aanbrengen of de spiegel tijdelijk bevestigen met tie-wraps of schroeven. Ook kan de wegenwacht in de meeste gevallen behulpzaam zijn met een ‘noodreparatie’ of door je auto te slepen naar je garage. Hiervoor kunnen wel kosten in rekening worden gebracht, omdat schade aan een buitenspiegel (meestal) niet het gevolg zal zijn van pech, maar van een schadegeval.