Fietsband vervangen en kopen
De band bepaalt mede het fietscomfort
Fietsbanden bepalen in grote mate of een fiets lekker rijdt. Pomp ze stevig op en bezuinig niet op kwaliteit. Een goede anti-leklaag voorkomt lekke banden.
De meeste fietsbanden lijken misschien op elkaar, toch zijn er grote verschillen. Fietsbanden van stadsfietsen zijn het uitgangspunt van dit artikel. Maar veel informatie is ook toepasbaar voor andere typen fietsen.
Wanneer je fietsband vervangen?
Een vuistregel voor het vervangen van fietsbanden is er niet. Een paar keer achter elkaar lek rijden, is een aanwijzing dat de band wellicht versleten is. En die zijn te herkennen aan een weggesleten profiel en scheurtjes in het rubber.
Alle banden slijten na vele kilometers. Maar er zijn ook ndere factoren die de levensduur bepalen:
- De belasting: hoe hoger het gewicht op de fiets, hoe sneller de band slijt.
- Zachte banden:
- Platgedrukte banden krijgen meer wrijving te verduren en slijten daardoor sneller.
- Ook komen er eerder scheurtjes in de zijkanten (wangen).
- Een zachte band heeft sneller een stootlek, bijvoorbeeld door een losliggende stoeptegel of straatsteen.
- Langdurig stilstaan is slecht voor de banden, zeker als ze zachter worden of leeg staan (een band is niet 100% luchtdicht). Dit is makkelijk te voorkomen: ga af en toe een stukje fietsen en pomp dan meteen de banden op. Zo blijft het rubber langer soepel.
Wist je dat je bij pech met je fiets(banden) de Wegenwacht kunt inschakelen? Met Wegenwacht Fiets heb je overal in Nederland (en België) recht op pechhulp.
Nieuwe fietsband kopen
Bandenmaat van je fiets
Wil je je fietsbanden vervangen, let dan op je fietsbandmaat. Die vind je op de zijkant van de band. De bandenmaat wordt op verschillende manieren aangegeven. De ETRTO-maat, sinds 1 januari 2020 de standaard, geeft de breedte en de binnendiameter van de band aan. Bijvoorbeeld: 37 - 635: 37 mm breed bij een diameter van 635 mm. De maat in inches geeft de omtrek van de band aan, 28 inch (28") komt bij stadsfietsen het meest voor.
Brede of smalle fietsband?
Een brede band fietst lekkerder dan een smalle: hoe breder, hoe meer demping op hobbels. Dat dit zwaarder zou fietsen is inmiddels achterhaald, als de band maar stevig is opgepompt. Een bredere band moet wel bij de fiets passen. Kijk op de oude band voor de maat, dat is het uitgangspunt voor een nieuwe band. De velgmaat is belangrijk en het rubber mag niet tegen remmen en spatborden aanlopen. Goed opletten dus of vraag advies aan de fietsenmaker.
Rubber, profiel en antilek
- Rubber. Een fietsband is gemaakt van een rubbersamenstelling. Een hoger aandeel (zacht) rubber geeft meer comfort en meer grip. Het nadeel daarvan is dat de band sneller slijt. Een mooie ontwikkeling is de verduurzaming van banden waarbij gerycled rubber wordt gebruikt. Schwalbe is druk bezig om het assortiment met deze duurzaam geproduceerde banden uit te breiden. Momenteel is de band 'Green Marathon' een populaire band voor stadsfietsen en e-bikes.
- Profiel. Op verhard wegdek maakt het profiel van een fietsband niet zo veel uit. Fietsers hebben geen last van aquaplaning zoals automobilisten.
- Anti-lek. Een stevige anti-leklaag ‒ ook wel breakerlaag ‒ houdt glas en stekels tegen en voorkomt lekke banden. Door de breakerlaag merk je minder goed dat de band zacht is, terwijl de band daardoor wel sneller slijt en zwaarder fietst. Regelmatig checken dus, liefst met een pomp met drukmeter. Of knijp in de zijkant in plaats van op het loopvlak.
Winterbanden?
Soepele banden, gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, hebben meer grip bij gladheid in de winter. Iets minder hard opgepompte banden hebben meer grip en rollen beter over de sneeuw. Ook zijn er speciale winterbanden met spikes, kleine spijkertjes die zich vastbijten in de ijzige ondergrond.
Meer over fietsbanden
- Hoe hard moet een fietsband zijn?
- ANWB Fietsband Reparatieset
- Ook de beste fietsband kan lek raken. Met ons stappenplan plak je zelf je band.