De voordelen van een fietsnavigatie
Zo koop jij de best passende fietscomputer voor jou
Als fietser zal je in dit land vol routeborden niet gauw verdwalen. Toch kan een fietsnavigatie handig zijn tijdens fietstochten. Je weet altijd waar je bent, hoe snel je je verplaatst en je vindt handige plekken. Welke fietscomputer kies jij?
Voordelen fietscomputer met navigatie
Met een gps fiets je de mooiste kant-en-klare routes over rustige wegen en fietspaden. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Daarnaast laat de fietscomputer je zien hoelang je rit nog gaat duren. En ook hoe je, bijvoorbeeld als het weer omslaat, makkelijk de route kunt inkorten.
Een fietsnavigatie kopen, waar moet je op letten?
Goede gps-merken zijn onder andere Mio, Bryton en Teasi One en de meest gebruikte: Garmin. Deze fietsnavigaties zijn vrijwel allemaal waterdicht, het scherm is goed leesbaar in het zonlicht en ze hebben een lange acculevensduur. Het is goed te weten dat de belangrijkste gps-functies op elk model hetzelfde zijn. Ga je voor een duurder model, dan betaal je voor de extra’s, zoals een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, groter gebruiks- en bedieningsgemak of een kleurenscherm.
Welke fietsnavigatie is de beste keuze?
De vraag welke fietsnavigatie voor jou het best is, is dus afhankelijk van welke functies je wil, hoeveel en vaak je ritten maakt en hoe lang ze zijn. Wil je een draadloze fietscomputer op bluetooth of op batterijen? Wil je uitgebreide functies en kaarten of kies je voor een standaardmodel? Garmin heeft veel extra mogelijkheden voor het zelf maken en manipuleren van routes en biedt de meest actuele kaarten.
Beschikbare fietskaarten
De meeste fietsnavigaties beschikken over vooraf ingestelde routekaarten. Kaarten in de fietscomputers zijn meestal gebaseerd op de zogenaamde OpenStreetMap. Dit is een vrij bewerkbare wiki-kaart van de hele wereld. Iedereen kan zich aanmelden en hieraan meewerken. Voor de Garmin-gps-modellen download je de OpenStreetMaps, via de gps, gratis via openfietsmap.nl. Als je de juiste instellingen gebruikt, krijg je automatisch een prachtige route.
Bekijk de modellen in de webwinkel
Fietsnavigatie versus smartphone
De meeste smartphones beschikken over gps en er zijn veel fietsnavigatie-apps waarmee je routes maakt en rijdt. Het voordeel hiervan is dat je maar één apparaat hoeft mee te nemen. Het grootste nadeel van het gebruik van je smartphone als navigatie (in plaats van een fietscomputer) is dat de batterij van je telefoon sneller leeg raakt. Op langere ritten moet je dus altijd een powerbank bij je hebben. Ook is het onhandig en mogelijk onveilig als je wordt gebeld terwijl je je smartphone als navigatie gebruikt op de fiets. Wil je GPX-routes op je smartphone, download dan een app zoals de (gratis) GPX-viewer.
Sommige e-bikes hebben de functie om je smartphone op te laden vanuit je fietsaccu. Handig, want dat maakt een powerbank overbodig.
Top 4 fietsapps
- Komoot. Met deze app vind en deel je de leukste routes wereldwijd.
- Fietsknoop. Deze app laat fietsknooppunten in Nederland, België en Duitsland zien.
- ANWB Eropuit. Deze app laat ook de fietsknooppunten zien en je hebt de mogelijkheid GPX-kaarten te downloaden.
- Strava Cycling. Deze app is vooral bij sportfietsers populair. Het leuke ervan is dat je verschillende weerplug-ins kunt installeren. Zo weet je precies of en waar je tegenwind en wind mee hebt.
Ben je mountainbiker en wil je uitdagende routes, dan is MTB Project-app jouw fietspartner. Wil je je iPhone gebruiken als fietsnavigatie, dan is de app Maps 3D PRO een aanrader.
Bekijk telefoonhouders in de webwinkel
Zin om op de fiets te springen? Laat je inspireren door de leukste fietsroutes in Nederland.
Deel deze pagina