Fietssleutels: problemen en oplossingen
Antwoord op veelgestelde vragen
Ben je je fietssleutel kwijt? Of is je fietssleutel afgebroken en in je fiets blijven zitten? Vervelende problemen waar je niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen.
Help, m'n fietsslot gaat niet open
Krijg je je fietsslot niet meer open? Is de oorzaak vuil of stof, dan is dat op te lossen door het slot schoon te maken met bijvoorbeeld WD40-spray of kruipolie. Ook de Wegenwacht kan je komen helpen, maar alléén als je ter plekke kunt bewijzen dat de fiets van jou is. Is de sleutel afgebroken? Dan moet het slot opengebroken worden.
Fietssleutel afgebroken, fietsslot openbreken?
Is je fietssleutel afgebroken en zit een deel ervan nog in de cilinder? Als er nog een stukje van de sleutel uitsteekt, kan je kan een poging doen om het eruit te halen met een nijptang of pincet. Het kan helpen om eerst wat kruipolie of WD40 te gebruiken. Lukt dit niet, dan is je fietsslot openbreken de enige oplossing.
Fietssleutel kwijt? Fiets openen zonder sleutel
Je fiets staat er nog, maar je kunt de sleutel nergens vinden. Zoek thuis nog eens goed in rommeldozen, jaszakken of bureaulades. Met een beetje geluk vind je ergens een reservesleutel. Gevonden? Vergeet dan niet een nieuwe sleutel bij te laten maken. Die komt van pas als je jouw sleutel nog eens kwijtraakt.
Voor je fietsverzekering is het vaak verplicht om twee sleutels te bewaren. Je kunt een nieuwe sleutel laten bijmaken bij de fabrikant of een fietsenmaker. Of regel het online, bijvoorbeeld via Jutkey, Abus sleutelservice of Keyservice Axasecurity.
Als je ook de reservesleutel kwijt bent zit er niets anders op dan het slot open te breken. Wie ruime ervaring heeft met het hanteren van een slijptol of betonschaar kan eventueel zelf aan de slag gaan. Zo niet, dan moet de slotenmaker erbij komen, bij wie je moet kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om jouw fiets gaat.
Je betaalt een slotenmaker niet alleen voor het materiaal, ook voor de arbeids- en voorrijdkosten. Een rondje bellen naar verschillende slotenmakers is dan ook aan te raden. En heb je nieuwe sloten voor je fiets, vergeet dan niet de nieuwe sleutelnummers aan de verzekering door te geven.
Tip: heb je een ANWB Fietsverzekering? Online geef je het direct door als je nieuwe sleutels of een nieuw slot voor je fiets hebt.
Pas op voor de 'Poolse sleutel'
De 'Poolse sleutel', ook wel bekend als een powerkey, is speciaal ontworpen om ringsloten van fietsen open te breken. De Poolse sleutel wordt in het slot geslagen en na wat heen en weer gewrik, springt het ringslot open. Kinderlijk eenvoudig, helaas. Ondanks dat verschillende fietsmerken geprobeerd hebben een verbod te krijgen op de 'Poolse sleutel' is dat wettelijk onmogelijk.
Welk slot is bestand tegen de 'Poolse sleutel'?
Op dit moment is nog geen enkel ringslot bestand tegen de 'Poolse sleutel'. Diefstal van je fiets minimaliseer je het beste met een ringslot in combinatie met een tweede slot. Beide voorzien van een ART-2-keurmerk of hoger. Als je goede ART-2-sloten gebruikt, is de kans groot dat eventuele diefstal door de verzekering wordt vergoed. Zet je fiets altijd in een bewaakte fietsenstalling of vast aan een fietsenrek of fietsnietje.