Fietstas, fietsmand of fietskrat?
Veel meenemen, veilig fietsen
In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.
Keuze maken
Er zijn verschillende mogelijkheden om spullen mee te nemen op de fiets. Het is verstandig om vooraf goed te bedenken wát je precies mee wilt nemen. Naar je werk neem je immers minder mee op de fiets dan als je boodschappen gaat doen
1. Waarom een fietstas kopen?
Fietstassen zijn onmisbaar op fietsvakanties en ook bij kleinere fietstochtjes worden ze steeds populairder. Er zijn enkele en dubbele fietstassen, maar ook zadeltassen en stuurtassen. Een stuurtas is ideaal om bijvoorbeeld regenkleding en wat te eten en drinken in te doen. Enkele en dubbele fietstassen zijn handig voor de zwaardere spullen. Zadeltassen, het woord zegt het al, hangen onder het zadel. Hier kun je bijvoorbeeld een fietsslot in bewaren.
2. Waarom een pakaftas kopen?
De pakaftas is een tas speciaal voor forensen, maar ook bijvoorbeeld studenten kunnen deze tas goed gebruiken. Deze tas is handig omdat hij los gedragen kan worden, maar ook makkelijk te bevestigen is aan een bagagedrager. Pakaftassen zijn vaak uitgevoerd als rug-, heup- of aktetas. Bij alle varianten geldt: er past in ieder geval een laptop in.
3. Waarom een fietskrat of fietsmand kopen?
In een fietskrat of fietsmand kun je veel kwijt, zoals boodschappen, een schooltas of bijvoorbeeld je hondje als je een klein fietstochtje gaat maken. Nadeel is alleen dat manden en kratten niet waterdicht zijn. Manden en kratten zijn vooral populair bij fietsers met een transportfiets. Deze fietsen hebben een bagagedrager voor en / of achter waarop je makkelijk een mand of krat kunt bevestigen.
Aandachtspunten fietstas kopen
Keuze gemaakt? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een fietstas, -mand, -krat of pakaftas.
Kies voor een waterdichte fietstas
Voor langere fietstochten raden wij een waterdichte fietstas aan. Deze tassen kunnen tegen een grote regenbui. Handig, want zo voorkom je een natte inhoud én hoef je niet te schuilen als je onderweg in een bui terecht komt. Spatwaterdichte fietstassen zijn geschikt voor opspattend (regen)water op korte fietstochtjes.
Zoek sowieso een fietstas uit met zo weinig mogelijk naden en controleer of deze zijn afgeplakt (geseald) aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat er geen water in de tas kan komen. Voor de zekerheid kun je natuurlijk ook een regenbestendige hoes over de fietstas doen. Al bieden deze geen garantie voor een droge tas na een flinke regenbui.
Niet elke fietstas past op je fiets
Niet alle tassen passen op iedere fiets. Vooral transportfietsen met dikke frames kunnen nogal eens problemen opleveren bij het bevestigen. Neem daarom je fiets mee als je een fietstas, -mand, -krat of pakaftas gaat kopen. Je kunt dan controleren of de tas, krat of mand past op je fiets, niet in de weg zit van de remonderdelen en de fietsverlichting én of je er niet door gehinderd wordt tijdens het fietsen. En als je dan toch die nieuwe tas in je hand hebt: oefen een paar keer het openen en dichtdoen van de tas. Soms gaat dit niet makkelijk. Het is zonde als je daar thuis pas achter komt en spijt krijgt van je aankoop.
Fietstas voor elektrische fiets
Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu onder het zadel of op, of in de buurt van, de bagagedrager. Niet ieder bevestigingssysteem kan daarom gebruikt worden op een e-bike. Soms zijn de bagagedragers op een e-bike groter dan op een normale fiets door de geplaatste accu. Standaard dubbele fietstassen passen dan niet op je elektrische fiets. Dit komt door de standaardafmeting van de verbindingsbrug tussen de tassen. Daarom zijn er voor elektrische fietsen speciale dubbele e-bike fietstassen. Eventueel kun je ook kiezen voor een dubbele fietstas met een verstelbare verbindingsbrug.
Shop hier je e-bike fietstas bij ANWB
Belangrijk bij online aankoop
Koop je online? Let dan goed op of je de tas, krat of mand (kosteloos) terug mag sturen. Het zou zonde zijn als je iets koopt dat niet op je fiets past en wat je vervolgens in de schuur moet zetten.
Fietstas gebruiken
Als je een fietstas, -mand of –krat heb gekocht, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Daarom geven we je graag nog wat laatste tips voor het gebruik.
Pak je fietstas slim in
Leg de zware dingen altijd onderop en zo dicht mogelijk bij de fiets zelf. Laat je spullen ook niet hangen naar de buitenkant. De inhoud kan namelijk gaan schuiven als er te weinig bagage in een tas, krat of mand zit. Daardoor kun je in een bocht je evenwicht verliezen. Het is belangrijk om een tas niet te zwaar te beladen. Zwaar beladen tassen kunnen slecht zijn voor het bevestigingssysteem én ze kunnen ervoor zorgen dat je fiets omvalt als hij op zijn standaard staat. Bonustip voor als je een laptop meeneemt: doe je laptop in een extra laptophoes van bijvoorbeeld neopreen. Deze hoes vangt de klappen en trillingen op als je laptop in een fietstas zit.
Check de bevestigingen
Hoe goed een tas ook is, schroefjes trillen vroeg of laat los. Controleer daarom regelmatig het systeem waarmee je tas, mand of krat vastzit aan je fiets. Zit er iets los? Draai dit dan direct vast.
Op slot
Fietstassen zijn gemaakt om makkelijk van je fiets af te halen als je bijvoorbeeld snel een boodschap wilt halen. Bedenk dat als de tas door jou makkelijk van de fiets af te halen is, dit voor dieven nog een stukje makkelijker is. Haal de tas dus altijd het liefst van je fiets of koop een lang slot dat je ook door een hengsel van de tas kunt halen.
Wist je dat je bij ANWB ook je fietsaccessoires mee kunt verzekeren?