Fietstas kiezen? Zo vind je de beste fietstas
Dat fietsen heerlijk is wist je al. Maar waar laat je je spullen? Daarvoor heb je fietstassen in soorten en maten. We helpen jou de beste fietstas te vinden.
Soorten fietstassen
Stap een fietswinkel binnen en je staat voor een wand vol fietstassen. Grote, kleine, enkele, dubbele, goedkope, dure… welke moet je dan kiezen? We zetten op een rijtje hoe je uit dat aanbod de beste fietstas kiest. We hebben het dan vooral over fietstassen voor dagelijks gebruik.
Enkele fietstas
De enkele fietstas is handig als je naar je werk fietst en een beperkt aantal spullen moet meenemen. Laptop, lunchtrommel, regenjas… het past er allemaal in. De enkele tas hang je vaak eenvoudig met haken of een kliksysteem aan de bagagedrager, je hebt ‘m er ook zó weer af. Een draaggreep of schouderriem aan je tas is fijn voor het laatste stukje naar je werkplek.
Heb je een e-bike en zit de accu onder de bagagedrager? Check dan goed of de fietstas die je wilt kopen wel past op jouw bagagedrager en hoeveel gewicht de drager mag hebben.
Dubbele fietstas
Meer ruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je ook de dagelijkse boodschappen op de fiets wilt vervoeren? Dan kun je kiezen voor twee enkele of een dubbele fietstas. Een massa ruimte waar ook de bonusaanbiedingen nog in passen. Een dubbele fietstas bevestig je vaak met riempjes en gespjes en is niet altijd makkelijk ‘even’ te verwijderen, zoals de enkele tas. Maar als je ‘m vaak nodig hebt laat je ‘m sowieso liever op de fiets zitten.
Fietsrugzak
Geen zin in een tas aan je bagagedrager? Dan is een fietsrugzak ook een oplossing als je niet veel hoeft mee te nemen. Bedenk wel dat een rugzak snel zweterig aanvoelt op je rug. En als hij zwaar beladen is draagt hij niet comfortabel. Voordeel is dat hij er niet zo ‘fietstasserig’ uitziet en je ‘m ook voor een dagje uit kunt gebruiken.
Welk materiaal kies ik?
Fietstassen zijn meestal gemaakt van canvas, polyester of bisonyl. We zetten de eigenschappen van deze materialen op een rijtje.
Canvas (niet waterdicht)
Veel dubbele fietstassen voor dagelijks gebruik zijn gemaakt van canvas, een stug en dik katoenweefsel. Dit materiaal is sterk en scheur-, vorm- en slijtvast, maar niet waterdicht. Een canvas fietstas is bijvoorbeeld heel geschikt voor boodschappen, maar minder voor een laptop.
Polyester (waterafstotend)
Sportievere fietstassen worden vaak gemaakt van polyester, een lichte, sterke en waterafstotende kunststof. Een alternatief voor een 100% waterdichte tas is een waterafstotende tas met een losse regenhoes die je er bij regen overheen kunt trekken.
Bisonyl of tarpaulin (waterdicht)
Twee kunststof materialen, qua eigenschappen vergelijkbaar met vrachtwagenzeil: stug, sterk, slijtvast en waterdicht. Een fietstas van dit materiaal is ideaal als je bijvoorbeeld een kostbare laptop droog wilt vervoeren. Een waterdichte tas heeft gelaste of getapete naden die regenwater buiten houden. Ook de sluiting is cruciaal: de rolsluiting (‘roll-top’) is een simpele en effectieve manier om de inhoud van jouw tas droog te houden.
Hoe groot moet de fietstas zijn?
De inhoud van een fietstas wordt aangeduid in liters. Voor een enkele tas waarin je een laptop en wat klein spul vervoert heb je genoeg aan ongeveer 20 liter. Kies je voor dubbele fietstassen voor de boodschappen, dan is een totale inhoud van 50 of 60 liter handig. Voor een fietskampeervakantie ben je misschien geneigd om te kiezen voor de grootste tassen die je kunt krijgen. Maar alles dat je erin stopt moet je ook meezeulen. Ons advies: neem alleen het hoogst noodzakelijke mee en kies voor iets kleinere tassen, dat fietst een stuk prettiger.
Hoe zit hij vast?
- Riempjes. Dubbele fietstassen zitten vaak vast met riempjes die je aan de bagagedrager bevestigt. Dit type bevestiging is niet gemaakt om vaak los en vast te maken, want dat kost te veel tijd. Maar voor fietstassen die je toch op de bagagedrager laat zitten, bijvoorbeeld omdat je er vaak de boodschappen in vervoert, voldoet het riempjessysteem prima.
- Haken. Sommige fietstassen hebben haken die je over de bagagedrager hangt. Dat systeem werkt snel en makkelijk. Let erop dat er een beveiligingsriem of iets dergelijks aan de tas zit die voorkomt dat de fietstas bij een flinke hobbel in het wegdek van de drager kan schieten.
- Kliksysteem. Andere fietstassen hebben weer een kliksysteem waarmee je eenvoudig je tas aan de bagagedrager vastklikt en weer losmaakt. Daarmee zit de tas stevig vast aan de drager, ook bij een hobbel in het wegdek. Er zijn verschillende kliksystemen, elk met hun eigen handigheidjes. Check voor aanschaf of de stangen van jouw bagagedrager de juiste diameter hebben voor het kliksysteem van de tas die je op het oog hebt, anders past het niet.
Voor alle bevestigingssystemen geldt: controleer altijd of de tas van jouw keuze past op de bagagedrager van jouw fiets. Zeker als er een fietsaccu onder de drager zit en als je een fietsstoeltje achterop je fiets hebt.
Waar op de fiets?
- Aan de bagagedrager. De meest voor de hand liggende plek voor een fietstas is de bagagedrager. Goed voor de gewichtsverdeling en de naam zegt het al: het is een drager voor bagage. Heb je een e-bike en zit de accu onder de bagagedrager? Check dan goed of de fietstas die je wilt kopen wel past op jouw bagagedrager en hoeveel gewicht de drager mag hebben.
- Aan het stuur. Maak je af en toe een lekker fietstochtje? Dan is een stuurtas handig. Er kan alleen het hoogst noodzakelijke in: je telefoon, een compact opgevouwen regenjasje, een lunchpakketje, dat soort dingen. Het is dus zeker geen vervanging voor een enkele of dubbele fietstas achterop. Ga je op fietsvakantie met bepakking, dan is een stuurtas een handige aanvulling op je tassenset voor alles dat je bij de hand wilt houden.
- Onder het zadel. Een kleine fietstas onder het zadel wordt meestal alleen gebruikt voor bandenplak- en reparatiespullen. Met een beetje mazzel past je telefoon er nog bij, maar meer ruimte is er meestal niet.
- Aan de voorvork. De categorie fietsvoortassen is interessant voor vakantiefietsers die veel spullen meenemen. Een set tassen (links en rechts, in verband met de gewichtsverdeling en de stabiliteit van de fiets) die wat kleiner zijn dan de achtertassen, maar extra ruimte bieden aan spullen die je nodig hebt voor een fiets(kampeer)vakantie. Je fiets moet er wel op gebouwd zijn en je hebt een extra bagagedrager nodig om ze te kunnen bevestigen. Zo’n drager past niet op elke fiets.
Waar kan ik nog meer op letten?
- Fiets je geregeld in het donker? Dan is het extra veilig als jouw fietstas reflecterende delen heeft.
- Check of de tas het fietsachterlicht niet in de weg zit. Is jouw achterlicht van achteren en van opzij nog zichtbaar als de fietstas aan de bagagedrager hangt?
- Moet je geregeld een stuk lopen met de fietstas? Dan is het fijn als de tas een handgreep en/of schouderriem heeft.
- Er zijn reparatiesetjes te koop voor fietstassen van tarpaulin en bisonyl. Daarmee kun je de tas zelf repareren als er ooit een gaatje in komt.
- Fietstassen zijn te koop in alle prijsklassen. Het is afhankelijk van jouw budget en gebruiksdoel wat je er voor over hebt. Gebruik je de tas af en toe en alleen bij mooi weer, dan ben je voor een paar tientjes al klaar. Gebruik je de tas dagelijks door weer en wind of ga je ermee op vakantie, dan loont het om te investeren in een wat duurdere, kwalitatief betere tas.
- Jouw laptop wordt in je fietstas flink heen en weer geschud. Sommige fietstassen hebben gepolsterde vakken om de laptop te beschermen. Je kunt ook een goed gepolsterde laptophoes gebruiken als (extra) bescherming.
- Fietstas en kindervoeten. Je ziet het geregeld op het fietspad: kinderen die achterop de fiets vervoerd worden met de voeten in de dubbele fietstassen gestoken. Als jouw fietstas een harde achterzijde heeft, zodat de voeten niet tussen de spaken kunnen komen, is dat beter dan niets. Ons advies is om een kind zo lang mogelijk in een goed fietsstoeltje te vervoeren en ervoor te zorgen dat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen.