Waar moet je op letten bij een fietsverzekering afsluiten?
Oei, de kleine lettertjes!
Een hele zorg minder, dát is een fietsverzekering: je hoeft niet steeds angstvallig om je heen te kijken als je je mooie fiets ergens parkeert. Maak je je juist zorgen om de fietsverzekering zelf? Niet nodig. De beruchte kleine lettertjes zijn niet zo ingewikkeld als weleens gedacht wordt.
In Nederland worden helaas veel fietsen gestolen. Daarom is een fietsverzekering afsluiten niet iets om zomaar aan de kant te schuiven. Al helemaal niet omdat de kleine lettertjes lastig zouden zijn. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een klantenpanel dat de verzekeringsvoorwaarden meeleest om te controleren of ze niet te ingewikkeld zijn. Het is voor verzekeraars namelijk heel belangrijk dat iedereen alle informatie over een verzekering goed kan begrijpen, vertelt Bert Meier van fietsverzekeraar Unigarant. ‘Het laatste wat we willen is dat mensen teleurgesteld zijn wanneer hun fietsverzekering minder vergoedt dan ze verwacht hadden. Daarom leggen we alles zo goed mogelijk uit, zonder verzekeringsjargon.’
Bij alle verzekeringen heb je veertien dagen bedenktijd. Die twee weken kun je gebruiken om op je gemak de voorwaarden door te nemen. Deze betrekkelijk kleine moeite voorkomt teleurstellingen.
Fietsverzekering afsluiten: belangrijk om uit te zoeken
- Hoelang krijg je de aanschafwaarde van je nieuwe fiets vergoed? Dit loopt uiteen van een tot vijf jaar.
- Zijn accessoires zoals een kinderzitje en fietstas ook gedekt?
- Wat is de dekking bij schade aan de accu?
- Kun je een tweedehandsfiets verzekeren, of een sportieve fiets waar geen vast slot op zit?
- Wat is het eigen risico?
- Welke voorwaarden stelt de verzekering bijvoorbeeld aan het fietsslot (aantal sloten, keurmerk) of aan andere maatregelen om diefstal te voorkomen?
- Wordt schade vergoed, bijvoorbeeld na een aanrijding?
- Welke extra’s biedt een verzekering? Denk aan pechhulp, verhaalsrechtsbijstand, track&trace om een gestolen fiets snel terug te vinden, et cetera.
Wat dekt de fietsverzekering?
Er zijn veel verschillende fietsverzekeringen, met allemaal verschillende voorwaarden. Welke dekking en welke voorwaarden belangrijk zijn, bepaalt iedereen natuurlijk voor zichzelf. Maar logischerwijs geldt: hoe hoger de vergoeding bij diefstal of schade, hoe hoger de premie. Een fietsverzekering die vijf jaar lang de aanschafwaarde vergoedt, is duurder dan een verzekering die na drie jaar een lager bedrag uitkeert. Ook de regio waar je woont en het type fiets zijn bepalend voor de hoogte van de premie. Bij de ANWB Fietsverzekering is de vergoeding afhankelijk van de staat van je e-bike.
Belangrijk: twee sleutels
Bijvoorbeeld omdat je dan wéét dat je bij vrijwel alle verzekeraars zuinig moet zijn op je fietssleutels: na diefstal van je fiets moet je vaak twéé sleutels kunnen overhandigen. Een van die twee moet gebruikt zijn ‒ te zien aan gebruikssporen die vanzelf ontstaan als je je fiets altijd op slot zet. Meier: ‘Verzekeraars willen namelijk wel graag zeker weten dat je fiets op slot stond toen die gestolen werd.’
Voorkom diefstal
Met een fietsverzekering kun je de financiële schade door fietsdiefstal heel goed opvangen. Maar alleen al de schok en frustratie als je stalen oogappel zomaar is verdwenen door toedoen van een paar ellendelingen... Maak diefstal van je fiets daarom zo onaantrekkelijk mogelijk. En wordt je fiets onverhoopt toch gestolen, doe dan altijd aangifte van fietsdiefstal. Bij vrijwel alle fietsverzekeringen is dit een voorwaarde om de schade vergoed te krijgen.
Deel deze pagina