Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn fiets is gestolen, wat nu?

Doe altijd aangifte bij de politie

Is je (elektrische) fiets gestolen? Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de kans te vergroten dat je je fiets weer terugkrijgt.

1. Fiets weg? Mogelijk in het fietsdepot

Het kan voorkomen dat je je fiets niet in een fietsenrek kunt plaatsen en deze ergens neerzet waar dat eigenlijk niet is toegestaan. Bijvoorbeeld op het plein voor het station of voor de deur van een winkel in een drukke winkelstraat. De gemeente mag je fiets dan weghalen (ruimen). Op veel plekken geldt namelijk: fiets fout = fiets weg. Het is niet prettig om je fiets op deze manier kwijt te raken, maar geruimde fietsen kun je wel makkelijk terugkrijgen via het gemeentelijk fietsdepot. Om te controleren of je fiets hier staat, kijk je op verlorenofgevonden.nl

2. Is je fiets echt gestolen? Doe altijd aangifte 

Aangifte doen van je gestolen fiets kan online op de website van de politie. Daar staat ook een telefoonnummer vermeld voor het maken van een afspraak als je liever persoonlijk aangifte wilt doen. Geef bij aangifte het framenummer en andere kenmerken (zoals het merk, het type en de kleur) van je fiets door.  

Heeft het zin om aangifte te doen bij fietsdiefstal? 

Ja, dat heeft zin. Volgens aangiftes worden er jaarlijks ongeveer 80.000 fietsen gestolen, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger omdat niet alle gevallen worden aangegeven. Aangifte doen van je gestolen fiets is daarom erg belangrijk. Het is voor de politie de enige manier om inzichten te vergaren en een onderzoek in te stellen. En misschien wel de belangrijkste reden om aangifte te doen: zonder aangifte krijg je je fiets niet terug als hij gevonden wordt.  

Wat gebeurt er na jouw aangifte? 

Jouw gestolen fiets wordt geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Dit register kan door iedereen (fietshandelaren, politie en jijzelf) bekeken worden en is belangrijk om dieven, helers én gestolen fietsen op te sporen. Je gestolen fiets wordt ook opgenomen in de database van StopHeling, waar iedereen kan zien of een product als gestolen geregistreerd staat. In overleg kan de fiets, als deze wordt teruggevonden, ook bij jou terugbezorgd worden. Zonder het doen van aangifte is er geen kans om je fiets terug te krijgen via de politie. 

3. Neem contact op met je verzekeraar

Als je een fietsverzekering hebt, is het belangrijk om bij diefstal gelijk melding te doen bij je verzekeraar. In je polisvoorwaarden staat vermeld welke gegevens zij nodig hebben om de schade zo snel mogelijk voor je af te handelen. Veel verzekeraars stellen als voorwaarde dat je eerst aangifte doet bij de politie.  

Heb je een fietsverzekering van de ANWB? Dan kun je de fietsdiefstal hier melden

Nieuwe fiets? Voorkom diefstal!

Heb je een nieuwe fiets gekregen van de verzekering? Of heb je zelf een nieuwe fiets gekocht? Volg dan onze tips om het fietsdieven lastiger te maken en een gestolen fiets in de toekomst te voorkomen.  

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!