Waar stal ik thuis m'n fiets?
Tips voor fietsenstallingen, uit en thuis
Als je wilt dat je tweewieler je overal brengt waar je maar wilt, moet je zorgen dat deze veilig en beschut staat op de momenten dat je ’m niet gebruikt. Vanwege het gevaar op diefstal én slijtage. Een goede fietsenstalling of -berging is dus van het grootste belang.
Het belang van een fietsenstalling
-
Belangrijk voor materiaalbehoud
De fietsenberging is belangrijker dan menigeen voor mogelijk houdt. Vanzelfsprekend is een fiets die uit het zicht staat minder gevoelig voor vandalisme en diefstal. Maar materiaalbehoud is misschien nog wel de allerbelangrijkste reden om een fiets veilig en droog op te bergen. Zo heb je er simpelweg meer plezier van.
-
Je fiets buiten stallen heeft gevolgen
Een fiets die permanent buiten staat, heeft een aanzienlijke kortere levensduur. Zeker e-bikes en elektrische bakfietsen hebben te lijden als ze alsmaar aan de wisselende weersomstandigheden worden blootgesteld – mede omdat veel onderdelen, waaronder de accu, slechts spatwaterdicht zijn. Bewegende onderdelen, elektronica, remkabels; ze hebben het niet zo op vocht.
-
Geen onderhoud, sowieso haperingen
Wie zijn fiets buiten stalt, zal merken dat deze na een half jaar al problemen begint te vertonen. Voor een fiets uit het duurdere segment duurt dat allicht nog iets langer, maar wie geen onderhoud pleegt, zal sowieso met haperingen te maken krijgen. Zonder kettingkast heeft roest zelfs al na enkele dagen vat op de ketting. De ketting is een van de snelst slijtende fietsonderdelen.
Voorkom fietsendiefstal
Bakfietsen zijn populair
Zo veel fietsen, zo veel diefstal. Zeker bakfietsen zijn gewild onder het dievengilde; ze zijn veel geld waard. Vooral in de grote steden liegen de cijfers er niet om. Daar ligt de zogeheten schadefrequentie (het aantal diefstalschaden ten opzichte van het aantal polissen) vijf tot zes keer zo hoog in vergelijking met gewone fietsen. De Urban Arrow heeft de twijfelachtige eer de meest gestolen bakfiets van 2022 te zijn.
Wat je kunt doen om ‘m niet in handen van dieven te laten vallen? Zet je ‘m in de voortuin met een simpel slot erop, dan maak je het hem erg gemakkelijk. Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar je kunt het een dief wel lastig maken:
- Zet de bakfiets met meerdere sloten vast, het liefst aan bijvoorbeeld een paal of de muur.
- Zet de fiets een op goed verlichte plek. Een dief vindt dat uiteraard niet prettig.
- Zet de fiets bij voorkeur in de (meer afgesloten) achtertuin, dan in de (vaak open) voortuin.
Fietsenstalling voor thuis
Materiaalschade, diefstal ... Probeer je fiets als het even kan binnen te zetten. Vanzelfsprekend heeft niet iedereen altijd de mogelijkheid daarvoor, maar er zijn genoeg adequate oplossingen. Wij lichten er een aantal uit.
1. Om en om in de schuur
Wie een schuur in de tuin heeft, zal het logisch vinden om de fiets daar te stallen. Een gemiddeld gezin heeft echter algauw vier of meer fietsen, dus het is doorgaans wel passen en meten in de fietsschuur. Als je fietsen om en om zet, nemen ze minder ruimte in, de sturen haken dan bijvoorbeeld ook niet in elkaar.
2. Verticaal aan de muur
Ook zijn er tegenwoordig handige oplossingen om je fiets op te hangen of verticaal aan de muur te bevestigen. Om ruimte te besparen kun je gebruikmaken van een speedlifter, waarmee je het stuur zonder gereedschap in een handomdraai kunt omklappen. Dat scheelt weer.
Hoe stal je je zware e-bike als je geen fietsenberging hebt, bijvoorbeeld in stedelijk gebied? Je verwacht het misschien niet, maar ook een zware e-bike kun je in het trappenhuis of in de hal ophangen. Er zijn grond- en muurankers die je bij of aan je muur kunt monteren waarmee je de fiets met een tweede slot ‘verankert’ aan z’n omgeving. Hier vind je een voorbeeld van een muuranker, en hier ook van grondankers.
Voor zowel fietsen als bakfietsen is tegenwoordig ook een mogelijkheid tot connectiviteit. Het voorkomt weliswaar geen diefstal maar er is een grotere kans is dat je fiets wordt teruggevonden.
3. Fietsenstalling in de voortuin en achteruin
Het plaatsen van een fietsenhok in de voortuin of achtertuin is een mogelijke oplossing. Zo’n fietsenberging kost relatief weinig ruimte en is betaalbaar. Je kunt er zelf een maken, van hout bijvoorbeeld, of er een aanschaffen van metaal of kunststof, wat goedkoper is. Er komt steeds meer aanbod. Houd rekening met je behoefte van dit moment én de toekomst: Hoeveel fietsen wil je kwijt? En gaat het om de exemplaren van de kinderen, of om meer volumineuze e-bikes?
Een fiets is gemiddeld 1,85 meter lang, dus reken voor de fietsenberging sowieso op een diepte van 2 meter. Stadsfietsen zijn doorgaans zo’n 50 centimeter breed, maar een bakfiets vraagt in de breedte nog wel een kleine 25 centimeter extra.
Informeer bij je gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt en hoe hoog de fietsenbox mag worden. Sommige gemeentes zien er streng op toe dat je bouwwerk niet hoger dan 1 meter is. Je zou de fietsenstalling mede daarom ook in de voortuin kunnen laten verzinken, zodat deze niet zo hoog oogt. Hou dan wel goed rekening met de afwatering. Wil je je fiets in het fietsenhok opladen, denk dan goed na of en hoe je elektriciteit in een dergelijke berging kunt krijgen.
4. In een commerciële fietsenstalling
In sommige gevallen – vaak in de stad – is het aantal opties zeer beperkt. Overweeg dan om je fiets permanent in een gemeenschappelijke stalling in de buurt te zetten. Dit kost op jaarbasis weliswaar gemiddeld zo’n € 100, maar daarmee verleng je de levensduur van je kostbare bezit aanzienlijk. Op www.veiligstallen.nl staat een groot aantal van de openbare, doorgaans commerciële fietsenstallingen in ons land. Kleinere steden hebben vaak alleen stalling in het centrum of bij het station in de buurt, maar je zal – zeker in de grote steden – verrast zijn hoeveel stallingen er ook in woonwijken zijn. Er zijn op dat gebied her en der zelfs nieuwe initiatieven in ontwikkeling.
5. Kies verstandig de juiste fiets
Het is doorgaans niet eenvoudig de grootte van de schuur – of de berging onder/bij je appartementencomplex – aan te passen aan het aantal fietsen dat je bezit, dus maak een verstandige keuze voor je zowel een e-bike, als een stadsfiets en racefiets of mountainbike aanschaft. Zeker als je ook nog huisgenoten hebt, loopt het aantal fietsen hard op. Wist je dat we met z’n allen ruim 23 miljoen fietsen (!) hebben in Nederland.
Vergoeding van de verzekering?
Als je fiets in een schuur of berging staat, is deze beter beschermd tegen diefstal. Toch: zet je fiets ook in een netjes afgesloten schuur of berging op slot met een goedgekeurd fietsslot. Wil je na diefstal een beroep doen op je fietsverzekering, dan moet je altijd twee sleutels kunnen overleggen, ook als de berging of schuur op slot zat.
Is de fiets ontvreemd uit de schuur in je achtertuin, maar lukt het je niet twee sleutels te overleggen, dan kun je een beroep doen op de inboedelverzekering. De verschillen tussen de fietsverzekering en inboedelverzekering verder uitgelegd.
Toch je fiets buiten laten staan?
Mocht je, ondanks al onze tips, echt geen gelegenheid hebben om je fiets binnen te zetten, dan moet je het risico op slijtage op de koop toe nemen. Mogelijk doen er zich op een gegeven moment technische, elektrische of mechanische problemen voor. Gelukkig kan Wegenwacht Fiets kan je altijd weer op weg helpen.