Fietslease en een BKR-registratie; hoe zit dat?
Laat je niet afschrikken door een BKR registratie
Je bent erover uit: je wilt een (elektrische) fiets leasen. Na de knoop doorgehakt te hebben, ga je aan de slag met het samenstellen van je fiets. Maar dan? Dan volgt het digitale papierwerk. Denk aan gegevensregistratie en in sommige gevallen ook een BKR-registratie. We begrijpen dat vooral dat laatste je af kan schrikken. Toch is dat nergens voor nodig. We leggen je uit waarom.
Waarom een BKR-registratie bij fietslease?
We horen het je denken; waarom komt er bij fietslease een BKR-registratie kijken, want zo groot is het bedrag van een fiets toch niet? Dat klopt. Maar, bedenk je wel dat je een financiële verplichting aangaat voor een langere periode. Vaak voor minimaal 2 tot 3 jaar. Mocht er gedurende die periode in jouw persoonlijke situatie iets veranderen, dan wil je niet dat een leasefiets je in de financiële problemen brengt. Kortom: de toetsing en uiteindelijke registratie kunnen voorkomen dat je een verplichting aangaat waar je in een later stadium, om wat voor reden dan ook, misschien niet (meer) aan kunt voldoen. Ook kan het in je voordeel werken wanneer toekomstige kredietverstrekkers zien dat je aan je financiële verplichtingen kan voldoen.
Dit is hoe een registratie in z’n werk gaat
Jij geeft bij een leasemaatschappij naar voorkeur aan dat je een private fietsleasecontract wilt afsluiten. De leasemaatschappij raadpleegt dan eerst het Bureau Krediet Registratie (BKR) voordat ze daadwerkelijk het contract met je afsluiten. Denkt het bureau dat de fietsleaseovereenkomst jouw persoonlijke financiële situatie niet in gevaar zal brengen, dan krijg je groen licht. Ook kan het dus betekenen dat de leasemaatschappij besluit het leasecontract op basis van de BKR-registratie niet goed te keuren. Ons advies is dan ook om van te voren goed te kijken of je de financiële lasten van een private leasefiets kan dragen, voordat je besluit de verplichting aan te gaan.
Rekenvoorbeeld
Het bedrag dat wordt geregistreerd, wordt bepaald op basis van een formule (maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 100%). Dit bedrag wordt binnen 30 dagen na de aflevering van de fiets aan het BKR doorgegeven.
Stel je leaset een Union Fast T7 voor 36 maanden met een leasetarief van 63,73 per maand, dan registreert het BKR € 2294,28 (63,73 x 36 x 100%).
Fiets leasen zonder BKR
Is een elektrische fiets leasen zonder BKR dan niet mogelijk? Nee, ook fietslease zonder BKR is een optie. Niet alle leasemaatschappijen voeren namelijk een BKR-verplichting. Dit betekent dat je aanvraag voor het leasecontract niet eerst getoetst wordt en je directe goedkeuring ontvangt. Ook de BKR-registratie blijft achterwege.
Moet je dan een fiets leasen zonder BKR of juist met registratie? Het antwoord op die vraag per persoon verschillend. Het één is niet per se beter dan het ander. De belangrijkste overweging die je moet maken: ‘Past het binnen mijn persoonlijke financiële situatie?’. Want, of je nu kiest voor een aanbieder met of eentje zonder BKR-registratie, de betalingsverplichting blijft identiek.
De invloed op een hypotheek
Kies je voor een fietsleasecontract met BKR-registratie dan betekent dat niet dat je geen hypotheek meer kunt krijgen. Wel daalt het bedrag dat je kunt lenen. De hoogte van een lening hangt af van je inkomen en andere financiële verplichtingen. Fietslease is zo’n financiële verplichting. Bij het leasen van een fiets gaat het om een relatief klein bedrag dat geregistreerd wordt. Het zou daarom dan ook geen grote gevolgen moeten hebben voor aanvragen van een hypotheek.
Deel deze pagina