Fiscaal voordelig naar je werk fietsen
Dat kan op een leasefiets van je werkgever
De elektrische fiets wordt steeds aantrekkelijker voor woon-werkverkeer, zeker met de vernieuwde fiscale fietsregeling die 1 januari 2020 van kracht is gegaan. Maar hoe zit dat precies met deze bijtellingsregeling en zitten er ook nadelen aan?
Overvolle wegen, een milieubewuste houding en het groeiende aanbod van goede e-bikes zorgen ervoor dat steeds meer forenzen voor een elektrische fiets kiezen. Deze kun je privé leasen of kopen, maar misschien biedt jouw werkgever straks ook een leasefiets aan. Met de nieuwe fietsregeling moet dat niet alleen eenvoudiger worden, maar ook goedkoper. Maar geldt dat ook voor jouw situatie?
Het oude fietsplan
Je kent het oude fietsplan waarschijnlijk nog wel voor die 'fiets van de zaak'. Via deze aantrekkelijke regeling kon je eens in de drie jaar belastingvrij van je brutoloon een nieuwe fiets kopen via je werkgever. In 2015 werd dit afgeschaft en werd de bedrijfsfiets onderdeel van de ingewikkelde werkkostenregeling (WKR).
Hoe werkt de huidige werkkostenregeling?
De WKR is ontstaan om de wirwar aan regels en regelingen voor werknemersvergoedingen te versimpelen. Althans, voor de werkgever. Voor werknemers is het er helaas niet eenvoudiger op geworden. Zo moet je een kilometeradministratie bijhouden van alle privé-tochtjes naar de supermarkt en weer naar huis. Over dit privé-gebruik moet je belasting betalen via een ingewikkelde berekening. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds minder mensen kiezen voor een fiets van de zaak.
Fietslease 2020: wat is er veranderd?
ANWB is als belangenorganisatie mede in gesprek gegaan met de overheid om de regels te versoepelen. En die gesprekken hebben gewerkt, waardoor een fiets leasen in 2020 nog aantrekkelijker wordt. Vanaf 1 januari 2020 mag jouw werkgever je een leasefiets (naast een auto van de zaak) aanbieden. Deze mag je ook privé gebruiken, dus geen complexe kilometeradministratie meer. Je betaalt de fiets via bijtelling: 7% van de nieuwwaarde van de leasefiets tel je bij je inkomen op. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt. Dus bij een e-bike van 2000 euro, betaal je bij een belastingtarief van 40% slechts 56 euro per jaar. Dat is nog geen 5 euro per maand.
Kies je voor een leasefiets, dan kan het zijn dat je kilometervergoeding komt te vervallen. Ontdek wat voor jou voordeliger is: een leasefiets van de zaak of kilometervergoeding?
Privé leasen via de kilometervergoeding
Kilometervergoeding mag je gebruiken voor elk type vervoer én bezitsvorm. Je kunt er dus voor kiezen een e-bike te kopen, maar je kunt die e-bike ook privé leasen van dat bedrag. Werkgevers zijn alleen niet verplicht kilometervergoeding te bieden en soms geldt er een minimale en maximale afstand voor deze vergoeding.
Andere voordelige regelingen
Gelukkig leiden er meer fietspaden naar Rome en kunnen werkgevers op meer manieren een voor hen én jou fiscaal voordelige bedrijfsfiets aanbieden. Via een renteloze lening die je afbetaalt met je overuren of vakantiedagen bijvoorbeeld. Een werkgever kan ook eigenaar van de fiets blijven en deze kosteloos aan jou 'ter beschikking stellen'. De fiets aan je cadeau doen, kan ook. Dat betekent wel dat er minder budget overblijft voor je kerstpakket en die leuke personeelsuitjes, maar daar kun je dan wel op jouw mooie, voordelige fiets naartoe.
Meer informatie over fietslease
Meer informatie voor werkgevers