Bakfiets kopen?
Tips voor aanschaf van een gewone en elektrische bakfiets
De bakfiets is populair. Steeds vaker zie je jonge ouders die een (elektrische) bakfiets gebruiken. Hartstikke handig om de kinderen naar school of de speeltuin te brengen, maar ook om boodschappen in te vervoeren. Wil je een (elektrische) bakfiets kopen? Wij helpen je op weg met aankooptips.
Algemene aankooptips
1. Bakfiets met twee of drie wielen
Je kunt bakfietsen kopen met twee of drie wielen. De belangrijkste verschillen tussen deze varianten zijn flexibiliteit, stabiliteit en ruimte. De driewieler bakfiets heeft een wiel achter en twee onder de bak. Hierdoor is deze bakfiets stabieler dan de bakfiets met twee wielen, maar stuurt hij ook zwaarder. Ook is de bak vaak groter en kun je dus meer vervoeren. De tweewieler heeft maar één wiel onder de bak. Voordeel hiervan is dat de fiets lichter is en je wendbaarder bent. En de fiets stuurt makkelijk in bochten door. De bakfiets tweewielers worden in Nederland het meeste verkocht.
2. Veiligheid
Als je je kinderen in een bakfiets vervoert, is veiligheid het belangrijkste. Het is daarom aan te bevelen te controleren of de bakfiets de volgende onderdelen heeft:
- Zichtbaarheid: controleer of de bakfiets goed zichtbaar is door kleur, reflectoren en verlichting.
- Standaard: om vallen te voorkomen, bekijk je of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft. Test bij aanschaf of het je gemakkelijk lukt om de bakfiets op de standaard te zetten.
- Stuurstangen en framebuizen: kwalitatieve bakfietsen hebben dubbele stuurstangen, die ervoor zorgen dat je stabiel en gemakkelijk kunt sturen. Ook hebben ze vaak een dubbele framebuis, die niet onder gewicht kan buigen.
- Kantelstoppers: Sommige bakfietsen hebben kantelstoppers. Deze voorkomen dat er een te scherpe bocht gemaakt kan worden, waardoor de bakfiets om zou kunnen vallen.
- Gordels: De meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, zodat je je kinderen veilig kunt vervoeren.
- Helm: Kies je voor een elektrische variant? Dan heb je vaak een hogere snelheid, dus veiligheid boven alles, doe je kind(eren) een fietshelm op.
3. Onderdelen
De kwaliteit van een fiets wordt voor een groot deel bepaald door de onderdelen die erop zitten. Bij een bakfiets is dat niet anders. Laat je daarom goed voorlichten over bijvoorbeeld de remmen en versnellingen. Bij die laatste kun je je voorstellen dat een lichte versnelling gewenst is als je regelmatig op een niet elektrische bakfiets heuvels op fietst. De remmen test je zelf door tijdens een proefrit met een beladen bakfiets een noodstop te maken.
4. De bak
Er zijn verschillende soorten bakken op bakfietsen. Je kunt ze van hout kopen, maar ook van kunststof. De laatste is doorgaans iets lichter, wat het trappen vergemakkelijkt. Verder is het vooral een kwestie van smaak. Ook is het voor kinderen handig als de bakfiets een opstapje heeft. Ze kunnen dan zelfstandig in en uit de bakfiets klimmen.
5. Maak een proefrit
Twijfel je welke bakfiets je wilt kopen? Als je veel geld gaat uitgeven aan een bakfiets, is testen de beste manier om te voelen welke fiets het beste bij je past. Vraag bij de fietsspeciaalzaak die de bakfiets verkoopt of je een uitgebreide proefrit kunt maken. Zo kun je zelf ondervinden welke bakfiets het beste bij jou past.
6. Extra accessoires
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met het aankleden van een bakfiets. Er zijn legio accessoires te koop waar je niet direct over na hoeft te denken bij aanschaf, zoals regententen, kussens en bakfietsstickers. Wil je graag baby’s of peuters vervoeren in je bakfiets? Dan is het verstandig om vooraf te kijken of je bakfiets een speciale plek voor de MaxiCosi heeft, of dat je optioneel baby- of peuterschalen bij de bakfiets kunt aanschaffen.
Dit zijn de slimste bakfietsaccessoires
6. Stalling
Heb je een schuur, garage of overkapping waar de bakfiets in of onder kan of laat je 'm buiten staan? In het laatste geval is het belangrijk rekening te houden met de kwaliteit van de fiets die elke dag in weer en wind buiten staat. Een afdekhoes is dan een goede optie om je bakfiets te beschermen tegen regen, sneeuw en hagel.
Elektrische bakfiets kopen
De belangrijkste reden waarom er gekozen wordt voor een elektrische bakfiets is het gemak. Houd rekening dat de bakfiets zwaarder weegt dan een gewone fiets. Je neemt dus, inclusief je bagage en de motor aardig wat gewicht mee. Dit, en de snelheid van de elektrische bakfiets, vergt net wat andere stuurmanskunsten dan bij een gewone fiets. Daardoor is het ook extra opletten in het drukke stadsverkeer.
Accu en trapondersteuning
De elektrische bakfiets is voorzien van een zware motor om veel gewicht mee te nemen. Hij is niet gemaakt voor lange afstandsritten, maar juist voor de korte: huis - school - sport - huis. Om gemakkelijk weg te fietsen heeft de elektrische bakfiets trapondersteuning. Hierdoor kost het trappen minder inspanning. Een extra optie op een bakfiets met ‘loophulp’. Je hoeft de bakfiets dan niet eerst op gang te helpen voordat de trapondersteuning start, de bakfiets rijdt direct in looptempo met je mee.
Een elektrische bakfiets is voor veel mensen een grote uitgave. Laat je daarom niet leiden door levertijden, maar maak proefritten, bedenk hoeveel kinderen en wat je wil vervoeren en beslis niet te overhaast. Kies de bakfiets die echt bij jou past. Tip: je kunt tegenwoordig ook een elektrische bakfiets leasen.
Misschien vind je dit ook interessant?
- Verzeker je bakfiets bij ANWB
- Als je kind klaar is voor een eigen fiets: hier voldoet een goede kinderfiets aan
Deel deze pagina