Driewielfietsroute Den Helder
Nederland, Noord-Holland, Julianadorp
- 75
- 18
- 22
- 99
- 2
- 5
- 3
- 4
- 20
- 6
- 75
Tijdens deze driewielfietsroute fiets je van Julianadorp naar het topje van de Kop van Noord-Holland, boven Den Helder. Ben je hier in het voorjaar, dan heb je geluk. Dan word je omringd door het geel, paars en rood van de bollenvelden. Je fietst langs forten, door de duinen en over een spectaculair buitendijks pad met uitzicht op zee. Deze fietsroute start bij een fietsverhuurbedrijf waar je mindervalidenfietsen kunt huren. De route is uitgezet op een driewielfiets en is daarom 100% driewieltoegankelijk. Ook voor gezinnen is hij ideaal: de route is namelijk kort, er is onderweg van alles te doen en de paden zijn meestal breed genoeg om naast elkaar te fietsen.
NB: het verdient aanbeveling om eerst de routebeschrijving te lezen alvorens op pad te gaan.
Fietsveiligheid: deze route is 100% toegankelijk voor mindervalidenfietsen en gaat over brede paden.
Aandachtspunten: elke zaterdag is er markt in de Breatrixtrstaat in het centrum van Den Helder (tussen knooppunt 3 en 4); houd er rekening mee dat hier lastig doorheen te komen is met een driewieler; wijk dan liever uit via de achterliggende straten (Sluisdijkstraat-Langestraat-Gravenstraat en bij de Middenweg rechtsaf, pak de knooppuntenroute weer op bij de rotonde). Hetzelfde geldt voor de Juttersmarkten die op alle dinsdagen van 25 juni t/m 3 september 2024 worden gehouden.
Parkeren en OV: Gratis parkeren bij winkelcentrum De Riepel, Schoolweg 25, 1787 AV Julianadorp, op een minuut lopen van BikeStore Julianadorp. Tijdelijk parkeren bij BikeStore Julianadorp voor het afzetten van mindervaliden is mogelijk (blauwe zone, max 1,5 uur). OV: neem vanaf treinstation Den Helder Zuid bus 30 richting Julianadorp Dorperweerth, uitstappen (rolstoeltoegankelijke) bushalte ‘Van Foreestweg’ in Julianadorp (bij fietsknooppunt 75).
Fietsverhuur: BikeStore Julianadorp, Loopuytpark 22, 1787 AE Julianadorp, tel. 0223-69 26 73. Prijs elektrische driewieler p.d. € 40,-; elektrische duofiets p.d. € 60,-
- Ga eerst een stukje proefrijden rondom het fietsverhuurbedrijf, voordat je echt op pad gaat. Zo kun je aan het fietsen op een driewielfiets (of duofiets) wennen.
- Zet de trapondersteuning altijd terughoudend in. Stand 1 is vaak voldoende. Op die manier zijn de routes te fietsen op één accu.
- Zet de trapondersteuning in de bebouwde kom uit en fiets rustig, zodat je goed op het andere verkeer kunt letten.
1. Ga vanuit BikeStore Julianadorp rechtsaf. Bij einde weg (voor kerk) rechtsaf, Parkstraat. Op kruising rechtsaf, Langevliet. Volg het fietspad tot de volgende kruising (= knooppunt 75). Sla hier linksaf richting knooppunt 18, Van Foreestweg. Let op: je rijdt de eerste 500 meter van de Van Foreestweg over een fietsstrook langs de weg. Bij bruggetje met fietspad aan linkerhand (= knooppunt 18) rechtdoor richting knooppunt 22 (fietsstrook wordt bij rotonde fietspad).
2. Bij fietspaal 72113 rechtsaf richting Den Helder (= richting knooppunt 22, maar markering van knooppuntennetwerk ontbreekt). Je rijdt nu over een breed, geasfalteerd fietspad door de Koegraspolder. Bij bruggetje aan linkerhand (= knooppunt 22) rechtdoor richting knooppunt 99.
3. Bij knooppunt 99 (bij natuurgebied Mariëndal) linksaf richting knooppunt 02. Op de parkeerplaats bij de Helderse Vallei (= knooppunt 02) rechtsaf, weg oversteken en linksaf richting knooppunt 05.
4. Bij knooppunt 05 rechtdoor richting knooppunt 03. Je fietst door de Grafelijkheidsduinen. Bij Fort Kijkduin wordt het pad een buitendijks fietspad. Het geasfalteerde pad over de Helderse zeewering is met de driewielfiets goed te berijden, maar hier en daar zit er wel een wasbord in het asfalt. Rijd dus rustig.
5. Net voor knooppunt 03 bereik je de Punt van Den Helder. Rijd bij knooppunt 03 richting knooppunt 04. Je fietst langs het Marinemuseum en het centrum van Den Helder. Tip: zet hier de trapondersteuning uit, zodat je snel kunt reageren op ander verkeer en hobbels in de weg. Je rijdt in het centrum van Den Helder voor een deel over fietsstroken of over de gewone weg.
6. Ga bij knooppunt 04 linksaf richting knooppunt 20. Sla bij knooppunt 20 (net voor Fort Dirksz Admiraal) rechtsaf richting knooppunt 06, Texelstroomlaan.
7. Bij knooppunt 06 rechtdoor richting knooppunt 75. Bij knooppunt 75 linksaf richting knooppunt 10, Schoolweg. Sla de eerste weg rechtsaf, Loopuytpark. Je bent dan weer terug bij BikeStore Julianadorp, het startpunt van deze fietsroute.
Bij bloembollenvelden denken de meeste mensen aan Lisse en de Keukenhof. Een groot deel van de bollentelers boert echter niet in Zuid-Holland, maar in de Kop van Noord-Holland. De Koegraspolder, waar je net buiten Julianadorp doorheen fietst, is onderdeel van die noordelijke bollenstreek. Vooral in april is het hier één grote kleurexplosie vanwege alle bloeiende narcissen, tulpen en hyacinten. Veldleeuweriken, patrijzen, gele kwikstaarten en tureluurs broeden graag in de bollenvelden. Het is er namelijk warmer dan op het grasland, er is genoeg beschutting en van maart tot half juni is er weinig boerenactiviteit op het bollenland.
Op de plek van natuurgebied Mariëndal lagen vroeger ook bloembollenvelden. Die zijn in 2005 omgevormd tot een natuurontwikkelingsterrein met lage duintjes, duingraslanden en waterplassen. Intussen heeft het gebied een grote aantrekkingskracht op vogels die wel van een beetje nattigheid houden, zoals grauwe ganzen, scholeksters en watersnippen. Ook groeien er kwetsbare planten, zoals ratelaar, rietorchis, echte koekoeksbloem en moeraskartelblad. In de lente en de zomer bloeien deze soorten met uitbundige gele, paarse en roze bloemen.
Het fietspad voert langs het parkeerterrein van de Helderse Vallei. Hier vind je verschillende attracties, waaronder een bezoekerscentrum en een uitkijktoren, die uitzicht biedt over Den Helder, het Mariëndal en de bollenvelden. Tussen de bomen is een klimbos aangelegd (reserveer dit vooraf en trek er 2 uur voor uit!) en er is een pannenkoekenrestaurant. Vanaf de parkeerplaats wandel je ook zo de Donkere Duinen in. Dit gebied werd in 1917 aangelegd als dennenplantage, maar is uitgegroeid tot een fraai wandelbos. Vergeet niet omhoog te kijken, want in de bomen leeft een grote kolonie blauwe reigers.
Op het fietspad langs de Donkere Duinen krijg je voor het eerst te maken met wat reliëf. Daarna slinger je door de openheid van de Helderse Duinen en fiets je langs de duinvallei van de Grafelijkheidsduinen. Ooit lagen hier twee kleine Waddeneilanden: de Huisduinen in het noorden en de Ooghduinen in het zuiden. Ertussen stroomde de zee. Toen de kustlijn zich sloot, ontstond deze duinvallei. De grote Harmplas waar het fietspad langs voert, is het restant van het vroegere zeegat. Om de vegetatie open en gevarieerd te houden, grazen in de duinvallei Schotse hooglanders en konikpaarden.
Fort Kijkduin is aangelegd door Napoleon en ligt strategisch boven op een duin. Je kunt het vanaf het fietspad zien liggen. Het fort was een belangrijk onderdeel van de Stelling van Den Helder, een van de oudste nog aanwezige militaire linies van Nederland. Je dwaalt er langs kruitkamers, schietgalerijen en bastions. In het oude fort zit tegenwoordig ook een Noordzeeaquarium, waarin vissen rondzwemmen als palingen, roggen, makrelen en haaien. Ook kun je in een van de bastion het skelet van een potvis zien. Het museum en het aquarium zijn rolstoeltoegankelijk.
Na Fort Kijkduin gaat de route buitendijks, het spectaculairste deel van de route. Je fietst 5 kilometer lang over het brede asfalt van de zeewering, met aan je linkerhand de zee en aan de rechterhand onder andere vuurtoren De Lange Jaap, met 63 meter de langste vuurtoren van ons land. In de verte zie je op zee zandplaat de Razende Bol liggen. Op het onbewoonde eiland leven veel zeehonden. Ze werpen er hun jongen en zogen er hun kleintjes. Door de stroming en de wind is de zandplaat voortdurend in beweging: beetje bij beetje schuift hij steeds meer richting Texel.
Net voor je naar knooppunt 03 draait, fiets je langs de punt van Den Helder. Je bent hier bij de top van de Kop van Noord-Holland. Je herkent het punt aan de richtingwijzer, die de indrukwekkende afstanden aangeeft die zeevaarders moeten afleggen: 4100 zeemijl naar Suriname, 8900 zeemijl naar Jakarta en 8400 zeemijl naar Kaap de Goede Hoop. Tot in de twintigste eeuw was dit ook de plek waar marineschepen aankwamen na een soms jarenlange missie. De dijk stroomde dan vol met familieleden. Tegenwoordig kun je vanaf de dijk in alle rust kijken naar de veerboten die op en neer naar Texel varen.
De Franse keizer Napoleon bezocht Den Helder in 1811. Hij zag hoe strategisch het dorp lag en gaf daarom waterstaatsingenieur Jan Blanken opdracht van Den Helder de grootste marinebasis van het land te maken. Blanken ontwierp een haven met werven, dokken en magazijnen, een kanaal naar zee en verschillende vestingwerken, waarvan je er tijdens deze route verschillende tegenkomt. Op de voormalige rijkswerf Willemsoord vind je nu het Marinemuseum. Hier duik je in de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Je kunt er onder andere uniforms en wapens bekijken, maar ook aan boord gaan van verschillende museumschepen, waaronder een onderzeeboot en een mijnenveger.