Driewielfietsroute Denekamp
Nederland, Overijssel, Denekamp
- 54
- 17
- 23
- 53
- 18
- 21
- 61
- 60
- 22
- 57
- 56
- 51
- 54
Het riviertje de Dinkel mag rond Denekamp vrij kronkelen en daar maakt het volop gebruik van. Tijdens deze fietsroute zul je het riviertje verschillende keren passeren. In Landgoed Singraven is de eerste ontmoeting. Daarna voeren stille landweggetjes je vanuit Denekamp naar natuurgebied het Lutterzand en over een echte Twentse ‘berg’ van 54 meter hoog. Deze driewielroute start bij een fietsverhuurbedrijf waar je mindervalidenfietsen kunt huren. De route is uitgezet op een driewielfiets en is daarom 100 procent driewieltoegankelijk. Ook voor gezinnen is hij ideaal: de route is namelijk kort, er is onderweg van alles te doen en de paden en wegen zijn meestal breed genoeg om naast elkaar te fietsen.
NB: het verdient aanbeveling om eerst de routebeschrijving te lezen alvorens op pad te gaan.
Fietsveiligheid: deze route is 100% driewieltoegankelijk. De route voert over goede en brede paden.
Aandachtspunten: bij natte periodes met langdurige en zware regenval kan een deel van de (halfverharde) paden slecht begaanbaar worden, met name de trajecten 22-57 en 56-51. Stel deze rit dan even uit tot de paden weer droog zijn.
Parkeren en OV: Parkeren kan bij fietsverhuurbedrijf Actief Twente. OV: neem vanaf Enschede bus 62 richting Denekamp, uitstappen bushalte ‘Beuningen’. Deze halte ligt voor de fietsverhuur.
Fietsverhuur: Actief Twente, Denekamperstraat 49, 7588 PS Beuningen, tel. 0514-299 821. Prijs elektrische driewieler p.d. € 50,-; elektrische duofiets p.d. € 60,-;
- Ga eerst een stukje proefrijden rondom het fietsverhuurbedrijf, voordat je echt op pad gaat. Zo kun je aan het fietsen op een driewielfiets (of duofiets) wennen.
- Zet de trapondersteuning altijd terughoudend in. Stand 1 is vaak voldoende. Op die manier zijn de routes te fietsen op één accu.
- Zet de trapondersteuning in de bebouwde kom uit en fiets rustig, zodat je goed op het andere verkeer kunt letten.
1. Fiets vanuit Actief Twente (rug naar restaurant, gezicht naar N342) linksaf, Denekamperstraat. Op kruising linksaf, Volterdijk. Eerste weg rechtsaf, Matenweg. Eerste weg aan rechterhand (= T65) rechtsaf, Singravenweg. Je zit nu op het fietsknooppuntennetwerk en rijdt richting knooppunt 54. Je fietst op het traject van de oude trambaan Denekamp-Oldenzaal. Dit deel kan wat hobbelig zijn, maar al snel wordt het pad beter.
2. Bij knooppunt 54 linksaf richting knooppunt 17. Dit pad voert je via de bossen langs de Dinkel. In de verte zie je Kasteel Singraven liggen.
3. Op bruggetje (= knooppunt 17) rechtsaf richting knooppunt 12. Let op: je passeert al snel een tweede fietsknooppunt met het nummer 17. Ga hier rechtdoor richting knooppunt 23. Let op: in Denekamp moet je nét voor knooppunt 23 door een smal steegje, maar je past hier met een driewielfiets doorheen.
4. Ga bij knooppunt 23 rechtsaf richting knooppunt 53. Je passeert het natuurhistorisch museum Natura Docet. Bij knooppunt 53 linksaf richting knooppunt 18. Ga bij knooppunt 18 richting knooppunt 21. Let op: je passeert een tweede knooppunt met het nummer 18. Ga hier weer richting knooppunt 21.
5. Fiets bij knooppunt 21 rechtdoor richting knooppunt 61. Je fietst nu door het Lutterzand. Bij brug over kronkelige Dinkel (= knooppunt 61) rechtdoor naar knooppunt 60. Bij knooppunt 60 rechtsaf richting knooppunt 22, Hoge Kavikweg. Let op: je komt na knooppunt 60 nog twee keer een fietsknooppunt tegen met het nummer 60. Blijf daar steeds richting knooppunt 22 rijden. Het pad voert omhoog. Eerst over een wat hobbelig stukje door Landgoed het Meuleman en dan door Landgoed het Hakenberg.
6. Ga bij knooppunt 22 linksaf richting knooppunt 57. Let op: breed bospad, maar wel met wat kuilen. Bij eerste kruising (= knooppunt 57) linksaf richting knooppunt 56. Bij knooppunt 56 rechtsaf richting knooppunt 51, Everloweg. Let op: dit is een lastig stukje als je met een driewieler fietst. Het brede pad (over een voormalige trambaan) heeft hier namelijk sporen van verschillende hoogtes en er zijn kuilen. Rijd rustig, met lage trapondersteuning. Dan gaat het.
7. Bij knooppunt 51 rechtsaf richting knooppunt 54. Bij T65 (infobord Trambaan ‘Halte Beuningen’) rechtsaf, Matenweg, en eerste linksaf, Volterdijk. Je rijdt zo terug naar Actief Twente, het beginpunt van deze fietsroute.
Het rechte pad richting Landgoed Singraven volgt het oude tramtraject tussen Denekamp en Oldenzaal. Vroeger vervoerde de tram arbeiders en toeristen vanuit de grensstreek rond Denekamp naar Oldenzaal. De tram rijdt sinds 1942 niet meer, maar je kunt nog wel herinneringen aan die tijd zien, zoals tramhuisjes en stukjes trambaan. Aan het eind van deze fietsroute kom je nog langs zo’n tramhuisje.
De Dinkel kronkelt zo’n 46 kilometer door het oosten van Twente. De oorsprong van het riviertje ligt net over de grens in Duitsland en eindigt na zijn kronkeltocht door Nederland ook weer bij onze oosterburen. Het riviertje mag in Nederland vrij meanderen en doet dat ook gretig. Door de stroming slaat het in de buitenbochten geregeld stukken land weg, terwijl in de binnenbochten sediment wordt afgezet. Hierdoor verandert de loop van de rivier continu. Tijdens deze route zul je een paar mooie kronkels van de Dinkel passeren.
Vanaf het bruggetje over de Dinkel in Landgoed Singraven heb je een mooi uitzicht over het statige Huis Singraven. Het water van de Dinkel kabbelt hier vrij rustig, maar vergis je niet. Verderop in het landgoed heeft het water genoeg kracht om de watermolen van Singraven te laten draaien. De watermolen maakt al sinds 1448 deel uit van Landgoed Singraven en heeft drie waterraderen. Het linker rad is van de vroegere oliemolen, die inmiddels gesloopt is. Het middelste rad is van een korenmolen, het rechter rad van een zaagmolen. Deze twee molens zijn nog in bedrijf en zijn te bezichtigen.
Mocht je het huis en de watermolen willen bezoeken, houd dan bij knooppunt 17 links aan richting 15. Na ca. 200 meter ligt het huis aan je linkerhand, 100 meter verder ligt rechts de watermolen.
Dat de Dinkel meer is dan een voorzichtig kabbelend riviertje blijkt ook wel als je Denekamp in fietst. De Germanen stichtten de plaats rond 200 na Christus op een plek die veilig lag voor het overstromingswater van de Dinkel. Er wonen nu zo’n 10.000 inwoners. Ze noemen zichzelf Twentenaren en dat wordt gedoogd, maar officieel is Twente het land tussen de rivieren de Regge en de Dinkel. En Denekamp ligt nét ten oosten van de Dinkel…
Natura Docet is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Het werd in 1911 opgericht door schoolmeester Bernard Bernink, die behalve leraar ook een natuuronderzoeker en plantenverzamelaar was. Je vindt er een bijzondere collectie opgezette dieren, skeletten en fossielen, waaronder een zeekrokodil en een dino-ei. Het skelet van een wolharige mammoet is een waar kunstwerk: elk bot van dit zeventig botten tellende skelet komt namelijk van een andere mammoet! Het hele museum is toegankelijk voor mensen met een beperking.
Stille landweggetjes voeren je vanuit Denekamp naar het Lutterzand, een natuurgebied vol dennenbossen, heidevelden, zandverstuivingen en jeneverbesstruiken. Het gebied wordt voor een deel omzoomd door de Dinkel, die ook hier weer zorgt voor mooie zandstroken en afkalvingen. Oeverzwaluwen en ijsvogels vinden een plek in de natuurlijke oevers van de rivier. Je kunt het mooi bekijken op het punt waar de route de Dinkel overgaat. Fiets je met het gezin dan is deze oversteek van de Dinkel sowieso een goede plek om even van de fiets te gaan, want hier vind je midden in de natuur enkele restaurants met een speeltuin en een midgetgolfbaan.
Nadat je het riviertje bent overgestoken, laat je de beslotenheid van de bossen achter je. Het is slim om voor dit stuk van de route nog voldoende accuvoorraad over te houden, want je fietst nu een glooiend graslandschap in en gaat een echte Twentse ‘berg’ beklimmen. De Hakenberg is 54 meter hoog. De hoogteverschillen in dit deel van Twente ontstonden in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. De eigenaar en Natuurmonumenten werken op het landgoed samen om de biodiversiteit te vergroten. De glooiende graslanden worden zo weinig mogelijk gemaaid en gehooid en akkerkruiden worden niet chemisch bestreden. Daardoor is er tussen de gewassen ook plek voor bijvoorbeeld korenbloemen, akkerviooltjes en blauwe zegge.