Graafschaproute (zuid)
Nederland, Gelderland, Vorden
- 89
- 93
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 68
- 67
- 72
- 55
- 54
- 53
- 97
- 96
- 92
- 91
- 87
- 88
- 89
De zuidelijke Graafschaproute verbindt Vorden, Ruurlo en Hengelo (Gelderland). De streeknaam De Graafschap is in dit gebied goed op z'n plaats. Het is rijk aan adellijke landhuizen en kastelen, waar in het verleden graven en hun leenmannen de feodale macht uitoefenden. U fietst achtereenvolgens langs Kasteel Vorden, Huize Kiefskamp, Huize Onstein, Huize De Wiersse, Kasteel Ruurlo en Kasteel Hackfort. De vele landgoederen maken de route mooi en afwisselend. Een groot deel gaat door een kleinschalig dekzandlandschap met akkers, weilanden en veel bos.
Als je vanaf het station van Vorden start, ga dan vanaf het stationsgebouw rechtsaf, de Burg. Galleestraat in; weg blijven volgen richting knooppunt 89.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Algemeen: deze route bestaat voor een groot deel uit smalle, soms zeer smalle, zand- e/o grindpaden, vaak met boomwortels of gaten; de hieronder vermelde paden zijn slechts een greep daaruit!
• Tussen knooppunt 89 en 93 zijn de paden rond Kasteel Vorden zanderig, smal en kronkelend.
• Tussen knooppunt 64 en 65 steekt de route de drukke N319 over, let hier goed op.
• Tussen knooppunt 66 en 68 zijn de paden in de omgeving van Kasteel Ruurlo smal en geplaveid met los grind.
• Tussen knooppunt 66 en 68 staan bij het oversteken van de (drukke!) N315/Zelhemseweg enkele hinderlijke paaltjes op het pad.
• Tussen knooppunt 72 en 55 aan het einde van het grindpad bij de Varsselseweg (linksaf) bevindt zich een onoverzichtelijke/drukke kruising.
• Tussen knooppunt 97 en 96 zijn de paden smal.
• Tussen knooppunt 91 en 87 bevinden zich enkele zandpaden.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde en enkele andere smalle paden.
Ten zuiden van Vorden ligt aan de beek Kasteel Vorden, een van de grootste burchten in deze omgeving. De L-vormige opzet met omringende gracht is van middeleeuwse oorsprong. In de 19e eeuw raakte het in verval. Tijdens een grondige opknapbeurt in 1874 kreeg het zijn huidige vorm. Precies een eeuw later werd het aangekocht om te gaan dienen als gemeentehuis. Het kasteel wordt nu gebruikt als trouwlocatie en Bed & Breakfast.
Het omringende landgoed is vrij toegankelijk. Vlak bij het koetshuis staat de Lodewijkslinde. Volgens de overlevering rustte in 1672 Lodewijk XIV onder deze boom. Hij is nu ongeveer 350 jaar oud en daarmee een van de oudste bomen van Nederland. Onder de takken vormen in het voorjaar bloeiend speenkruid en bosanemonen een weelde van gele en witte sterretjes. Verderop staat in het weiland nóg een enorme boom, de Dikke Eik van Vorden.
Op het landschappelijk bijzonder mooie landgoed Kiefskamp ligt aan het einde van een lange laan het18e-eeuwse, gelijknamige landhuis. Tot het landgoed behoort ook nog een viertal boerderijen. De naam Kiefskamp betekent ‘ontginning waar veel kieviten voorkomen’.
Vlak voor de buurtschap Linde ligt, in een driehoekig stukje bos links van de weg in de buurt van knooppunt 63, de Kapellebult. Hier stond tot 1837 de Lindensche Kapel. Ter herinnering staat daar nu een eenvoudig monument met erop de volgende dichtregels van Staring:
Verheft zich hier geen bidplaats meer,
’t Heelal is Tempel voor de Heer
Op de Lindense es staat de beltmolen ‘Ons Belang’ uit 1890. De molen is draai- en maalvaardig; het maalwerk is geheel gerestaureerd. De molen is op zaterdag van 10 tot 12 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Onder de molen is het theatertje Onder de Molen gevestigd.
Het gemeentehuis van Ruurlo is net als dat van Vorden tot de fusie van de gemeente gevestigd geweest in een imposante burcht. Kasteel Ruurlo werd voor het eerst vermeld in 1326 toen Steven van Roderlo hier de baas was. Het uiterlijk van het omgrachte kasteel wordt vooral bepaald door de 16e- en 17eeuwse verbouwingen. De trap- en topgevels aan de achterkant zijn 19e-eeuws. Naast het kasteel is een oranjerie gebouwd die wordt gebruikt voor culturele evenementen. In 2013 werd het kasteel aangekocht door Hans Melchers, initiatiefnemer van Museum MORE in Gorssel. Een uitgebreide verbouwing volgde, waarbij het kasteel van een glazen toegangsbrug werd voorzien. Museum MORE Ruurlo zwaaide in 2017 zijn deuren open. Bezoekers kunnen hier een collectie magisch realistische schilderijen van Carel Willink bewonderen. De kasteeltuin en de oranjerie zijn vrij toegankelijk (www.museummore-kasteelruurlo.nl).
Bij de ingang van het Gelderse dorp Hengelo was links op de plaats van het parkje de Dorpsbleek. Staande op houten vlonders boenden de vrouwen hier hun was schoon in de bleeksloten. Daarna spreidden ze het wasgoed uit op het grasveld om het te bleken in de zon. De bleekwachter in het bleekwachtershuisje zorgde ervoor dat bij hun afwezigheid niets werd gestolen.