Liberation Route Brabant - Route Vught
Nederland, Vught, Noord-Brabant
- 23
- 14
- 63
- 64
- 21
- 20
- 79
- 82
- 72
- 78
- 74
- 73
- 75
- 65
- 36
- 35
- 68
- 13
- 34
- 62
- 61
- 60
- 63
- 24
- 22
- 23
De route in en om Vught herinnert aan veel levensveranderende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zwartste bladzijde is de bouw van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp. Vele tienduizenden Nederlanders hebben hier vastgezeten. Meer dan 12.000 Joden werden vanaf Kamp Vught naar de vernietigingskampen in het oosten gebracht. De verhalen, monumenten en musea op deze route herinneren aan de donkere oorlogstijd en benadrukken het belang van vrede en vrijheid.
Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Kleinseminarie Beekvliet was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de gijzelaarskampen waar het BRabant Remembersverhaal ‘Ik deed zelf de deur open’ over gaat. Van de gijzelaars die hier korte of langere tijd opgesloten zaten, zijn ondernemer Frits Philips, cabaretier Lou Bandy en de schrijvers Simon Vestdijk en Anton van Duinkerken de bekendste. Vlakbij het seminarie zijn meerdere straten en pleinen vernoemd naar gijzelaars die hier gevangen zaten of hun internering met de dood moesten bekopen.
In 1927 namen Charlotte van Beuningen-Fentener van Vlissingen en haar man Willem van Beuningen intrek in het woonhuis op Landgoed Huize Bergen. Het echtpaar wordt in de gemeente Vught herinnerd om hun vele goede daden. Zo regelde Charlotte in 1943 en 1944, samen met meisjes en vrouwen uit het dorp, dat er elke morgen op Landgoed Huize Bergen boterhammen werden gesmeerd en voedselpakketten werden samengesteld. Deze werden vervolgens met paard en wagen naar de gevangenen in Kamp Vught gebracht. Voor de voedselvoorziening kreeg Charlotte medewerking uit het hele land. Maar van het één kwam het ander. Zo vroegen families van gevangenen om informatie en briefjes bij de pakketten te doen. Daar kon ze niet aan beginnen.
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. De SS had behoefte aan ruimte, omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken. Kamp Vught werd opgezet naar het model van Kamp Dachau in nazi-Duitsland. Het kamp viel rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.
In 1986 is de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught opgericht. Dankzij de inspanningen van de stichting kon op een klein gedeelte van het voormalige kampterrein een herinneringscentrum worden gerealiseerd. Op 18 april 1990 werd het opengesteld voor het publiek door H.M. Koningin Beatrix. In 2002 is NM Kamp Vught uitgebreid met een nieuw museum en hoofdgebouw. In 2019 zijn het gehele museum en de vaste expositie wederom vernieuwd.
Meer informatie over Nationaal Monument Kamp Vught vind je hier.
Naarmate de oorlog vordert, neemt de Jodenvervolging in Europa steeds ernstiger vormen aan. Op diverse plaatsen in Europa worden concentratiekampen gebouwd. Zo ook in Noord-Brabant. In Vught wordt een SS-concentratiekamp gebouwd waar onder anderen ongeveer 12.000 Joden worden opgesloten. Later worden ze weggevoerd: mannen, vrouwen en kinderen.
In april 1939 worden George en Ursula – dan 9 en 4 jaar oud – door hun moeder op de trein naar Nederland gezet. Moeder hoopt dat ze in Nederland veilig zullen zijn voor het groeiende antisemitisme in Duitsland. Bosschenaar Jozef van Mackelenbergh zorgt dat de kinderen terecht kunnen bij de nonnen van het St. Jacobusklooster in Eersel. Hier wordt goed voor de kinderen gezorgd. Toch kunnen de nonnen niet voorkomen dat George en Ursula in april 1943 in Kamp Vught terecht komen. Zonder ouders worden de twee kinderen toegewezen aan medegevangene en kinderverzorgster Flo. Zeker voor jonge kinderen is het leven in het kamp erg zwaar. Er is nauwelijks iets te eten en veel kinderen zijn ziek. George bekommert zich zo goed en zo kwaad als het kan om zijn kleine zusje…
Het hele verhaal vind je hier.
De route Vught is onderdeel van de Liberation Route Brabant, gemaakt door VisitBrabant en Brabant Remembers in het kader van 75 jaar Vrijheid. Kijk voor nog meer routes op VisitBrabant.com/liberationroute en voor meer verhalen en achtergronden op Brabantremembers.com.