Maasheggenroute
Nederland, Noord-Brabant, Sambeek
- 18
- 4
- 38
- 55
- 40
- 57
- 56
- 50
- 30
- 45
- 49
- 48
- 51
- 43
- 36
- 37
- 18
De Maasheggenroute heeft twee gezichten. Eerst fiets je door een lieflijk landschap: langs de Maas en langs koeien die loom voor zich uit staren van achter meidoornhagen. Bij Overloon duik je de geschiedenis in: hier is tijdens de Slag om Overloon in 1944 keihard gevochten. Het oorlogsmuseum bevindt zich op een deel van het slagveld. Tijdens openingstijden kun je met een ommetje zelfs dwars door het museum rijden via een fietsbrug!
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• In het eerste deel van de route door de Maasheggen (tussen 04-38-55-40-57), bevinden zich enkele scherpe, onoverzichtelijke bochten; de (grind)paden hier zijn vaak tamelijk smal; en bij 38 gaat de route over een klein stukje slecht wegdek.
• Ook de fietspaden door de bossen van de Overloonse Duinen (tussen 56-50-31-30) zijn smal.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewieler, bakfiets) vanwege de smalle paden in het Maasheggengebied en de bossen bij Overloon (gehele eerste helft van de route).
Midden in de Maas bij Sambeek ligt een groot stuw- en sluizencomplex. Het complex werd aangelegd om de sterk wisselende waterstanden van de Maas - een rivier die vooral door regenwater wordt gevoed - te reguleren en de mogelijkheden voor de scheepvaart te verbeteren.
Van Sambeek tot Vierlingsbeek fiets je door het Maasheggenlandschap. Al in de tijd van de Romeinen gebruikten de bewoners van de uiterwaarden ineengevlochten meidoornheggen als perceelscheiding en als veekering. Door de uitvinding van het prikkeldraad zijn na de Tweede Wereldoorlog veel meidoornhagen verdwenen. Maar hier in het Maasheggengebied staan ze nog rond altijd kleine percelen en langs wegen. De heggen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorn en zijn erg populair bij vogels die hier voedsel en beschutting vinden.
Van de Watermolen van Vierlingsbeek is tegenwoordig alleen nog het rad over. Er stond al in 1446 een watermolen in Vierlingsbeek. De molen diende vooral voor het malen van graan als er onvoldoende wind stond voor de windmolens.Tijdens de Slag om Overloon in 1944 vernietigden de terugtrekkende Duitse troepen het indrukwekkende molenhuis van drie verdiepingen. Het oude schoepenrad bleef intact (400 m rechtdoor naar Grotestraat, Molenbeek,vrij toegankelijk).
Smakt is van oudsher een pelgrimsoord, gewijd aan de heilige Jozef. De kapel uit 1699 ligt aan de populaire wandelroute langs het Pieterpad, waardoor de kapel nog altijd veel bezocht wordt. In het Pelgrimshuis kunnen voorbijgangers al sinds 1910 iets eten en drinken, bijvoorbeeld een kloesterbroëdje, een utsmieter á la Pelgrim of een karmelietensalade (voor knooppunt 50 even links afslaan, Sint Jozeflaan 52, www. pelgrimshuis.nl, zondag geopend vanaf 11 uur).
Bij Overloon is in de herfst van 1944 hevig gestreden. De Slag om Overloon duurde drie weken en staat bekend als de zwaarste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. De geallieerden verloren 1878 manschappen, de Duitsers 600. Het Oorlogsmuseum Overloon ligt op een deel van het originele slagveld. In het museum staan nog verschillende voertuigen uit de strijd, zoals een Duitse Panthertank, maar ook Britse en Amerikaanse tanks en kanonnen. Daarnaast geven exposities een beeld van de bezetting, het verzet en de bevrijding.
Als het museum geopend is, kun je dwars door het oorlogsmuseum fietsen via de fietsbrug die uitzicht biedt op het museumterrein (gratis, fietsbrug geopend: ma-vr 10-16.30, za-zo 11-16.30 uur, www.oorlogsmuseum.nl). Je volgt dan de knooppunten 50-31-30.
Buiten sluitingstijd rijd je volgens de ‘standaardroute’ direct van 50 naar 30.
De Radioplassen zijn genoemd naar de steunzender voor de radio die hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw stond. De plassen ontstonden door zandwinning. Er zijn visplekken en strandjes, maar rond de plassen zijn ook vaak bijzondere vogels te zien.