Meer en Woudroute
Nederland, Zuid-Holland, Leiden
- 9
- 72
- 65
- 16
- 70
- 64
- 75
- 73
- 50
- 23
- 46
- 82
- 81
- 57
- 80
- 56
- 33
- 63
- 27
- 28
- 29
- 61
- 40
- 42
- 30
- 31
- 32
- 25
- 99
- 98
- 96
- 95
- 92
- 91
- 3
- 9
Ten noorden van Zoetermeer lag ooit een groot ‘soetmeer’ en rond Zoeterwoude troffen middeleeuwse kolonisten een dicht moeraswoud aan. Meer en woud verdwenen, behalve in de namen. Het fietsen op smalle paden dwars door de weilanden gaat gepaard met het openen en sluiten van vele boerenhekjes.
LET OP: in 2025 zijn er werkzaamheden bij het startpunt, lees de beschrijving hieronder voor advies over een alternatief startpunt bij De Vlietlanden.
Ter hoogte van het startpunt van de route wordt de komende tijd gewerkt aan de verbreding van de doorgaande (ring)wegen in Leiden. Zo wordt de Lammebrug vervangen en de Europaweg (N206) verbreed. Verspreid over het jaar zijn er ca. 11 weekendafsluitingen van het Lammenschansplein. Het kan daarom lastig zijn om je auto hier te parkeren. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind 2025.
Het is daarom aan te raden om een alternatieve start- en parkeerplaats te kiezen. Parkeer de auto bijvoorbeeld bij Parkeerplaats Gele Lis, aan de Rietpolderweg, niet ver van de A4 en Watersport Centrum Vlietland. Er zijn daar meerdere parkeerplaatsen, maar Gele Lis ligt direct aan de knooppuntenroute tussen 95-92. Vanaf daar pak je gemakkelijk de route op.
Fietsveiligheid: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen 82-81 gaat de route over een zeer smal schelpenpad ('t Korte Kerkpad) met aan beide uiteinden een klaphek.
• Tussen 81-57 gaat de route over een zeer smal schelpenpad (Gelderswoudsekerkpad) met zowel aan beide uiteinden als halverwege een klaphek. Aan het begin van dit pad (na een scherpe bocht) gaat de route over een steil bruggetje met pal daarachter het eerste klaphek; stap hier even af; op het bruggetje zijn voor de voetgangers latjes aangebracht voor meer grip op het brugdek.
• Tussen 31-32 gaat de route grotendeels over een grindpad.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle paden, handbediende hekjes en zeker ook het steile bruggetje met klaphek (onneembare hindernis).
Polderpark Cronesteyn omvat onder andere het vroegere landgoed Cronesteyn. Alleen de slotgracht en het kasteelbos zijn nog terug te vinden. Het natuurpark bestaat verder uit weilanden en percelen met hooiland en grienden. Weidevolgels als grutto’s, kievieten en tureluurs strijken hier in het voorjaar neer om te broeden.
Midden in de groene oase van polderpark Cronesteyn ligt het theehuis-met-terras De tuin van de smid. Ze koken er als het even kan fairtrade en biologisch. Appels voor de stroop zijn onbespoten, biologische tarwe voor het brood wordt tussen molenstenen van Hollandse korenmolens gemalen, ham komt van Livarvarkens en de bijdrage van de vegetarische slager zal menig vleesminnende fietser positief verbazen! (Leiden Polderpad 8, www.detuinvandesmid.nl, dag. 10-17, zomer za en zo tot 18 uur).
Tussen Zuidbuurt en Gelderswoude loopt een smal kerkpad, zoals er in het Groene Hart veel zijn. Kerkgangers uit gehuchten zonder kerk wandelden erover naar een naburig dorp mét.
Alleen al voor de vrolijke beestenbende zou je stoppen bij boerderij ’t Geertje. Ontmoet de schapen, de paarden en het hele legertje melkgeiten, en ga langs bij de roze biggen buiten. Ze staan in een dikke laag stro en wroeten lekker in de modder. Doe erna het boerderijrestaurant aan voor een pannenkoek, tosti of plak Zoeterwoudse kruidcake, terwijl de kippen rondscharrelen tussen de tafels (Zoeterwoude Geerweg 7, www.hetgeertje.nl, ma-za 10-17.30, zo 11-17 uur).
Gemaal De Leyens zorgt ervoor dat de mensen in de wijken De Leyens, Buytenwegh, Meerzicht, Driemanspolder, Stadshart en de Drooggemaakte Grote Polder het droog houden. Al met al in een gebied van zo’n 2250 ha. Het gemaal pompt het water van 5,8 m tot 4 m onder NAP en loost het overtollige water op de Zoetermeerse Plas. Hier neemt gemaal De Nieuwe Polder het werk over. Het waterpeil wordt nog eens opgevoerd van 4 tot 0,6 m onder NAP en belandt in het boezemwater van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Eindstation is de Noordzee.
Groeikern Zoetermeer bestaat uit een verzameling wijken, die de telkens veranderende ideeën over stedenbouw laten zien. Zo kom je in Palenstein en Driemanspolder massieve hoogbouwflats tegen. Recentere wijken als Seghwaert en De Leyens bestaan uit laagbouw, groene singels en beschutte woonerven. Het inwonertal is explosief gestegen van 20.000 in 1970 tot ruim 124.750 in 2017.
Stompwijk is een lintdorp langs de Stompwijkse Vaart. Het dorp en de vaart liggen veel hoger dan de droogmakerij waar een dikke laag veen is uitgegraven. Sommige huizen en boerderijen hebben nog een origineel ijzeren ophaalbruggetje.