Rondje Amsterdam
Nederland, Noord-Holland, Amsterdam
De fietsroute Rondje Amsterdam leidt met een boog om de grote toeristenmassa’s van het Damrak en de Kalverstraat langs de mooiste plekjes van de stad. We nemen een kijkje op het voormalige Marineterrein, stoppen bij het charmantste plein van de stad, fietsen onder het Rijksmuseum door en eten een hapje in De Hallen in Amsterdam-West. Via de Jordaan gaan we naar Noord, waar het tegenwoordig gebeurt, om af te sluiten met een film of een drankje met prachtig uitzicht over het IJ.
NB Op deze route ga je met de pont naar Noord (NDSM) en dus maak je gebruik van het OV. Op het NDSM-terrein wordt flink gebouwd, houd rekening met omleidingen en verkeersregelaars; volg hun aanwijzingen op en stap af bij voetpaden of rijplaten.
Fietsveiligheid route-informatie: fietsen in een drukke stad als Amsterdam is iets anders dan ‘buiten’ fietsen, houd op deze route daarom rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met medeweggebruikers en voetgangers (toeristen), en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Blijf bij elke kruising alert; fiets niet door rood licht, ook al zie je dat anderen dat wel doen.
• Let op de stoepranden; die zijn soms hoger dan normaal, zodat je er makkelijk met je trapper tegenaan komt.
• Let op met de trams en de tramrails; je wilt niet met je band in de tramrails belanden.
• In Amsterdam kom je veel bruggen tegen met scherpe en onoverzichtelijke bochten.
• Fiets in de stad niet naast elkaar, met de verkeersdrukte en de smalle paden is dit onverstandig.
• Verwacht de nodige wegwerkzaamheden; in de stad wordt regelmatig en veel ‘verbouwd’ (zie ook melding in intro); wees voorzichtig als je in dat geval over gladde rijplaten moet.
• NB: bij de voetgangersbrug naar het Westerdok moet je afstappen; het is een steile brug, waar je de (zware) e-bike omhoog moet duwen. Bezint voor je begint!
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits je rekening houdt met bovenstaande punten – zeker de voetgangersbrug naar her Westerdok!
1. Start op de hoek van de Oosterdokskade, voor het DoubleTree by Hilton. Fiets de kade af met het water aan je rechterhand. Ga de Mr. J. J. van der Veldebrug op (min of meer rechtdoor via de tijdelijke brug). Na de brug direct LA, om NEMO heen en volg het Oosterdok (met aan je linkerhand het Marineterrein) waar je aan het einde links (langs Arcam) omhoog gaat.
2. Steek bij de stoplichten de Prins Hendrikkade over de Schippersgracht op. Ga LA de ophaalbrug over en fiets RD de Laagte Kadijk op. Hier de eerste straat RA, onder de poort door, LA het Entrepotdok op. Sla RA de Nijlpaardbrug over de Plantage Kerklaan in, langs Artis. Steek de Plantage Middenlaan over (rechts ligt het Joods Cultureel Kwartier) en vervolgens de eerste straat RA (Plantage Muidergracht), aan het eind LA de Plantage Parklaan en meteen RA het Hortusplantsoen in. Volg het fietspad onder de Weesperstraat en rijd over de Nieuwe Herengracht tot aan de Amstel (links ligt de Hermitage). Sla hier LA en vervolgens RA de Magere Burg over.
3. Volg de Kerkstraat (links ligt het Amstelveld) tot aan de Reguliersgracht. Sla hier RA en over de brug LA de Keizersgracht op. Volg de Keizersgracht langs het FOAM, steek de Vijzelstraat over (tram) en ga bij de volgende brug LA, de Nieuwe Spiegelstraat in. Fiets nu helemaal RD, over de Spiegelgracht, onder het Rijksmuseum door. Ga na de museumonderdoorgang meteen RA en vervolgens LA de Paulus Potterstraat. Passeer het Museumplein en ga bij de stoplichten RA de Van Baerlestraat en bij het volgende stoplicht LA de PC Hooftstraat in richting het Vondelpark.
4. Ga in het Vondelpark meteen scherp RA over het geasfalteerde pad, bocht naar links, houd de vijver aan je linkerhand, en volg het brede fietspad door het park. Sla na de tennisbanen en Café Groot Melkhuis RA en ga vervolgens het eerste geasfalteerde pad weer RA via de Kattenlaan (tennisbanen) het park uit. Ga RA de Overtoom op en direct bij de stoplichten LA (J.P. Heijestraat). Vervolgens de derde straat RA (Wilhelminastraat) en aan het einde LA, Nicolaas Beetsstraat. Over de brug en bij de Kinkerstraat RA.
5. Volg de Kinkerstraat en in het verlengde daarvan de Elandsgracht. Sla aan het einde LA de Prinsengracht op en meteen RA de brug (Berensluis) over, de Berenstraat in. Over de brug, LA de Keizersgracht op. Bij de kruising met de Raadhuisstraat (met tram) zie je aan je linkerhand de Westerkerk liggen (Westermarkt). Blijf de Keizersgracht volgen tot je niet verder kunt. Ga hier LA de Brouwersgracht op en vervolgens RA, Korte Prinsengracht. Steek de Haarlemmerstraat over, ga onder het spoor door en dan meteen LA de voetgangersbrug over. RD over het Westerdok. Op de Westerdoksdijk LA, in westelijke richting. Blijf de Westerdoksdijk volgen, steek over en ga met de bocht mee naar links, wordt Van Diemenstraat. Ga direct na de brug (Westerkeersluis) over het water RA de Pontsteiger op. Vanaf hier neem je pont 903 naar NDSM (gratis).
Verkorte versie
Vanaf de Westerdoksdijk is een goed fietspad aangelegd dat direct naar Amsterdam Centraal leidt. Fiets de Westerdoksdijk in oostelijke richting, vervolgens over de De Ruijterkade en je komt aan de achterzijde van het station uit. Hier pak je de route weer op bij 7.
6. Ga na het verlaten van de pont meteen RA en meteen LA. Eerste gelegenheid RA tussen de loodsen van de NDSM door. Blijf RD rijden, de brug over. Dan verder over de Papaverweg en op de kruising RA, Ridderspoorweg. Aan het einde LA (Distelweg) en meteen RA de Asterweg in. De eerste afslag RA (Grasweg) ri. het IJ, de Bundlaan in en langs de flats, schuin naar beneden naar de IJpromenade. Volg het fietspad links om Eye en neem de pont bij de Buiksloterweg terug naar het Centraal Station.
7. Ga bij het verlaten van de pont (voorzichtig!) LA het fietspad op langs het IJ (De Ruijterkade), bij de eerste stoplichten RA en via de Oosterdokskade kom je weer uit bij het beginpunt.
Dit bijzondere gebouw van Renzo Piano is een van de eyecatchers van Amsterdam geworden. Het behuist het NEMO Science Center – een interessant interactief wetenschapsmuseum voor kinderen. Leuk is dat het dak (het piazza) van het museum toegankelijk is: volg de trappen (of de lift) helemaal omhoog en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad! In de glazen serre van het restaurant hebben ze lekkere koffie en broodjes: een goed begin van de dag.
In het 17e-eeuwse Zeemagazijn van de Admiraliteit is nu het Scheepvaartmuseum gevestigd met een bijzondere collectie die vertelt over het roemrijke maritieme verleden van Nederland mét natuurlijk het VOC-schip Amsterdam. Werd het museum al in 1973 geopend voor het publiek, het bijbehorende Marineterrein bleef afgesloten tot 2015 toen Defensie het eiland overdroeg aan de gemeente Amsterdam. Nu vormt het een oase van rust in de drukke stad met start-ups en leuke horeca, zoals in de voormalige officiersmess van de Marine.
De Plantagebuurt was altijd al een groene buurt waar in de 17e eeuw burgers van Amsterdam zich konden vermaken in parken en gaarden. Het is daarom niet gek dat op deze plek dierentuin Artis verrees. In de dierentuin zit ook het interessante Microbenmuseum Micropia en Café-restaurant Plantage met een van de mooiste terrassen van Amsterdam.
Voor de Tweede Wereldoorlog woonden in deze buurt veel Joden. Hier vind je ook belangrijke synagoges en tegenwoordig is dit de plek waar de vernietiging van de Joden wordt herdacht. Zo zijn hier het Verzetsmuseum, het Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg gevestigd. In de Wertheimpark staat het Auschwitz-monument en iets verderop de imposante Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum.
In het voormalige Oude Vrouwen Huys, van 1682 tot 2007 een bejaardenhuis, is sinds 2009 het Hermitage Amsterdam gevestigd. In samenwerking met het Hermitage in Sint-Petersburg worden hier interessante tentoonstellingen georganiseerd.
Ben je geïnteresseerd in de 17e-eeuwse stedenbouwkundige geschiedenis van Amsterdam, dan moet je even afstappen op het Amstelveld. Hier zou een grote kerk worden gebouwd, maar het is nooit zo ver gekomen. De plek waar de kerk moest komen is nog steeds onbebouwd en nu een romantisch, met oude vleugelnootbomen omzoomd plein waar op maandagen bloemenmarkt is. De ‘tijdelijke’ houten kerk staat er na 350 jaar nog steeds en is in gebruik voor concerten en bijeenkomsten. In de kelder zit een fijn café.
Tsja, de Seven Bridges … vanaf de brug op de Keizersgracht kijk je prachtig uit over de Reguliersgracht met zijn bijna identieke bruggen. Het is een plaatje. Begrijpelijk dat zoveel rondvaartboten hier stoppen voor een fotomoment. Oorspronkelijk zou de Reguliersgracht worden doorgetrokken naar de Amstel maar uiteindelijk werd dit te kostbaar; nu ligt hier het centrum van het Amsterdamse uitgaansleven: het Thorbecke- en Rembrandtplein.
In FOAM – Fotomuseum Amsterdam – worden tentoonstellingen georganiseerd over zowel aanstormend talent als vermaarde fotografen. Drie panden zijn samengetrokken tot een groot museum, met vele trapjes, deurtjes en zalen uit verschillende periodes. Om de hoek op de Vijzelstraat ligt het Stadsarchief Amsterdam, in gebouw De Bazel, waar regelmatig interessante tentoonstellingen worden georganiseerd over de geschiedenis van Amsterdam.
Wie kent het ‘Rijks’, met de Nachtwacht en Het Straatje van Vermeer niet? Maar wist je dat het museum ook een bijzondere collectie aziatica bezit? En dat de zolder gewijd is aan moderne kunst? Tijdens de renovatie werd na lang touwtrekken besloten de onderdoorgang van het museum voor fietsverkeer open te houden. En wat een feest om hierdoorheen te fietsen! Rechts en links kijk je zó het museum in en recht voor je openbaart zich het Museumplein met in de verte het Concertgebouw.
Toen het Rijksmuseum rond 188o werd gebouwd, was het museumplein nog een drassig weiland. Nu is dit het centrum van de hoofdstedelijk cultuur. Aan het plein ligt het Van Gogh Museum (met de grootste collectie Van Goghs ter wereld), het Stedelijk Museum (met de collectie moderne en hedendaagse kunst van de Gemeente Amsterdam) en recentelijk het Moco Museum (met tentoonstellingen over onder meer Bansky en Warhol).
Waar vroeger de trams werden geparkeerd en gerepareerd, is nu een cultureel centrum gevestigd met bibliotheek, bioscoop, studio’s en galeries. In de monumentale Hal 3 vind je de FoodHallen met allerlei lekkere eetkraampjes, winebars en koffiecorners. Slenter rond, geniet van het industriële karakter van het gebouw en vergeet niet over de Ten Katemarkt te lopen: een échte gezellige Amsterdamse markt.
Vanaf de Keizersgracht heb je een goed uitzicht op de Westerkerk – neem eens een kijkje in deze prachtige kerk of beklim de toren voor een mooi uitzicht. Over de Westermarkt slingert de rij voor het Anne Frankhuis: ook mét reservering moet je rekening houden met een wachttijd, maar eenmaal binnen is het een bijzondere ervaring het Achterhuis in het echt te zien.
Vanaf de pont zie je de loodsen van de voormalige scheepswerf al opdoemen. Tegenwoordig zijn de enorme ruimten gevuld met skateboardparcoursen en werkplaatsen voor kunstenaars en zitten in de grote kraan hotelkamers. Ondanks de gentrificatie, heeft het NDSM-terrein zijn oorspronkelijke, beetje ruige, sfeer weten te behouden.
Vanaf de IJpromenade kun je EYE niet missen. Het gebouw van het filmmuseum wordt ook wel het ‘Operahouse van Amsterdam’ genoemd en iconisch is het zeker. Hier kun je een filmpje pakken, in de voormalige kantine van Shell er vlak naast een drankje drinken of op de bovenste verdieping van Amsterdam Tower schommelend genieten van een uitzicht over de hele stad.