Spaarnwouderoute
Nederland, Noord-Holland, Spaarnwoude
- 95
- 98
- 11
- 17
- 14
- 13
- 12
- 91
- 15
- 10
- 31
- 24
- 9
- 38
- 94
- 95
Een route met veel variatie. In Recreatiegebied Spaarnwoude vind je bos, weides, polderland en ruimte. Langs het Noordzeekanaal kun je passerende schepen bewonderen. En de forten die behoorden tot de Stelling van Amsterdam - zoals Fort Zuid - geven de route een prettig scheutje historie.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Spaarnwoude Park is een geliefd gebied, houd daarom rekening met mederecreanten: verwacht wandelaars, loslopende honden en overstekende ruiters te paard die jouw pad kunnen kruisen.
• In Spaarnwoude Park kom je regelmatig rood-witte paaltjes tegen op de fietspaden om het autoverkeer tegen te houden, m.n. bij kruisingen en ingangen; wees hierop bedacht!
• Tussen 17-14 gaat de route over een smal, onverhard pad dat na regenval modderig kan zijn; houd rekening met tegenliggers en ga hier achter elkaar fietsen.
• Tussen 24-09 gaat de route met een scherpe bocht omhoog naar de Schoterbrug; ook worden rond Schoteroog veel honden uitgelaten, let op dit traject dus extra op loslopende honden die onverwacht het fietspad op kunnen schieten!
• Tussen 38-94 ligt een verkeersdrempeltje (zonder waarschuwingsbord).
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits je het onderstaande alternatief voor het te smalle traject 17-14 neemt en rekening houdt met de overige bovenstaande punten.
Alternatief: ga bij knooppunt 17 rechtdoor (richting 35), maar sla vóór het snelwegviaduct linksaf richting r104/Spaarnwoude (Hornweg); na ca. 500 m rijd je vanzelf weer op de route naar knooppunt 14.
Toen begin jaren zestig op een zolderkamer de plannen voor Recreatiegebied Spaarnwoude werden gesmeed, kwamen er nogal wat doelstellingen op tafel. Het gebied moest aantrekkelijk zijn voor wandelaars en fietsers, kunstminnaars en zonaanbidders, zwemmers en kanovaarders. Bos moest de lucht- kwaliteit verbeteren en zorgen voor een beter milieu. Maar er moest ook ruimte zijn voor water, open land en weidegrond ten gunste van meer diversiteit. In 1970 werden de eerste bomen geplant en inmiddels is Spaarnwoude de groene long die de oprichters voor ogen stond en tegelijkertijd een geliefd recreatiegebied waar letterlijk voor elk wat wils is. Van oude forten tot biologische boerderijen en van kunstobjecten tot een ambachtelijke palingrokerij. Meer info: www.spaarnwoude.nl.
Op de Uitzichtheuvel staan twee opvallende kunstobjecten: een klimwand en een 'Schijf in grofpuinheuvel' zoals de enorme stenen schijf officieel heet. Beide zijn ontworpen door de Leidse beeldhouwer Frans de Wit. Klimmer Ad van der Horst heeft meegewerkt om de klimwand aantrekkelijk te maken voor klimmers. De wand bestaat uit 178 betonblokken van 1,2 bij 1,2 m. Bijzonder is dat de blokken afgietsels zijn van rotsen bij het Belgische Namen, waar veel geklommen wordt.
Ga voor de Uitzichtheuvel van 95 richting 03 en bij parkeerplaats Uitzichtheuvel steil omhoog, fietspad volgen tot op de heuvel.
Het Noordzeekanaal ligt op de plek waar het oude IJ (Y) lag. Het IJ was veel groter en is bij de aanleg van het kanaal voor een groot deel ingepolderd.
Een stuk verderop, tussen knooppunt 14 en 13 kom je langs vogelkijkhut De Kiekendief. Hier kun je vogels spotten op de Westhoffplas. In de zomer zijn hier langs de oevers veel steltlopers te bewonderen, winter vooral watervogels,
De Houtrakpolder is bij de drooglegging ontstaan. Voorheen lag daar middenin het IJ het onbewoonde eilandje Het Ruyghe Oort, dat na de drooglegging de woonplaats werd van landarbeiders die werkten voor de boeren in de nieuwe IJpolders. In de Houtrakpolder is de Afrikahaven aangelegd. Meer dan 25 jaar is tegen de aanleg geprotesteerd. Epicentrum daarbij was Ruigoord – in 1975 gekraakt nadat de oorspronkelijke bewoners hun huizen hadden moeten verlaten. Uiteindelijk moesten de actiegroepen het onderspit delven.
Bij Spaarndam ligt Fort Zuid, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. In het authentieke fort is een Kunst en Theater Café gevestigd waar wisselende exposities zijn. 's Zomers is er een gezellig terras. Zie: www.fort-zuid.nl
Informatieboerderij Zorgvrij is een 'gewoon' boerenbedrijf met koeien en schapen. Zorgvrij is echter ook het bezoekerscentrum voor Spaarnwoude en info- en doecentrum voor klein en groot als het om de boerderij en de natuur gaat. Helemaal gewoon is Zorgvrij niet, want het richt zich op bijzondere (koeien)rassen die zelden in de wei te zien zijn, zoals lakenvelders, aalstrepen en blaarkoppen.