Tuinenroute Overijssel
Nederland, Overijssel, Hardenberg
- 33
- 10
- 17
- 18
- 8
- 13
- 12
- 11
- 73
- 92
- 83
- 38
- 22
- 21
- 26
- 21
- 23
- 60
- 61
- 33
Dat Nederland internationaal vermaarde tuinontwerpers heeft voortgebracht is goed te zien tijdens deze fietsroute door het weidse Overijsselse landschap. Ada Hofman stortte zich een levenslang op de vijvertuin, de kunstenaars Henk Gerritsen en Anton Schlepers lieten zich vooral leiden door de natuur in hun ontwerp van de Prionatuinen. En Mien Ruys stortte zich op de diversiteit van de tuin met bijna 30 verschillende tuinontwerpen als resultaat. Een route vol inspiratie dus!
TIP: gratis parkeren kan bij de Brandweerkazerne, Europaweg 10, Hardenberg (linker inrit!). Zie routebeschrijving voor hoe je naar het startpunt fietst.
NB De Prionatuinen zijn alleen zondags geopend voor passanten (die niet in het restaurant eten)!
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Algemeen: de meeste fietspaden op deze route zijn slechts 1.50 m breed of minder; geef elkaar de ruimte om te passeren en fiets achter elkaar.
• Tussen knooppunt 8 en 13 staan fietspaaltjes.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor brede fietsen (duo, bakfiets of driewiel), omdat de fietspaden in het algemeen maar ca. 1.50 m breed zijn.
- Volg vanaf knooppunt 10 bij UItzichtpunt De Holt de bordjes richting knooppunt 17. Rijd vanaf knooppunt 17 Hardenberg uit en zodra je langs het kanaal rijdt (aan je rechterhand) neem je de eerste weg/brug RA, de Westeindigerdijk. Rij 1,6 km over deze weg. De Vijvertuinen van Ada Hofman liggen aan de rechterkant van de weg. Rij na je bezoek aan deze tuinen terug naar de brug. Ga eroverheen en RA en volg de borden verder naar knooppunt 17.
- Vanaf knooppunt 17 volg je de knooppunten 18-08-13-12-11-73 en 92. Volg vanaf hier de aanwijzingen naar knooppunt 83, de Priona Tuinen liggen links van de Schuineslootweg. NB De Prionatuinen zijn alleen zondags geopend voor passanten (die niet in het restaurant eten)!
- Vervolg vanaf de Prionatuinen de Schuineslootweg en volg de aanwijzingen naar knooppunt 38-22-21 en 26. Voor knooppunt 26 liggen de Tuinen van Mien Ruys aan je rechterhand.
- Rij vanaf de tuin terug naar knooppunt 21 en volg de knooppunten 26-21-23-60 en 61 naar 33, het begin- en eindpunt van de route.
Deze schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Het is een grote tuin waarin ongeveer 30 kleinere tuinen te zien zijn met daarin 50 vijvers. Je kunt er een grote verzameling planten, struiken en bomen zien, maar ook dieren zoals ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. De groene kikkerpopulatie is de grootste van Nederland! Daarnaast voelen vogels zich heel lekker in deze tuin (zoals de ijsvogel) en vlinders (in de zomer en herfst). Op de voormalige privé-woning van Ada Hofman is op drie meter hoogte een daktuin aangelegd vanaf waar je mooi uitkijkt over de vijvertuin en de privé-vijver in de privé-tuin (niet toegankelijk)met de bronzen beelden (van Marcus Ravenswaay) die Ada Hofman voorstellen en haar man (die haar uit het water helpt na het planten van waterlelies.
Ada Hofman was al van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur en in water. Ze onderzocht waarom het water in de ene sloot wel en in de andere sloot niet helder was en ontdekte dat onderwaterplanten daarin een belangrijke rol speelden. Deze planten noemde ze zuurstofplanten. Ze schreef boeken over dat onderwerp en startte in 1987 in Loozen (bij Gramsbergen) deze vijvertuin, die vanaf 1988 de deuren opende voor bezoekers. In de loop der jaren groeide de vijvertuin uit tot één van de mooiste tuinen van ons land en bovendien uniek in de wereld. In 2008 trok Ada zich vanwege gezondheidsproblemen terug uit de tuinen. De Vijvertuinen zijn geopend van 1 mei t/m 30 september, di t/m zo 12-17 uur, ma gesloten (Westeindigerdijk 3, Loozen). Entree: € 9.
Gramsbergen is een vestingstadje met in het midden een burcht. In vroegere tijden was Gramsbergen belangrijk door haar ligging aan de Vecht. Het stadje heeft stadsrechten sinds de 16de eeuw en heeft nog steeds een mooie binnenstad, met in oude stijl gerestaureerde huizen, nauwe straatjes en ouderwetse straatlantaarns. Het Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal (Meiboomplein 4) belicht de geschiedenis van de omgeving.
De Krim is een veenkoloniaal streekdorp met een spannende naam. Sommigen brengen de naam in verband met de Krimoorlog. Maar logischer is dat de naam verwijst naar de bocht (de krimp) in het kanaal de Lutterhoofdwijk in het dorp. In de oudste vermelding van het dorp uit 1857 werd gesproken over ‘De Krimp’.
De Priona Tuinen zijn eind jaren ‘ 70 ontworpen door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. De twee kunstenaars wilden een tuin maken waarbij de natuur het ontwerp mede bepaalt: de heggen en paden zijn leidend in de tuin. Daartussen vind je vaste én wilde planten en soms een ‘wilde’ tuin. Het ontwerp was zo vernieuwend, dat de tuinen internationaal bekend werden en dat er boeken over werden geschreven. In de tuinen staan meer dan 5.000 verschillende soorten planten en bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden niet gebruikt. Door de puur natuurlijke omgeving vind je ook allerlei soorten dieren en insecten in de tuinen. Inmiddels zijn Gerritsen en Schlepers overleden en wordt hun werk voortgezet door vrijwilligers. In de tuinen is Restaurant De Tuinkamer gevestigd dat veel gebruik maakt van bloemen, planten en kruiden uit de tuin. Zo kunnen gasten de natuur niet alleen zien, maar ook proeven.
De tuinen (Rondweg 1a, Schuinesloot) zijn alleen op zondagmiddag te bezoeken (gratis), maar als je in het restaurant eet ook op andere dagen. De Tuinkamer is van 1 april t/m 2de kerstdag open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag.
Slagharen is ontstaan als vervenersnederzetting rond 1840. In die tijd kamen er Duitse veenarbeiders (hannekemaaiers) naar Oost-Nederland om er te werken. De naam Slagharen is een combinatie van 'slag', wat stuk grond of land betekent, en 'haare', wat hoger gelegen gebied betekent. In het midden van de 19de eeuw werd het kanaal de Lutterhoofdwijk aangelegd. Dat loopt van Lutten richting De Krim en Coevorden. Eind 19de eeuw voeren er nog 10.729 schepen onder de brug in Slagharen door. Maar na de Tweede Wereldoorlog verloor het kanaal zijn functie en werd op de plek van het gedeelte in Slagharen de N377 aangelegd. Slagharen is bekend van het Ponypark Slagharen, dat nu Attractiepark Slagharen heet.
In de Tuinen Mien Ruys vind je 28 stijltuinen die een overzicht geven van de tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. Ze werden ontworpen door de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys die volop experimenteerde met beplanting en materialen. Tien van de tuinen zijn erkend als rijksmonument, waaronder de verwilderingstuin, de watertuin, de confectieborders, de verdiepte tuin en de stadstuin. In de tuinen zijn overal zitjes te vinden, waar je je boterhammetje op kunt eten en kunt genieten van de natuur. De tuinen liggen in de geboorteplaats van Mien Ruys, die in 1999 overleed. Sinds 1976 worden de tuinen onderhouden door de Stichting Tuinen Mien Ruys. Er is onder meer een beeldentuin, met wisselende exposities. In het theehuis vind je ook naslagwerken en tuininformatie en worden cursussen en lezingen georganiseerd. De Tuinen Mien Ruys (Moerheimstraat 84, Dedemsvaart) zijn open van 1 april tot en met 31 oktober op di t/m za van 10.00 - 17.00 uur en op zo van 12.00 - 17.00 uur. Entree: € 12,50.