Uutblaoz’n tussen druivenranken
Nederland, Gelderland, Winterswijk
Fietsen in de Achterhoek is onverwacht anders. Het heeft meer weg van zwieren over slingerende paadjes, met achter elke bocht een nieuw panorama in beeld. Nu eens een veld vol paardenbloemen, dan weer een beek, een landhuis of een eenzame groep bomen. Tussen de lichte heuvels geven alleen de daken van boerderijen zich bloot, ze piepen knalrood boven de glooiingen uit. Ook de stilte verrast. Alleen het geluid van vogels en knerpend grind onder de banden. En midden in dit fietsparadijs heten de wijnboeren je welkom in hun gaard. Wat een weelde …
NB Deze route wijkt verschillende keren af van de knooppunten om langs de genoemde adressen te kunnen fietsen. Daarom is gekozen voor een routebeschrijving in plaats van een cijferreeks. Het verdient aanbeveling om deze van tevoren door te lezen.
Fietsveiligheid route-informatie:
• Algemeen: houd rekening met regelmatig afstappen om de routebeschrijving te lezen, omdat deze route niet via knooppunten kan worden gereden; geen route voor ‘doorfietsers’, dus!
• Op weg naar Wijngaard Hesselink (tussen knooppunt 15-10) bestaat het tweede deel van de Henxelseweg uit zand en los grind; pas je snelheid aan en stap eventueel af als het pad bij grote droogte te mul is.
• Tussen knooppunt 15 en 10 gaat de route soms over smalle paden, houd rekening met medeweggebruikers en geef elkaar de ruimte.
• Het laatste stuk route voor Winterwijk (tussen knooppunt 19 en 21) bestaat grotendeels uit halfverharde zandpaden.
• De oversteek na de rotonde Misterweg-Parallelweg is onoverzichtelijk en de weg druk; kijk hier extra goed uit.
• Hetzelfde geldt voor de oversteek via de groenstrook over de drukke Parallelweg; goed uitkijken.
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits men rekening houdt met de hierboven beschreven punten (smallere paden tussen 15-10!). Na aanhoudende droogte kunnen de paden erg mul zijn, wat rijden met een grotere fiets tot een uitdaging maakt. Hetzelfde geldt voor aanhoudende regen: modderig en grote plassen.
• Tegenover het station rechtdoor, Spoorstraat. Kruising linksaf, Roelvinkstraat. Je zit nu op de knooppuntenroute naar 14. Daar rechtsaf naar knooppunt 15. Bij 15, bij de molen, de Bataafseweg oversteken naar het fietspad en de Vredenseweg vervolgen. Na bord ‘Henxel’ linksaf: Henxelseweg. Op kruising asfaltweg rechtdoor, zandpad volgen. Na huisnr 10 rechtsaf, wandelpad (ook fietsen). Na boerderij met huisnummer 123/123A rechtsaf tot Vredenseweg.
• Linksaf fietspad op. Aan de rechterzijde van de weg ligt dan Wijngaard Hesselink. Na bezoek weg oversteken en rechtsaf (fietspad). Eerste weg rechtsaf, Kremerweg. Bij knooppunt 10 rechtsaf, Dondergoorweg, bordjes volgen richting knooppunt 16. Bij afslag Lageweg niet richting knooppunt 16, maar rechtdoor, Rotweg volgen. Einde weg/kruising rechtsaf, Raetmansweg. Einde linksaf (Bekeringweg), na 1,5 km liggen de Rosenhaege kijktuinen aan je linkerhand. Verder de Bekeringweg volgen naar knooppunt 50 en vervolgens de bordjes volgen naar 29. Bij knooppunt 29 linksaf, Burloseweg. Even verderop handwijzer ‘Reeborghesch’ volgen. Op de Sikkingweg is na 200 m rechts de ingang van Wijngaard De Reeborghesch.
• Sikkingweg vervolgen. Aan het einde van de weg rechtsaf, Sieverdinkweg. Op kruising linksaf, Haverkampstegge. Einde weg rechtsaf, Veenweg. Einde weg links aanhouden (Harkel Wassinkweg). Op kruising rechtdoor, Boveltweg. Einde rechtsaf, blijft Boveltweg. Rechtdoor, Gosselinkweg, door dorpje Woold. Gosselinkweg blijven volgen tot het einde. Bij Wooldseweg rechtsaf, fietspad. In de bocht naar rechts sla je linksaf, Brinkeweg. Volg nu de knooppuntenbordjes naar knooppunt 27 en vervolgens naar 24. Bij knooppunt 24 rechtsaf richting 23 over de onverharde Kotmansweg.
• Je passeert Landgoed Kotmans. Bij de onbewaakte spoorwegovergang rechtdoor over onverhard pad, Huttenweg. Kruising met de Binnenboomweg rechtdoor. Bij de grote weg rechtsaf over parallelweg, Misterweg, langs het gehucht Miste. In Miste bocht naar links, Misterweg blijven volgen. Na het passeren van een vaart (Boven Slinge) linksaf, Voskuilweg. Einde weg bij knooppunt 19 rechtsaf richting 21 over de Bessinkgoorweg, later zandweg met fietspad. Deze blijven volgen tot de grote weg. De drukke Corleseweg (N312) oversteken en rechtsaf over fietspad. Bij rotonde oversteken via fietspad en linksaf. Even later bocht naar rechts. Einde linksaf richting Centrum, Chrystanenstraat/Misterweg, langs de watertoren. Misterweg volgen. Bij de rotonde rechtsaf, richting Woold. Deze weg krijgt na ca. 200m een brede groenstrook. Eerste gelegenheid linksaf oversteken, fietspad door groenstrook. Het fietspad gaat vervolgens tussen het Komrij College en een sporthal, rechtdoor naar een fietstunnel. Onder treinspoor door, aan de andere zijde van de tunnel rechtsaf naar het station.
Gerhard Ensing, eigenaar van Wijngaard Hesselink, steekt tegenwoordig al z'n tijd in de druiven met alles daar omheen. Generaties lang runde zijn familie een gemengd bedrijf, maar in 2004 heeft Gerhard de wijngaard aangelegd en zich gespecialiseerd in wijnbouw. ‘Elke druiven-plant moet min of meer gekoesterd worden. Je bent bezig met snoeien, toppen, trosdunnen, plukken, alles bij elkaar zo’n kwartier per plant.’ Inmiddels is zijn bedrijf niet meer weg te denken uit de omgeving. Met de wijnen van de kleine 4 hectare wijnstokken heeft hij al veel prijzen behaald in binnen- en buitenland .
Wijngaard Hesselink is dagelijks geopend, wijnproeven kan dagelijks. Het enigszins mediterraan uitziende terras met onder andere palmen, olijfbomen en agapanthussen heeft uitzicht op de druivenranken. Het is een geliefd rustpunt om even te kunnen ‘uutblaoz’n’ voor fietsers, wandelaars en automobilisten. Naast wel 18 soorten wijn van Nederlandse bodem staan er ook koffie of thee met appelgebak, fris en bier voor je klaar. Opladen van de e-bike kan hier ook (openingstijden wijngaardwinkel zie www.wijngaardhesselink.nl).
Een idyllischer plekje voor een wijngaard kun je niet verzinnen: Wijngaard De Reeborghesch is geflankeerd door een bos waar reeën leven en koekoeks hun ronde roep laten klinken. Bel even vooraf als je langs wilt komen voor een kijkje of een fles kwaliteitswijn als de solaris (wit), rondo (rood) of fruitige regent rosé. De open dagen staan vermeld op de site. Wie de handen uit de mouwen wil steken, komt druivenplukken als de ‘r’ weer in de maand zit (openingstijden Wijngaard en Rustpunt zie www.dereeborghesch.nl).
De route voert door een afwisselend landschap dat bestaat uit onregelmatig gevormde kavels, bossen en bosjes, slingerende wegen en door houtwallen omzoomde bolle akkers. Dit zogeheten coulisselandschap of hoevenlandschap kom je veel tegen in de Achterhoek. Het is ontstaan in de middeleeuwen: de bevolking nam toe en de boeren zwermden uit over minder vruchtbare gronden. Zij vestigden zich hier op de onregelmatig gevormde gronden en in verspreid liggende boerderijen. Machtige scholtenboeren waren heer en meester over de streek. Ze kochten steeds meer landerijen op en bouwden statige boerderijen. De scholtenboeren zijn verdwenen, maar hun boerderijen staan er nog steeds. Je komt erlangs op deze route.
Dat geldt niet voor het splinternieuwe Landgoed Kotmans. Op initiatief van voormalig veehouder Berenschot vind je hier nu ... het bewijs voor een prehistorische binnenzee in de Achterhoek! In de kleine expositieruimte liggen fossiele schelpen, skeletdelen van zeezoogdieren en vissen, koralen en haaientanden uit het Mioceen. Ze zijn meer dan vijftien miljoen jaar oud en komen uit een diepe kleilaag – de Laag van Miste – die in 1965 bij toeval hier op het terrein werd ontdekt. Op het landgoed is ook een landschapspark aangelegd en het ‘Schrieverspad’, een wandelpad langs verschillende soorten bomen, geplant door lokale schrijvers. De toegang is gratis (meer informatie op www.schrieverspad.nl).
Onderweg een wandelingetje maken door de kijktuinen van Rosenhaege. In een landschap dat je eerder in Zuid-Engeland zou verwachten. Er zijn 4,5 ha. prachtig bloeiende kijktuinen, een gedeelte Landart met een fraai lijnenspel en een lavendelheuvel met cipressen en oude fruitbomen (Bekeringweg 8, Winterwijk-Kotten, entree € 5,00, www.rosenhaege.nl).