Vlaardingenroute
Nederland, Zuid-Holland, Vlaardingen
- 77
- 76
- 75
- 15
- 14
- 74
- 71
- 39
- 66
- 62
- 80
- 67
- 72
- 76
- 77
Kop en staart van deze route brengen havensferen. Daarbuiten wacht een slingeren over fietspaden door een vrolijk Hollands grasland; het staat er vol boter- en paardenbloemen, zuring, klaprozen en klaver. Een waterrijke toets is voor rekening van de Noorden Middelvliet en een tweetal recreatieplassen. Dat betekent meerkoeten, kwakende kikkers en zeilboten. Nu eens ziet u de hele boot, dan weer piepen alleen de zeilen boven de begroeiing uit. Leuk moment is de oversteek met de trekschuit. Wie zorgt ervoor dat de overkant wordt bereikt?
NB Het verdient aanbeveling om van tevoren de aanvullende routebeschrijving te lezen voor het centrum van Vlaardingen en een alternatief voor het trekpontje bij knooppunt 62.
Werkzaamheden Blankenburgtunnel: zie de aanvullende routebeschrijving.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar fietsen.
• In het weekend kan het behoorlijk druk zijn in de Broekpolder (tussen 74 en 71); houd rekening met mederecreanten – zowel fietsers als wandelaars.
• Tussen knooppunt 62-80 gaat de route deels over smalle schelpenpaden langs het water; houd rekening met tegenliggers.
• Tussen knooppunt 77-76 gaat de route halverwege over een zeer smal stuk fietspad.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle paden.
Centrum Vlaardingen
Ga vanaf het startpunt bij knooppunt 77 eerst richting 76. Ga na 300 m in een bocht naar rechts linksaf (negeer het routebordje '76 rechtdoor'), 2e Van Leyden Gaelstraat. Volg deze weg (wordt 1e Van Leyden Gaelstraat) tot aan Oude Haven. Rechtdoor over de brug en dan rechtsaf, Westhavenkade. Na Visbank weer rechtsaf over de brug (knooppunt 76 ligt links na de brug) en direct rechtsaf richting 75 (Oosthavenkade). Verderop bij de ophaalbrug rechts en meteen links naar beneden (Westhavenkade). Volg de bordjes verder naar knooppunt 75 en verder via 15 en 14 naar 74.
Werkzaamheden Blankenburgtunnel
Bij 41 (officieel 14) op de hoek Zuidbuurt/Schinkelhoekpad kun je op dit moment niet langer rechtstreeks naar 74 (na 500 meter is de route afgesloten door een hek). Rijd in dat geval rechtdoor richting 15 en daarna verder naar knooppunt 39.
Volg hierna gewoon de knooppunten: 39 - 66 - 62 - 80 - 67 - 72 - 76 - 77 (de route is hierdoor wel korter geworden).
Trekpontje
Het kan voorkomen dat het trekpontje bij knooppunt 62 buiten bedrijf is. En sowieso vraagt het wel wat kracht om het pontje in beweging te krijgen.
Alternatief: fiets via 62 - 33 - 60 - 80 (7 km extra).
Op de golven van de Oude Haven dobberen een garnalenkotter, een Friese snik en een noordzeebotter zij aan zij. Bij alle schepen staat een informatiebord voor wie meer wil weten. De visbank uit 1778 is een stille getuige van de haringvisserij, die vanaf de 17e eeuw een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de stad. De windvaan van de visbank heeft de vorm van een haring, een prik (aasdiertje) eronder wijst naar het noorden. Vandaag de dag leg je er aan voor bloemen of lunch.
Ter ere van het zestigjarig bestaan van scoutinggroep Prins Maurits verrees deze Mauritswijzer. Het kunstwerk symboliseert een kompas. Het tafelblad vormt de kompasnaald, de houten zittingen de gradenboog en de vier gekleurde betonelementen geven de windrichting aan.
De Broekpolder is opgespoten met slib uit de Rotterdamse haven en ligt ongeveer vijf meter hoger dan zijn omgeving. En dat merk je! Het fietspad zet een geleidelijke klim in naar de top van een heuvel, waar het kunstwerk ‘De Tribune’ ligt. Beklim de treden, neem plaats en het landschap ligt aan je voeten. Je ziet onder andere de A20 en de vogelplas. In de verte gloort de haven met zijn kranen en rokende pijpen.
Laagveengebied De Vlietlanden is een schoolvoorbeeld van ouderwetse Hollandse natuur. Geniet van de afwisseling van open water met brede vaarten vol gele dotters en moerasbos, waar riet- en hooilandjes liggen. In de lente bloeien hier roze koekoeks- en lila pinksterbloemen. Ook huist een blauwe reigerkolonie in het gebied.
De beste stuurlui staan aan wal? Niet met deze trekschuit voor fietsers en wandelaars, al moet je wel even de kunst van het oversteken te pakken krijgen. Druk de metalen schijf in en draai vervolgens in de richting van de pijl. Komt de schuit niet meteen van zijn plek? Heb even geduld, want de eerste draairondes zorgen ervoor dat de ketting uit het water omhoog komt. Let ook goed op het andere scheepsverkeer; het kan hier vrij druk zijn op het water!
Een op het oog onbenullig slootje met wilgen is het laatste restant van de Vlaarding. Vlaardingen is rond 700 na Chr. op de westoever van deze in de Maas uitmondende vloedkreek ontstaan. Aan dit water dankt de stad zijn naam.
De Vulcaanhaven is van oorsprong een overslaghaven voor met name ijzererts en steenkool en is een van de grootste particuliere havens van Europa (www.vulcaanhaven.nl). De Vucaanhaven ligt niet direct aan de route, maar is te zien vanaf de weg achter het station (Schiedamsedijk).