Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 11 mooiste mountainbikeroutes van Nederland

Voor beginners en zeer ervaren MTB’ers

Offroad en over singletracks het hele land door; dat lukt nog nét niet, maar als je het uiterste wilt halen uit je mountainbike, kun je ook in ons lage land prima uit de voeten. Dat betekent wel dat je gebruik moet maken van mountainbikeroutes: geen straf, want die zijn vaak te vinden op de mooiste plekken. We hebben elf parcours uitgezocht die wij onder de mooiste van het land scharen. Welke het állermooist is? Dat weet je pas als je ze allemaal hebt gereden.

1. De Treeker Mountainbikeroute

Den Treek, Utrecht (22 en 16 kilometer)

Het buurtschap (en landgoed) Den Treek-Henschoten, gemeente Leusden is zo’n typisch stukje Utrechtse Heuvelrug dat misschien niet direct bij iedereen bekend is. Dat wordt echter anders als je van onverharde paden houdt. Door een gebied dat zich uitstrekt over maar liefst 2000 hectare (pak ’m beet 4000 voetbalvelden), zijn twee schitterende MTB-routes uitgezet: Treeker MTB Trail Noord (de blauwe route) en Treeker MTB Trail Zuid (de rode route). De eerste meet ruim 22 kilometer, en de tweede een kleine 16. Als je ze beide rijdt, kun je je prima een middag uitleven.

Goed onderhouden routes
De lol begint al bij het downloaden van de routekaart; alsof iemand een pan tweekleurige spaghetti heeft leeggestort over het Veluwelandschap. De route is dus veelzijdig en maakt volop gebruik van de hoogteverschillen die de Utrechtse Heuvelrug zo’n feest maken voor de MTB’er. Je trapt door uitgestrekte bossen, over heide en fraai stuifzand. De routes worden goed onderhouden; daarvoor dien je echter wel een bijdrage te betalen in de vorm van een Treeker MTB Vignet.

Foto: duinreservaat bij Schoorl. Bron: Getty
 

2. MTB-route Schoorl

Noord-Holland (14,2 kilometer)

Een klassieker onder de MTB-routes inmiddels én een ode van een kleine 15 kilometer aan het Nederlandse Duinlandschap. Dat betekent vooral pittige klimmetjes, korte bochten en heel veel afwisseling. Het landschap verandert daarbij zo ongeveer om de seconde. Kleine valleien, de een wat dieper dan de ander, stukjes bos, krappe doorkijkjes en natuurlijk groots uitzicht over het strand: alles komt voorbij. Als kers op de taart vervolgens nog wat zwaar, los zand, als het even niet heeft geregend tenminste, voor die extra uitdaging.

Hoge duinen

Binnen die 15 kilometer moet je hier en daar stevig aan de bak. Met name de klim naar de Schoorlse Nok, zo’n 48 meter boven NAP, is flink aanpoten en de afdaling die volgt, is steil genoeg om je bij de les te houden. De route laat zich overigens prima inkorten, dan sluit je weer aan op een van de vele 'normale' fietspaden.

Foto: Veluwezoom bij Rheden. Bron: Getty
 

3. MTB-route Veluwezoom

Rheden, Gelderland (45 kilometer)

Waar we in Nederland hoogteverschillen vinden, maken we er gebruik van ook. Dat is bij Rheden, in Nationaal Park Veluwezoom, niet anders. Daar ligt een schitterende MTB-route van bijna 50 kilometer lang, die samen met MTB’ers is ingericht om dan ook echt het maximale uit de routes te halen. Dat uit zich in extra uitdagende ‘rode’ lijntjes die je kunt rijden, naast de normale route die in het groen is aangegeven. Als je alle extra’s rijdt, tik je zo 58 kilometer af. 

Pittige singletracks

Er zijn voldoende mogelijkheden om de route in te korten, maar rijd hem vooral helemaal als je de kans krijgt. Zo geniet je maximaal van alle elementen, van mooi glooiende flowrails en pittige singletracks, afgewisseld door heidevelden, oude bossen en overal prachtige uitzichten op de natuur. De ruigste stukken vind je in het noorden, de meeste horeca in het zuidelijke gedeelte. Daar beginnen en eindigen, zouden we zeggen.

Foto: bij Amerongen
 

4. MTB-route Amerongen

Utrecht (18 kilometer)

Tussen Veenendaal en Amerongen, in een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug, bevindt zich de Amerongse Berg; het zal je dus niet verbazen dat een MTB-route in deze omgeving sowieso al een streepje voor heeft bij de liefhebber. Die 300 hoogtemeters van de Amerongen-route zijn een aanslag op de kuiten, maar zorgen ook voor uitdagende singletracks en mooie afdalingen. Vooral het segment Harry Slinger is de moeite waard om even goed voor op de pedalen te gaan. Ervaringsdeskundigen noemen de halve kilometer ‘on-Nederlands’ en een ‘heerlijke highlight’.

Utrechtse heuvelrug: routes koppelen

Om je maximaal te laten genieten van alle MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug (bij elkaar zo’n 96 kilometer), kun je terecht op mtb-utrechtseheuvelrug.nl. Daar kun je meteen zien hoe je aan een vignet komt, want deze is verplicht op alle routes op de Utrechtse Heuvelrug. De opbrengst wordt door vrijwilligers gebruikt om de routes nog beter te maken, prettig idee dus.

Bron: Getty
 

5. MTB-route Valkenburg (Cauberg)

Limburg (30,5 kilometer)

Om toch een beetje te kunnen ruiken aan de Ardennen en de Eiffel, moet je er zo dicht mogelijk bij in de buurt komen. Dan kun je niet om Valkenburg heen, of beter gezegd: de Cauberg. Bereid je voor op 678 hoogtemeters en prachtige vergezichten over de dalen in het Limburgse heuvellandschap waarin de typische, witte vakwerkwoningen en -boerderijen de provincie vertegenwoordigen. De klimsegmenten zijn behoorlijk op lengte en goed steil voor Nederlandse begrippen. Een flinke waarschuwing voor de beginner is hier op z’n plaats, al was het alleen maar voor ontplofte kuiten.

Vrijwillige bijdrage en een waarschuwing

Een vignet voor deze route is niet noodzakelijk, maar ook deze route wordt onderhouden door een leger aan gepassioneerde vrijwilligers. Een bijdrage is dus van harte welkom als daar gaat rijden; die kun je kwijt bij Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg, mozl.nl. Daar vind je overigens ook details over alle MTB-routes in Zuid-Limburg.

En een waarschuwing: ga niet zonder pdf of beschikbare gpx van de route op pad. De bewegwijzering wordt helaas nogal eens vernield.

Bron: Getty
 

6. MTB-route Lochem

Gelderland (21,2 kilometer)

Het is niet de langste, maar volgens de handige overzichtswebsite mtb-routes.nl wel een van de mooiste MTB-pistes van Nederland. De setting van Nationaal Landschap De Graafschap – dat aan alle mooie natuurclichés voldoet – speelt daarin natuurlijk een behoorlijke rol. In 2021 won Lochem de prijs voor beste nieuwe MTB-trail bij de MTB Trail Awards, dus dat belooft wat. Mooie singletracks, met de Paaschberg, Lochemse Berg en Kale berg op de route trap je meer dan de vereiste hoogtemeters weg. Het is niet echt een route voor beginners; de hoogteverschillen zijn relatief steil.

Meer routes door de Achterhoek

Deze route bevindt zich voornamelijk tussen Lochem en Barchem; als je meer afstand wilt pakken kun je terecht bij MTB Netwerk Achterhoek, waar je met aansluitende routes in totaal zo’n 110 kilometer aan onverhard plezier tegemoet kunt zien. Er is geen vignet nodig; wel word je gevraagd om een vrijwillige bijdrage. MTB Achterhoek vind je op Facebook, ga daar zeker even kijken.

Foto: bij Appelscha
 

7. MTB-route Appelscha (Bosberg)

Friesland (4,3 kilometer)

In Friesland maak je algauw kans op de titel ‘hoogste punt van de provincie’; hangend uit het zolderraam kom je al een heel eind. Maar dat wil niet zeggen dat er voor de MTB’er niets te beleven is. Een rondje Bosberg bij Appelscha is een grote carrousel van technische singletracks en korte, maar zeer pittige klimmetjes. Lang is de route niet, maar er is nauwelijks ruimte om even bij te komen, want vlakke stukken zijn er vakkundig uitgefilterd. Ben je nog niet moe? Dan doe je hem gewoon nóg een keer.

17 kilometer extra

De route valt te combineren met de blauwe route van Appelscha, waardoor je nog eens ruim 17 kilometer toevoegt aan deze piste. De Bosberg vormt het hoogste punt van dit oude, begroeide duingebied en maakt onderdeel uit van het Drents-Friese Wold, een schitterend natuurgebied tussen Drenthe en Friesland.

Foto: in de Loonse en Drunense Duinen. Bron: Shutterstock
 

8. MTB-route Drunen

Noord-Brabant (25 kilometer)

Nederland kent vele prachtige gebieden voor MTB-pret en in Brabant mogen zeker de Loonse en Drunense Duinen niet vergeten worden, een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Op een warme dag kan het er verzengend heet zijn en de wind zorgt er eigenhandig voor dat het landschap steeds verandert. Dit parcours wordt gekenmerkt door bossen en – uiteraard – zand en is behoorlijk aan de technische kant. Veel korte klimmetjes en afdalingen, bijna uitsluitend als singletrack.

MTB-vignet Natuurmonumenten

Deze route laat zich ook prima combineren met een 16,9 kilometer lange, groene route in Giersbergen, mocht je nog wat energie overhebben.Om deze route te rijden heb je een vignet nodig; het landelijke MTB-vignet Natuurmonumenten.

Foto: MTB'ers op het Noordzeestrand. Bron: Getty
 

9. Patrick Tolhoek MTB parcours

Westerschouwen, Zeeland (9 kilometer)

Er zijn van die plekken die je je vooral herinnert aan de hand van de blessures die je hebt opgelopen. Nou, op deze route zijn er flink wat uitdagingen die je het leven zuur proberen te maken. Prima natuurlijk, anders had je gewoon een wielrenfiets gekocht. Deze route is uitgezet door Mountainbike-vereniging X-treme en die lui doen hun naam eer aan. Tijd om je fietstechniek aan te scherpen dus. Het (overigens prachtige) uitzicht opmerken is er niet bij: maximaal opletten geblazen en 7 kilometers voelen zomaar als het dubbele. Genieten!

Het strand op

Naast deze route kun je natuurlijk uitstekend nog wat extra energie wegtrappen; binnendoor door het bos over de Kop van Schouwen naar Renesse en terug over het strand weer naar Westerschouwen is ook niet te versmaden. En: ooit bij de Delta Expo bij Stormvloedkering Neeltje Jans geweest? Je fietst er zo naartoe.

Bron: Getty
 

10. MTB-route Groesbeek

Gelderland (17,3 kilometer)

Verscholen achter Nijmegen liggen de bossen van het Dekkerswald, de Hooge Hoenderberg en de Wolfsberg. Hier vind je de Groesbeekroute, een MTB-route voor gemiddelde en (zeer) ervaren MTB’ers, waar iedereen op zijn eigen niveau uiteenlopende uitdagingen te wachten staan. De hoofdroute is prima te doen, het extra lusje genaamd ‘Traumapad’ is beschikbaar voor wie zin heeft in een nogal indrukwekkend pakket uitdagingen. Anderhalve kilometer naar beneden via rollers en hoge dalende kuipbochten. Beginners volgen beter de groene onderborden voor een alternatieve route. Hoe dan ook is deze route enorm afwisselend en technisch uitdagend.

Routenetwerk Rijk van Nijmegen

Deze route is onderdeel van het MTB-routenetwerk Rijk van Nijmegen en wordt beheerd door de gelijknamige stichting. Daar kun je een vrijwillige bijdrage kwijt; op die manier draag je bij tot het in stand houden van vier prachtige routes waar Groesbeek een onderdeel van uitmaakt.

Foto: bij Dronten. Bron: Getty
 

11. MTB-route Roggebotzand

Dronten, Flevoland (21,2 kilometer)

Wie Flevoland zegt, denkt misschien niet meteen aan uitdagende landschappen met veel hoogteverschillen. Maar vlak, net als Friesland, ook de polder niet uit. Deze route over nieuw land is heel gevarieerd. Modderstroken, brandgangen, zandpaden, houtwallen, uitdagende singletracks met kombochten en een zeer technische ‘rock garden’ maken dit tot een flinke uitdaging, en dat op de voormalige zeebodem. De route is heel veelzijdig; je kunt vaak kiezen tussen een groene (beginners) en een rode (gevorderden) variant.

Parcours op een zandbank

Je zou het niet verwachten, maar op deze route vind je geen klei. De naam verklapt het al een beetje, dit parcours ligt op een oude zandbank, in het oudste bos van de provincie. Stichting Roggebotzand zorgt er samen met Staatsbosbeheer voor dat de route er prachtig onderhouden bij ligt. Een vignet hoef je niet te kopen, maar een donatie aan de stichting wordt op prijs gesteld.

Ook interessant voor de MTB’er

De geïllustreerde gids Mountainbiken in Nederland is een must als je houdt van de MTB en alles eromheen. Wielerjournalist Edward Swier interviewde topfietsers als Bart Brentjens, Erik Dekker en Corine Dorland over hun passie voor mountainbiken.

Handig om te weten

De moeilijkheidsgraad van de routes vind je terug in de kleur van de bordjes langs het pad. Die bordjes zien er altijd hetzelfde uit: een driehoekje met twee rondjes, het internationale symbool voor de MTB.

Groen: voor beginnende mountainbikers
Blauw: route voor ervaren mountainbikers
Rood: technische route voor ervaren mountainbikers
Zwart: zeer moeilijke, technische route voor technisch getrainde mountainbikers

Meer routes vinden?

Via mtbroutes.nl vind je alle routes die Nederland te bieden heeft; ook zijn ze voorzien van een rating door mountainbikers. Met behulp van een interactieve kaart kun je daarbij zoeken naar routes in een bepaald gebied.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.