Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden kopen: waar moet je op letten?

Ga je iedere dag de weg op met je auto? Of ga je met de auto op wintersport? Dan doe je er verstandig aan om winterbanden te kopen. Een winterband biedt in de winter meer grip dan een zomerband. Maar waar moet je op letten als je winterbanden gaat kopen? We leggen het je uit.

Wat is een winterband?

Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Ook hebben ze een grote hoeveelheid inkepingen (lamellen) in het profiel, waarmee ze de sneeuw als het ware kunnen vastpakken.

Waarom zou je winterbanden kopen?

Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden hard en onelastisch. Vanaf circa 7°C begin je dat voelbaar te merken; de banden bieden minder grip en de remweg wordt langer. Daarom brengen bandenfabrikanten winterbanden op de markt. Deze geven veel meer grip. Veilig rijden op sneeuw en ijs is dan ook de belangrijkste reden om winterbanden te kopen.

Een andere reden waarom veel mensen winterbanden kopen, is omdat ze 's winters met de auto naar het buitenland gaan. Bijvoorbeeld naar de wintersport. In veel landen is het gebruik van winterbanden namelijk verplicht in bepaalde periodes van het jaar.

Winterbanden kopen: tips

Ben je overtuigd en ga je winterbanden kopen? Houd dan rekening met de volgende zaken.

1. Kies de juiste maat

Neem banden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat. Heb je erg brede banden en grote velgen, dan is het verstandig te kiezen voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid geldt namelijk dat een breed contactvlak tussen band en wegdek nadelig is. 

2. Check de kwaliteit

Lees voor je winterbanden gaat kopen eerst de winterbandentest van de ANWB. Daarin staat welke winterbanden goed zijn, wat hun adviesprijs is en hoe ze zich verhouden tot andere merken. Zo weet je welke winterbanden je moet kopen. Kies de band die goed scoort op de eigenschappen die het belangrijkst worden gevonden.

Naar de ANWB winterbandentest 

Let op: veel brede winterbanden doen het niet al te goed bij aquaplaning. Pas daarom op bij het rijden over bijvoorbeeld natte sneeuwpap die op de weg ontstaat na strooien of dooien.

3. Let op de snelheidscodering

Onze ervaring is dat de hogere snelheidscoderingen (zoals V – tot 240 km/h en W – tot 270 km/h) slechter presteren in de sneeuw. Banden met een snelheidscodering T (tot 190 km/h) of H (tot 210 km/h) brengen je verder in de sneeuw. Voor winterbanden met een M+S logo op de zijkant van de band mag een lagere snelheidscodering worden gemonteerd dan eigenlijk voor de auto is voorgeschreven in het onderhoudsboekje. Ons advies is dan ook om het voor winterbanden te kiezen voor T (tot 190 km/h) of H (tot 210 km/h).

Ook al kan de auto harder, je mag dan niet harder vanwege de lagere snelheidscodering van de banden. In bijvoorbeeld Duitsland is het verplicht om de bestuurder te wijzen op de lagere maximum snelheid van de banden, bijvoorbeeld door een sticker op het dashboard te plakken. Bij veel moderne auto’s kan de waarschuwing ook via de boardcomputer worden getoond.

4. Wel niet om de velgen laten plaatsen?

Omdat je twee keer per jaar wisselt van zomerbanden naar winterbanden en vice versa, kun je de winterbanden het beste om de velgen laten als je ze in de zomerperiode opslaat. Koop dus een set winterbanden inclusief vier velgen. Je bespaart zo op kosten voor balanceren en ventielen. Ook zijn ze zo makkelijker en sneller te monteren.

Je kunt winterbanden prima om lichtmetalen velgen leggen. Het voordeel is dat lichtmetalen velgen minder roestgevoelig zijn en er fraaier uitzien. Maar als je de winterbanden om stalen velgen doet, betaal je weer een betere prijs. Lichtmetalen velgen zijn nu eenmaal duurder.

Wat kosten winterbanden?

De kosten van een set winterbanden variëren enorm. Dit kan uiteenlopen van € 300 tot € 1000. De prijs is afhankelijk van het merk, de maat en de kwaliteit. Check voor een goede prijsindicatie de ANWB winterbandentest

Hoe lang gaan winterbanden mee?

Banden slijten en verouderen. Daarmee neemt de profieldiepte af en droogt het rubber uit. In principe wordt uitdroging van banden gecontroleerd bij de APK, maar als vuistregel adviseren wij banden ouder dan 6 jaar niet meer te gebruiken.

In Nederland geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6 mm. Rijden op sneeuw kan ook met minder dan 4 mm profieldiepte nog goed gaan. Dit hangt vooral van merk/type winterband af (en de compound bij die profieldiepte). In sommige landen is een minimale profieldiepte van tenminste 3 of 4 mm verplicht.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.