Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zelf een camper bouwen?

11 tips van ANWB Kampeerexperts

Droom jij er ook van om je eigen camper te bouwen? Het doel van je reis is bepalend voor wat voor jou de beste camper is en hoe je aan de slag zou moeten gaan. Voor je begint met je bus ombouwen tot camper, geven de experts van ANWB Kamperen 11 tips.

Voor je begint met klussen

1. Zorg voor het juiste rijbewijs

Campers tot 3500 kilo worden geregistreerd als personenauto met de toevoeging kampeerwagen. Deze mag je besturen met rijbewijs B. Voor campers boven de 3500 kilo is rijbewijs C1 (tot 7500 kilo) of C (meer dan 7500 kilo) nodig.

2. Houd rekening met vaste lasten

Ook als je camper stilstaat, kost-ie geld. Houd rekening met vaste lasten voor onderhoud, APK, stalling, motorvoertuigenbelasting en verzekering. Dat bedrag kan oplopen tot € 2000 en zelfs € 3000 euro per jaar. 

3. Voldoe aan ombouweisen voor minder belasting

Een omgebouwde camper kan na goedkeuring door de RDW in aanmerking komen voor het kwarttarief van de motorvoertuigenbelasting. De camper moet dan voldoen aan strenge eisen, zoals veilige zitplaatsen, een (demontabele) tafel en een vaste keuken met spoelbak, afvoer en ingebouwde kookplaat. 

4. Koop een bestelbus ouder dan vijf jaar voor minder BPM

Als je een bus ombouwt, ben je BPM verschuldigd. Dit is een belasting voor personenauto’s en ook omgebouwde bussen vallen daaronder. Bij een bestelbus die ouder is dan vijf jaar is de BPM al aanzienlijk lager dan bij een jonge bestelbus.

5. Laat de bus keuren voor garantie

Laat altijd een aankoopkeuring uitvoeren bij een onafhankelijke partij of koop een tweedehands bestelbus bij een bij BOVAG aangesloten bedrijf. Dat geeft extra zekerheden, zoals garantie. Bovendien heb je dan meteen een adres om op terug te vallen als er iets gerepareerd moet worden.

6. Kies een model voor jouw situatie

Het doel van je reis is bepalend voor wat de beste camper is. Als je veel stedelijke tripjes gaat maken, is een kleine, compacte bus met hefdak handig. Ben je lang achtereen op reis, dan is wat extra luxe en bagageruimte wel fijn. 

Starten met klussen

7. Maak een bouwtekening

Dwing jezelf na te denken over de inrichting van de camperbus. Zo voorkom je dat je iets vergeet en hoef je achteraf geen vloer of wanden open te breken omdat je een leiding bent vergeten aan te leggen. 

8. Neem een kacheltje

Ook in het voor- en naseizoen op stap? Zorg voor goede isolatie en verwarming! Een kacheltje inbouwen is sowieso altijd handig. Je kunt kiezen voor een elektrisch modelletje of voor een kachel op gas of diesel. Zoek uit wat het best past bij de brandstof die je toch al aan boord hebt.

9. Denk aan het milieu en klimaat

Ben je lekker bezig met klimaatverandering en zo, rij je in zo’n vieze oude diesel. Dat wil je niet. Je kunt beter een model op benzine kopen of hem naar gas laten ombouwen. Ombouwen naar elektrisch kan ook, maar dat is nog erg duur en het bereik is beperkt. Bekijk ook de mogelijkheden voor LPG in de camper

Wist je dat bij het boeken van een camping op ANWBCamping je kunt zien hoeveel CO2 je uitstoot met je reis?

10. Gebruik licht materiaal voor laadvermogen

Houd het maximaal toelaatbaar gewicht van de bestelbus in de gaten. Gebruik bij het inbouwen van meubels zo veel mogelijk licht materiaal. Zo houd je nog wat laadvermogen over. En hoe handig je ook bent, misschien is het slim om bepaalde zaken, zoals de inbouw van gas en elektra, uit te besteden aan experts.

Tip: stel al je vragen over het (om)bouwen van een camper aan onze experts.

Camper klaar?

11. Verdien je investering terug

Voor je zelf enthousiast aan het klussen en bouwen gaat: huur een keer een camper. Heb je er eenmaal zelf een, dan kun je een deel van de kosten terugverdienen door die ook weer te verhuren via deelplatforms zoals Camptoo en Goboony

Tip: Heb je je camper eenmaal op orde en wil je meer weten over het kampeerleven? Bekijk alle campingtips, informeer je over kampeervoorbereiding of boek een camping

Hulp nodig bij het kopen van je eerste camper, caravan of vouwwagen?

ANWB helpt je op weg met alle informatie die jij nodig hebt. Van oriënteren en kiezen tot kopen en wegrijden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.