De weelderige wildernis van Nederland
Nederland staat bekend als een dichtbevolkt landje. Maar wist je dat er ook zat plekken zijn waar je je helemaal alleen op de wereld waant? We hebben er zes geselecteerd, middenin de wildernis. We trappen af met de Oostvaardersplassen in Flevoland, waar de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis is opgenomen: De Nieuwe Wildernis.
1. De Oostvaardersplassen
Waar vijftig jaar geleden nog een grote plas water lag, vind je inmiddels een enorm moerasgebied omringd door bossen. Met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen is het een plek geworden waar veel bijzondere vogels maar wat graag landen. De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in principe vrij toegankelijk.
In de Oostvaardersplassen, waar kuddes dieren in het wild leven, mag je helaas niet komen. Gelukkig loopt er vlak in de buurt een mooie lange wandelroute door Nieuw Land, een nieuw nationaal park sinds 2018 door verschillende natuurgebieden heen. Overnacht op een camping in Flevoland en wie weet kom je onderweg de Big Five wel tegen: het konikpaard, de vos, de heckrund, het edelhert en de ree. Of zie je de imposante zeearend langsvliegen. Vergeet je verrekijker niet!
2. Het Drentsche Aa landschap
In tegenstelling tot de Oostvaardersplassen, bestaat deze wildernis al duizenden jaren. Je vindt in de Drentsche Aa niet alleen de meeste prehistorische monumenten van Nederland bij elkaar, maar ook bijzondere planten en dieren. De beken stromen door de provincies Groningen en Drenthe en hebben zelfs nog hun natuurlijke loop van sinds het begin af aan. Ook vind je hier uitgestrekte bossen met zandmeren en strandjes. Boek een camping in de buurt om langer te genieten van al dit moois. Trek je wandelschoenen maar aan, want je kunt kiezen uit verschillende gevarieerde wandelroutes, langs hunebedden en mooie landschappen. Maar ook op de fiets kun je de wildernis doorkruisen, met als leidraad het stroomgebied van de Drentsche Aa.
3. De Biesbosch
In Zuid-Holland vind je de wildernis in Nationaal Park De Biesbosch. Een waterrijk natuurpark, dat ontzettend veelzijdig is met verschillende flora en fauna. Het is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt hier dan ook veel wilgenvloedbossen en kreken. Ontdek het park al wandelend, op de fiets of nog leuker: over het water. Je kunt hier namelijk een kano, roei- of fluisterbootje huren of meevaren met een rondvaartboot. Wandelend kun je goed vogels spotten. Ben je gek op bevers? Met de bevertocht ga je op zoek naar dit icoon van De Biesbosch. Je kunt hier heel dicht bij de wildernis slapen in De Korenbeurs, vier kilometer verderop. Zo stap je de volgende dag meteen weer de natuur in. Overnachten in de natuur kan ook!
4. Het Savelsbos
Deze wildernisplek is misschien wat minder bekend, maar zeker een bezoekje waard. Het is namelijk een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg. Het is een smal, grillig hellingbos met daaronder kronkelende gangen van oude groeves. En met hellingbos hebben we het over serieus steile, vaak eroderende, hellingen met veel trappenpaden. Zo sta je ineens op 125 meter hoogte. Het Savelsbos is onderverdeeld in het Eijsderbos, het Rijckholterbos, de Trichterberg, de Riesenberg en natuurlijk het eigenlijke Savelsbos. Wat voor dieren je hier zoal tegen kunt komen? Onder andere de hermelijn, vossen, wilde zwijnen en de bunzing. Maar ook 70 soorten vogels, waaronder de bijzondere draaihals. Hier huist zelfs de grootste dassenpopulatie van Nederland. Ook is het bos bekend om de massale bloei van daslook. Wil je het echte wildernisgevoel ervaren?
5. Het Lauwersmeer
Vroeger kwamen hier in het noorden van Friesland en Groningen zout en zoet water samen. Uit angst voor overstromingen werd er een dam gebouwd, waarna de wildernis zijn vrije gang kon gaan. Vooral voor vogelaars is Nationaal Park Lauwersmeer een waar walhalla. Er vliegen hier namelijk bijzondere exemplaren in het rond, zoals de Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg. Een derde van het park bestaat uit water, dus je kunt hier lekker rondvaren. Wandelen kan natuurlijk ook, langs wuivende rietvelden, orchideeënvelden en jonge bossen. Een rondje Lauwersmeer op de fiets is ook een aanrader. Tijdens de route van 38 kilometer kom je op de mooiste plekken van het Nationaal Park. Wil je het wildernisgevoel nog even vasthouden?
6. De Lutte
De Lutte wordt ook wel de Twentse Grand Canyon genoemd. Maar dan natuurlijk in miniformaat. Verwacht geen rode rotsformaties, maar wel Dinkelse ravijnen met fijn geel zand waar een kabbelend beekje doorheen stroomt. Natuurgebied Lutterzand is 600 hectare groot met heidevelden, zandverstuivingen en bossen. Al wandelend of fietsend kom je vast en zeker het riviertje De Dinkel tegen, dat zich in het verleden al slingerend een weg door de wildernis heeft gebaand. Onderweg kun je zomaar een ijsvogel of een grote gele kwikstaart langs zien fladderen.
Ook interessant?