Maak je caravan vakantieklaar met onze handige checklist
Voorkom vakantieproblemen met onze uitgebreide checklist voor het controleren van je caravan. Van gasslangen tot banden, volg onze tips of laat je caravan door een dealer checken voor een zorgeloze reis.
1. De eerste controle
Caravan uit de stalling halen? Maak ruim van tevoren een afspraak met de stallinghouder. Vergeet niet om de extra buitenspiegels mee te nemen voor op de auto en denk ook aan de afneembare trekhaak. Controleer de caravan op schade. Geen schade? Overweeg, als je die nog niet hebt, om een caravanverzekering af te sluiten die eventuele toekomstige schade dekt.
2. Controleer de gasslang en drukregelaar
Controleer elk jaar de oranje gasslang en drukregelaar van de gasinstallatie. Vervang de slang als er scheurtjes zichtbaar zijn of als de datum die op de slang staat is overschreden. Gebruik dan ook nooit een slang zonder datum.
Zo check je de gasslang: Buig hem even scherp dubbel. Zijn er (droogte)scheurtjes zichtbaar? Vervang de slang dan altijd. Deze controle geldt voor oranje gasslangen met vaste koppelingen en voor gasslangen die met slangenklemmen zijn aangesloten.
Heb je jouw gasslang gecontroleerd en is deze aan vervanging toe? In de ANWB Webwinkel vind je een nieuwe.
Ook de drukregelaar heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Het membraan in de regelaar kan verdrogen en daardoor gaan lekken. Bij de meeste drukregelaars staat het fabricagejaar op het product. Bij een onderhoudsbeurt controleert de dealer de gasinstallatie op lekkage. Gasslang en drukregelaar moeten om de tien jaar worden vervangen (of eerder bij slijtage) om een veilige werking te garanderen.
3. Controleer de banden (ook die van het reservewiel!)
Het profiel van een caravanband slijt amper omdat een caravan jaarlijks gemiddeld maar een beperkt aantal kilometers aflegt. Maar de banden drogen in de loop der jaren wél uit. Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden staat, raden wij aan ze voor de zekerheid na tien jaar te vernieuwen. Let op: sommige caravanverzekeringen eisen dat ze al na zes jaar worden vervangen. De leeftijd controleer je met de DOT-code op de band. De vier cijfers van deze code geven de fabricageweek en het jaar aan.
Inspecteer ook het ventiel. Kijk of de band geen droogtescheurtjes, beschadigingen of bobbels heeft en of het profiel nog voldoende is (minimaal 2 mm). Check de bandenspanning (zie instructieboekje). De ANWB hanteert 3 bar als vuistregel voor doorsnee caravanbanden. Bij reïnforced- en c-banden is dat 3,5 tot 4,5 bar in koude toestand. In zuidelijke landen kan er zomaar een half tot driekwart bar bijkomen door de warmte. Dan is een versterkt of stalen ventiel aan te raden. Check ook de band van het reservewiel even!
Meer informatie over onderhoud plegen aan de caravanbanden
4. Controleer de dakluiken
Kijk of alle sluitingen en scharnieren van de dakluiken nog goed vastzitten. Kijk ook of alle (plastic) popnagels nog aanwezig en niet versleten zijn. Een open of loszittend dakluik kan tijdens het rijden losbreken. Niet alleen vervelend voor jou, maar ook een levensgevaarlijke situatie voor achteropkomend verkeer. En waar haal je zo snel een nieuw dakluik vandaan?
5. Controleer de trekhaak en stekker
Zit er wat roest op de trekhaak? Verwijder die dan zoveel mogelijk met bijvoorbeeld heel fijn schuurpapier (korrel 200). Neem daarna de kogel af met een goede ontvetter, zoals thinner of spiritus. Smeer een trekhaak nooit in met smeervet. Vet tast de werking van de stabilisatorkoppeling aan. Gebruik ter voorkoming van roest een afdekdop.
Bescherm de stekkerdoos tijdens de winterperiode tegen pekel. Gebruik daarvoor siliconenspray of zuurvrije vaseline.
6. Gebruik een stabilisatorkoppeling
Een goed werkende stabilisatorkoppeling kraakt soms tijdens het rijden. Daar hoef je je niet ongerust over te maken. In de koppeling zitten frictieplaatjes die strak om de kogel draaien. Net als een rem piepen en kraken die soms. Heb je een goed beladen caravan en rij je normaal en rustig? Dan heb je met een stabilisatorkoppeling veel minder last van inhalende vrachtauto's en rijd je veel meer ontspannen.
7. Controleer de breekkabel
De breekkabel zorgt ervoor dat de handrem van de caravan wordt aangetrokken als de koppeling van de trekhaak losschiet. De caravan, zonder auto, komt hierdoor snel tot stilstand.
Kijk goed of deze kabel geen breuken of beschadigingen heeft. Het rode plastic omhulsel mag wel beschadigd zijn, maar de staalkabel zelf niet. De breekkabel moet ook goed door de geleider onder de koppeling lopen. En het veertje moet de sluithaak goed afsluiten. Let op: het is altijd beter om de kabel te lussen omdat de haak die direct aan een oog van de trekhaak zit, bij goedkope kabels soms te snel openschiet waardoor de handrem niet wordt aangetrokken.
Zó bevestig je een losbreekkabel op de juiste manier
8. Controleer de rijverlichting
Remlicht? Check! Knipperlichten? Check! Verlichting? Check! Vergeet ook de verlichting van de kentekenplaat niet. Knipperen de verkeerde lichten? Dan is er een probleem met de geaarde draad; de massa-aansluiting. Dit probleem kan ontstaan bij de verbinding van de stekker met de stekkerdoos aan de trekhaak (massa bij de 13-polige stekkerdoos is nummer 3). Durf je het aan, dan kun je deze delen openschroeven en schoonmaken. Het kan ook zijn dat een lampje niet goed in de fitting zit. Raadpleeg een vakman als je het probleem niet zelf kunt oplossen.
9. Ga veilig op weg
Zorg vóór je wegrijdt dat er geen losse spullen in de caravan liggen. Sluit alle kasten, luiken en banken. Doe de eerste kilometers extra rustig aan. Na de winterstop is het rijden met caravan altijd weer even wennen. Voor je het weet zit je in de woon-werkverkeer modus. Je vergeet dan makkelijk die extra meters caravan achter je auto.
Bekijk alle informatie en tips voor het rijden met de caravan.
10. Eens in de twee jaar: BOVAG-onderhoudsbeurt
Laat eens in de twee jaar een BOVAG Caravanonderhoudsbeurt uitvoeren. Dan weet je zeker dat het noodzakelijke onderhoud door experts wordt gedaan en krijg je drie maanden garantie op de uitgevoerde reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.
Zoek een BOVAG-bedrijf bij jou in de buurt voor een onderhoudsbeurt.
Deel deze pagina