Kies de ideale caravan voor je gezin met deze 5 tips
ANWB in samenwerking met Hobby de Luxe
Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders trekken er jaarlijks op uit om te kamperen. Steeds meer vakantiegangers zien er de voordelen van, zoals het vele buiten zijn en een duurzamere manier van reizen. Ook naar de kinderen hebben ouders vaak maar weinig omkijken: het avontuur lonkt en vriendjes zijn snel gemaakt.
Een eigen huis op twee wielen is voor veel gezinnen een grote wens, maar de zoektocht naar een geschikte gezinscaravan is vaak uitdagender dan gedacht. Ze zijn er namelijk in allerlei soorten en maten, met tal van optionele extra’s waarvan je het bestaan misschien nog niet wist. Zie daar maar eens de juiste keuzes in te maken. We helpen je op weg met vijf tips waar je zoal op ‘moet’ letten. Zo rijd jij straks met de ideale gezinscaravan naar je volgende kampeerbestemming.
1. Hoe meer gezinsleden, hoe meer bagage
Gezin met jonge kinderen die een spelletje spelen in de caravan © Hobby
Het aantal personen die gebruik gaan maken van de caravan speelt uiteraard een grote rol. Niet alleen voor het aantal slaapplekken, maar ook voor het laadvermogen van de caravan en de hoeveelheid bergruimte. Want in veel gevallen geldt: hoe meer mensen, hoe meer spullen. In een caravan kun je gelukkig meer kwijt dan je denkt, op allerlei verrassende plekken. Zo kunnen lichte spullen in de bovenkasten, en ook onder alle zit- en slaapplaatsen zit veel opbergruimte verstopt.
Ook iets om rekening mee te houden: slapen de kinderen nog graag samen in de caravan, of zetten ze liever hun eigen tent op? Mocht je de verwachting hebben dat ze over een paar jaar niet meer in de caravan willen slapen, dan is een ombouwsysteem een goede optie. De zitbanken ombouwen tot een bed is zo gebeurd, vaak in nog geen 10 minuten tijd. Een kwestie van kussens schuiven en het beddengoed erop gooien. Zijn de kinderen nog jong? Dan maak je ze vast en zeker blij met een stapelbed of hefbed.
2. Het maximale trekgewicht: hoeveel neem je mee?
Belangrijk: zorg dat je auto het goede trekgewicht heeft © Hobby
Voordat je een caravan koopt, is het heel belangrijk om het trekgewicht van je auto te checken; het maximale toelaatbare gewicht zoals op het kenteken staat. Zo kan die ene caravan met een maximale massa van 1350 kilogram voor vier personen heel interessant lijken, maar is dat het tóch niet. Sommige auto's hebben namelijk een vrij laag trekgewicht. Houd bij het totale gewicht ook alle bagage in gedachten die je meeneemt. Als je met het gezin op vakantie gaat, kan dat behoorlijk veel zijn: van kleding en speelgoed tot een (voor)tent en reservewiel.
Let ook goed op de afmetingen die in de technische gegevens staan. Daar zie je bijvoorbeeld dat een 460 van het ene merk langer of juist korter is dan een 460 van een ander merk. Vooral mensen die een compacte caravan zoeken, kunnen zo nog wel eens bedrogen uitkomen.
3. De uitrusting: standaard of optioneel?
In de Hobby de Luxe zit standaard een voorraam voor extra licht en frisse lucht © Hobby
Nog zoiets om rekening mee te houden, is de uitrusting. Sommige caravans lijken misschien goedkoop, maar uiteindelijk blijk je toch duurder uit te zijn. Goedkope caravans zijn namelijk vaak minder compleet uitgerust. Belangrijke uitrusting die bij caravans met een iets hogere vanafprijs standaard zijn, zitten bij goedkopere aanbieders dikwijls in dure optiepakketten.
Een voorbeeld: voor een aangenamer klimaat in de caravan, zowel qua temperatuur als licht, zijn grotere dakluiken, boilers en voorramen heel gewenst. Bij Hobby de Luxe zitten die er standaard bij, bij andere aanbieders zitten ze geregeld in (dure) optiepakketten. Andere zaken die vaak optioneel zijn, zijn serviceluiken en voortentstopcontacten. Zelfs een verwarmde garderobe is mogelijk, die ervoor zorgt dat vochtige kleding in een handomdraai weer droog is. Handig als je graag naar plekken reist waar het weer wat onvoorspelbaar is.
4. Op naar de dealer voor advies, aankoop en nazorg
Bezoekers die zich oriënteren zich tijdens de caravan- en campershow op Dordt Open © Hobby
Online kun je je al goed oriënteren op allerlei soorten caravans. Maar om een caravan echt te voelen en beleven, moet je er natuurlijk even binnenstappen. Zo kun je een kampeerbeurs bezoeken waar je veel soorten merken en modellen ziet staan. Of je gaat naar een dealer waar je een goede doorsnee van het assortiment vindt. Op internet kun je al veel informatie vinden, maar bij de dealer ontdek je pas écht wat bij jullie past.
De specialist stelt jullie de juiste vragen, en op basis van jullie wensen kan hij of zij je goed adviseren om tot de ideale gezinscaravan te komen. De verkoper weet je verrassende details over allerlei merken en modellen te vertellen. En de voor- en nadelen van eventuele opties. Loop ook gerust een caravan binnen om te voelen of er genoeg ruimte is. En ook niet onbelangrijk: of een bepaalde indeling jullie bevalt. Ook na de koop staat de dealer altijd nog voor jullie klaar, mocht er onverhoopt iets vervelends aan de hand zijn.
Handig: via de website van Hobby kun je direct zien welke dealer jouw gewenste caravan heeft staan.
5. Grote merken, grote voordelen
Met de Hobby de Luxe kan je zorgeloos ontspannen © Hobby
Tijdens je zoektocht kan het zomaar gebeuren dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Niet zo gek, want er zijn tal van merken die gezinscaravans verkopen: van de grote bekende jongens tot kleine startende ondernemingen. Grotere merken hebben doorgaans veel voordelen op het gebied van een goede aftersales: in het geval van schade is er een snelle levering van onderdelen.
Qua ontwikkeling zijn de grote merken ook al behoorlijk ver, alle kinderziektes zijn ongeveer wel ontdekt en opgelost. Toch is een degelijk en goed afgewerkte elektrische installatie – een ondergeschoven kindje - met moderne aansturing via een app nog niet overal vanzelfsprekend. Dit komt in tests dan ook geregeld als een gebrek naar voren. Onderzoek dus goed welk merk betrouwbaar is, zodat je een zorgeloze kampeervakantie tegemoet gaat.