Soorten campings in Champagne Ardennen
Kamperen in de Champagne-Ardennen hangt af van waar je zit: in de Champagnestreek zijn de kampeerterreinen vaak vlak, waar de campings in de Franse Ardennen weer een wat heuvelachtiger landschap kennen. Opvallend in de regio Champagne-Ardennen zijn de doorreiscampings waar je voor 1 of 2 nachtjes kunt blijven. Deze plekken zijn overdag vaak heerlijk rustig.
Kampeer je graag aan het water? Dan heb je geluk. Langs de oevers van de grote meren in de Champagne-Ardennen liggen veel leuke kampeerplekken, die meestal prima zijn uitgerust met watersportmogelijkheden. De campings in deze regio liggen over het algemeen ver uit elkaar. Reserveren is eigenlijk alleen nodig op grote campings die veel voorzieningen hebben, en dan ook alleen in het hoogseizoen.
Beste reistijd voor de Champagne Ardennen
Waar kom je voor in de Champagne-Ardennen? Als dat het eten in de Franse Ardennen is, ga dan voor de herfst: je kunt hier dan genieten van het wild van het seizoen (everzwijn, haast en hert). Wat het klimaat betreft vind je in de Champagne-Ardennen een zacht zeeklimaat, met af en toe trekken van een landklimaat: de zomers zijn aangenaam, waarbij de zuidwestelijke zeewind en de invloed van de Atlantische Oceaan goed merkbaar zijn als je een wandeling of fietstocht maakt.
In juli en augustus valt het minste regen, in juni en juli heb je het meeste kans op zonnige dagen. Met een gemiddelde dagtemperatuur van 23°C kun je ’s avonds laat nog prima dat wijntje drinken voor je tent of caravan. De lente kan wat regenachtig zijn en kent wat milde temperaturen (tussen de 10°C en 15°C), de herfst is vaak nat en is zo’n 15°C gemiddeld. In de winter is het voor kamperen sowieso te koud.
Route naar de Champagne Ardennen
Vanuit Nederland kun je op meerdere manieren rijden, bijvoorbeeld via Antwerpen, Brussel en Bergen (Mons) naar Reims. De rit duurt zo’n 4,5 uur en is ongeveer 450 kilometer. Ook kun je na Brussel rechter naar het zuiden blijven rijden over de E420 – qua tijd verschilt dit niet veel (qua kilometers zo’n 50 minder). Houd altijd de meest actuele verkeerssituaties in de gaten bij het kiezen van een route.
Houd er rekening mee dat er toltrajecten zijn in Frankrijk. Wil je de tolwegen zoveel mogelijk vermijden? Maak gebruik van de ANWB Routeplanner en kies voor de optie ‘geen tolwegen’. Tip: met de tolbadge rijd je snel door tolpoortjes heen en kom je nog sneller op de plaats van bestemming.