Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaars ANWB Caravan en Camper van het Jaar 2025

2 oktober 2024

De titel ANWB Caravan van het Jaar 2025 gaat naar de Tabbert Cazadora. De titel ANWB/NKC Camper van het Jaar 2025 valt ten deel aan de jonge Nederlandse camperbouwer VAN-Jorn uit Groningen, die met zijn modulaire bouwwijze baanbrekend bezig is.

Caravan van het Jaar 2025

Tabbert Cazadora 490 TD

Tabbert is onder auspiciën van Knaus, dat het merk ongeveer vijftien jaar geleden heeft ingelijfd, uitgegroeid tot een concurrerende speler in de klasse van betaalbare, luxe caravans. De nieuwe serie Tabbert Cazadora vervangt de Da Vinci serie.

Dit vindt de jury

'De Tabbert Cazadora een zeer nette, met goede materialen afgewerkte caravan met een luxe uitstraling. De uitrusting is standaard zeer rijk en de caravan heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. De elegante buitenkant, het stalen Dyonic chassis en de FoldXpand achterwand zijn daar het bewijs van. Een lust voor het oog. Handig is de service-box met watervulopening, aftapkranen, boiler en stroomaansluiting, alles gemakkelijk toegankelijk via één serviceluik.

Het interieur is zorgvuldig afgewerkt met kwalitatief goede materialen als bovenkastjes met soft-close, automatische vergrendeling en trilvaste legplanken. De sfeer is warm door de luxe bekleding, de donkere houttinten en de wanden met ruitelementen. De geïntegreerde sfeerverlichting en de wand met fotolijstjes voor je vakantieherinneringen maken de ruimte lekker huiselijk.'

De Cazadora-serie is er in zeven uitvoeringen. Prijzen vanaf € 27.890 (460 E). De 490 TD is er vanaf € 29.210.

Camper van het Jaar 2025

VAN-Jorn modulaire buscampers

Van-Jorn is een Nederlandse camperbouwer die bestelbussen ombouwt met een modulair systeem, geïnspireerd door organische vormen uit de natuur. De basis is een geïsoleerde en gestoffeerde bus van een van de Stellantis-merken of een MB Sprinter, met langs de wanden en dak montagerails en stroompunten en met voor een buscamper standaard een paar vaste voorzieningen.

Dit vindt de jury

'De modulaire bouwwijze van Van-Jorn zal menig kampeerder aanspreken. Want door gebruik te maken van losse modules die uitwisselbaar zijn kan iedereen zelf zijn favoriete indeling kiezen. Dat is in de camperbouw uniek. De gepassioneerde, jonge makers hebben goed nagedacht over verschillende stijlen en smaken. Opvallend is de nieuw ontwikkelde badkamermodule met douche en toilet, in deze klasse zeer bijzonder.

De materialen van hout en aluminium geven een duurzame uitstraling en de organische vormen zorgen voor een bijzonder ruimtelijk effect. De jury juicht dit Nederlands initiatief toe omdat je als beginnende camperaar een grote verscheidenheid aan mogelijkheden hebt binnen een betaalbaar segment.'

Een VAN- Jorn interieur is er vanaf € 30.000, met een nieuwe Peugeot Boxer bestelbus vanaf € 70.000. Je kunt ook kiezen voor een occasion bestelbus of je eigen bestelbus aanbieden.

Zo kiezen we de winnaars

De Caravan en Camper van het Jaar is een initiatief van ANWB Kamperen. Dit jaar hebben de ANWB en de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) de handen ineen geslagen en samen de ANWB/NKC Camper van het jaar georganiseerd. De voor 2025 nieuwe of sterk vernieuwde modellen worden beoordeeld door een vak- en publieksjury.