Tips om je tent goed op te zetten
Enneh.. welke haringen heb je erbij nodig?
Je gaat heerlijk kamperen, eerst 'even' die tent opzetten! Makkelijker gezegd dan gedaan: waar en hoe zet je de tent het best op en welke haringen of pennen heb je nodig voor welk type grond?
Kies de beste plaats voor de tent
Let voor je de tent opzet hierop:
- Zorg voor een vlakke ondergrond, scheef liggen is erg oncomfortabel.
- Zorg dat er geen stenen of andere scherpe voorwerpen liggen, deze kunnen de tent (grondzeil) beschadigen.
- Zet de tent niet in een kuil: bij regen stroomt het water naar het laagste punt.
- Onder de bomen heb je schaduw, maar hier heb je meer kans op vogelpoep, hars of andere viezigheden die uit de boom vallen en vlekken veroorzaken.
Zo zet je de tent goed op
Met de komst van de pop-uptent en de oppompbare tent is het opzetten van een tent een stuk eenvoudiger geworden, maar bij een koepel- en tunneltent kan het wat lastiger zijn.
5 tips:
- Oefen het opzetten voordat je op vakantie gaat. Zo zie je gelijk of er onderdelen missen en of er reparaties nodig zijn.
- Merk losse framedelen met gekleurd tape (als de stokken en stoksleuven al niet van een kleurtje zijn voorzien)
- Gebruik plastic folie onder het grondzeil. Zo verleng je de levensduur van je grondzeil. Let erop dat het folie is zonder weekmakers want die tasten de coating van je grondzeil aan.
- Zorg ervoor dat het grondzeil niet onder je tent uitsteekt. Anders vangt dit het regenwater op, dat dan tussen het tent- en grondzeil in komt.
- Span een tent altijd met gesloten ritsen af en zet de deuropening uit de wind. Zo kan de wind niet in de tent slaan.
Zo zet je de voortent op
Welke haringen en pennen heb je nodig?
Twee dagen voor je vakantie ga je nog even op pad om nieuwe haringen te halen. En dan sta je ineens voor een rek vol dikke, dunne, korte, lange, lichte en zware haringen. Welke moet je nou hebben?
De grond bepaalt de haring
Haringen worden niet gemaakt voor een bepaald type tent, maar voor het type bodem waarop je kampeert. Bij de meeste tenten die je in de winkel koopt, zit een setje standaardharingen van doorsnee kwaliteit. Goed genoeg voor het sappige weiland in de polder, maar op de rotsbodems in de Pyreneeën krijg je ze nog geen centimeter de grond in.
Type haringen en pennen per soort grond
Tip: Omdat je vaak niet van tevoren weet hoe de ondergrond eruitziet, is het slim om verschillende soorten haringen en pennen mee te nemen.
Houten tentharing: Zet je je tent op in de duinen, op het strand of op drassige bodem? Dan is de houten tentharing de beste keuze. Hij is er in verschillende lengtes, ruwweg van 25 cm tot 50 cm.
Lange zandharing: Ook heel geschikt voor los zand zijn de lange zandharingen, die tot 50 cm lang kunnen zijn.
Sneeuwharing: De sneeuwharing, die met z’n breed uitwaaierende vorm houvast geeft in de sneeuw, is ideaal voor winterkampeerders die op een dik pak sneeuw stuiten!
Halfronde haring: Voor een 'malse' bodem zonder veel kiezels, takjes of boomwortels vertrouwen kampeerders al eeuwen op de traditionele, halfronde haring. Deze is in verschillende lengtes leverbaar, in staal of aluminium. Op gras- of heidegrond voldoet hij meestal uitstekend.
Universele haring: Nog zo'n veelvraat is de universele haring, die met z'n taps toelopende vorm vrijwel overal inzetbaar is, als de bodem maar niet te hard is. De hoekharing is door z'n V-vorm net even steviger en bijvoorbeeld heel geschikt voor kleigrond.
Lichtgewicht rode haring: Voor grammenjagers is de rode haring van lichtgewicht polyetheen een aanrader.
Gekartelde haring: Als je stuit op kiezels, boomwortels of harde klei ben je aangewezen op wat robuuster materiaal. De gekartelde haring heeft meer grip op de bodem dan de halfronde- of de hoekharing.
Lichtgewicht (gele) haring: Voor lichtgewicht kampeerders is de gele haring een goed alternatief. Deze haring is gemaakt van ABS (Acrylonitril Butadieën Styreen) - heel sterk materiaal dat elke bodem, behalve rotsbodem, probleemloos aankan. Dit type haring is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Een haring die licht en sterk tegelijk is, is de Trail Mate.
Voor de kampeerder die te maken krijgt met stenen of rotsen in de bodem is er een arsenaal aan ware krachtpatsers.
Tirolharing: De Tirolharing is gemaakt van 1,5 mm dik plaatstaal met een versterkte kop, geschikt voor bodems met veel stenen.
De (Tarzan) spijkerharing: De 'spijkerharing' (ook wel de 'Tarzan' genaamd) is een stalen spijker, verkrijgbaar in verschillende lengtes.
Rotspen met kunststof haak: Een wat moderner ogend model met dezelfde eigenschappen is de rotspen met kunststof haak.
De Jura: Een variant op hetzelfde thema is de Jura, een haring van 6 mm dik staaldraad voorzien van een grijze kunststof kop.
Aluminium rotskanjers: Wil je besparen op gewicht, dan zijn er twee aluminium rotskanjers verkrijgbaar.
De Clincer: De Clincer is een 8 mm dikke aluminium pen van slechts 14 gram, die met z'n scherpe punt en slagvaste gele ABS-kop de zwaarste bodems aankan.
Rotspen Boulder: Zijn buurman is de rotspen Boulder, ook van aluminium maar met een diabolisch geslepen kop en een gewicht van slechts 14 gram.
Daarnaast heb je de buitencategorie tentharing voor stevige en landurige verankering en grondpennen voor je binnentent, grondzeil en slikranden. Bekijk hieronder welke er zijn.
Stalen T-haring: Laat je de tent of voortent een heel seizoen ergens staan, dan is de stalen T-haring de meest betrouwbare verankering aan Moeder Aarde. Een zwaar (20x20x20 mm) T-profiel houdt elke grote tent stevig op z'n plaats. De T-haring is leverbaar in verschillende lengtes. Het exemplaar met ring is ook te gebruiken als meerpen voor kleine boten.
De Mammoet-haring: De grote gekartelde haring draagt de toepasselijke naam 'Mammoet'. Ook hij is speciaal ontworpen voor het vastzetten van groeps- en seizoenstenten.
De kurketrekker: kun je nauwelijks nog een haring noemen. Officieel is het een tent-anker, en daarmee is z'n gebruiksdoel goed omschreven: bij zwaar weer schroef je 'm naast de (voor)tentstokken in de grond, je spant de tent recht naar beneden op het anker af en je tent blijft staan als een huis. Ook voor kampeerders met grote honden is deze haring een uitkomst, want aan de draaibare ring kun je 'Balthazar' aanlijnen zonder dat-ie de hele tent omver trekt bij het zien van een soortgenoot.
Grondpennen gebruik je om de binnentent, het grondzeil of de slikranden mee vast te zetten. Ze zijn leverbaar in verschillende lengtes en in staal of aluminium. Standaard grondpennen hebben open of gesloten ogen. Happen heerlijk weg in de meeste Nederlandse bodems, maar als de grond wat harder wordt sla je ze snel krom. Pennen met een rond oog trek je er makkelijker weer uit, maar die met een halfopen oog kun je dieper de grond in slaan, zodat je er je tenen niet aan open haalt. De vierkante grondpen is veel dikker en daardoor ook sterker - ideaal voor de harde of versteende bodem.
Fiberglas grondpen: Een licht en opvallend (vanwege z'n in het donker oplichtende kop) alternatief is de fiberglas grondpen.
Zware rotspennen: Zet je de tent op versteende grond of op rotsbodem, dan ben je aangewezen op de zware rotspennen. Ze zijn gemaakt van veel dikker materiaal dan de gewone grondpennen en hebben bovendien een scherpe punt. Ze zijn zo sterk dat je ze ook als gewone haringen kunt gebruiken. De Stabielpen heeft zelfs een extra profiel, waarmee hij zich nog steviger in de bodem laat vastzetten.
Bestaat de kans op slecht weer op je kampeerbestemming? Dan kunnen stormbanden voor extra zekerheid en stevigheid zorgen.
Ook interessant voor jou: