Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De beste route voor een caravan of camper

Op pad met een caravan achter de auto? Dan wil je graag weten waar je wel en niet kunt rijden. De ANWB Routeplanner voor caravans of een speciaal navigatiesysteem kan daarbij helpen. De ANWB Routeplanner bevat een functionaliteit die rekening houdt met jouw combinatie.

Caravanroute uitstippelen

Als je op vakantie gaat met een auto en caravan wil je niet over te smalle of steile wegen rijden. En bij de gedachte aan een te laag viaduct op je route breekt het zweet je al uit. Je hebt behoefte aan caravan navigatie die rekening houdt met de afmetingen van jouw kampeermiddel. Het standaard navigatiesysteem in jouw auto en de meeste losse navigatie-apparaten of routeapps houden geen rekening met die afmetingen. En ook niet met de lagere toegestane maximumsnelheid op snelwegen voor caravans. Zo loop je het risico dat het ergens op de route spannend of zelfs ondoenlijk wordt om je weg te vervolgen.

In de ANWB Routeplanner kun je kiezen voor een route met een brandstofauto en caravan. De Routeplanner houdt rekening met voor caravans lastige wegen, bruggen en viaducten, en ook met de toegestane maximumsnelheid van de combinatie in Europese landen. Het geeft bovendien informatie over tolwegen en benodigde vignetten. Ook toont de Routeplanner campings langs de route.

Naar de Routeplanner Caravan 

Navigatiesystemen voor caravans en campers

Voor onderweg bestaat er ook caravannavigatie en campernavigatie die wél rekening houdt met de afmetingen van jouw kampeermiddel en de toegestane maximumsnelheid. Soms geeft het systeem ook aan waar campings langs jouw route zitten. Onze ervaringen in de praktijk en testuitslagen (van bijvoorbeeld Consumentenbond en NKC) wijzen uit dat elk systeem z’n beperkingen heeft en geen enkel systeem feilloos werkt. Toch zijn er genoeg kampeerders die zweren bij een navigatiesysteem dat rekening houdt met een caravan of camper.

Ben je op zoek naar specifieke route-informatie voor jouw caravan of camper, dan heb je keus drie systemen:

  1. Inbouwsystemen: het navigatiesysteem wordt in jouw camper ingebouwd. Dat ziet er fraai uit maar is prijzig, niet alleen in aanschaf en installatie, maar ook omdat je voor kaartupdates terug naar de garage of dealer moet.  
  2. Losse navigatiesystemen: deze bevestig je aan je dashboard of voorruit. Ze zijn goedkoper dan inbouwsystemen en je kunt de route thuis invoeren en alvast bekijken. Ook kaartupdates (vaak tegen betaling) kun je meestal zelf doen via je computer thuis. Een ander voordeel is dat je een los systeem in elke auto kunt gebruiken. Nadeel is dat de kabel van het losse systeem altijd ergens over je dashboard loopt. Fabrikanten als GarminTomTom en Spirit bieden losse systemen aan die rekening houden met jouw caravan of camper.
  3. Apps voor je telefoon: sommige routeapps bieden de mogelijkheid de navigatie in te stellen voor een camper of caravan. Het voordeel is dat je er geen nieuwe apparatuur voor hoeft aan te schaffen en dat je, mits je de meest recente versie hebt, steeds up-to-date navigatie gebruikt.

Blijf op de borden letten

Een navigatiesysteem of routeapp is een geweldig hulpmiddel, maar als gezegd: je kunt er nooit 100% op vertrouwen. Blijf altijd op de borden letten die bijvoorbeeld de hoogte van viaducten aangeven of de maximaal toegestane breedte of hoogte van een voertuig op een bepaalde route aanduiden.  

Handig voor jouw kampeerreis