Veilig kamperen op de camping
Zo voorkom je brand en diefstal op je kampeeradres
Een onbezorgde vakantie is ook een kwestie van een goede voorbereiding. Diefstal, inbraak, of brand tijdens het barbecueën: met deze tips kun je de risico’s beperkt houden.
Veilig koken op de camping
Veilig koken met een kooktoestel
Zet een kooktoestel of barbecue op een stevige, vlakke ondergrond, op een rustige plek met weinig loop. Blijf uit de buurt van tentdoek en droge begroeiing. Houd kinderen uit de buurt en zorg voor goede ventilatie. Plaats een emmer zand of water vlakbij zodat je een beginnende brand direct kunt doven. Bij vlam in de pan: deksel erop! Zo wordt koken op de camping een feestje!
Veilig barbecuen
Briketten vonken niet en zijn daardoor een veiligere keuze dan houtskool. Steek de bbq op de camping alleen aan met aanmaakblokjes; spiritus kan steekvlammen veroorzaken en is levensgevaarlijk bij open vuur. Gril je op gas, plaats de gasfles dan niet onder de barbecue maar ernaast. Toch een houtskoolbarbecue gebruiken? Laat de barbecue (op wielen) lekker laten staan waar hij staat. En laat de barbecue lang genoeg afkoelen als je 'm niet meer gebruikt.
Bekijk kookgerei in de webwinkel
Veilig omgaan met gasflessen
Controleer de slangen van je gasflessen regelmatig op lekkages. Vervang de slang als er verouderingsverschijnselen (scheurtjes of slijtplekken) zichtbaar zijn, of als de slang ouder is dan vijf jaar (zie productiedatum op de slang). Slangen zonder datum kun je beter niet gebruiken. Plaats ook een GasStop. Gas even niet nodig? Draai de fleskraan dicht. Bekijk hier onze 10 tips om je gasfles veilig te gebruiken.
Handige hulpmiddelen voor extra veiligheid op de camping
Een brandblusser en blusdeken
Een brandblusser is geschikt om een beginnend brandje te blussen. Zorg dat de blusser voor het grijpen ligt. Heel handig zijn de brandblussers die zijn uitgevoerd als spuitbus. Denk ook aan een blusdeken.
Een gasalarm/koolmonoxidemelder
Gaskachels en -kooktoestellen in caravans en campers zijn veilig zolang ze geregeld worden gecontroleerd. Bij een ondeugdelijke installatie of onvoldoende ventilatie kan er koolmonoxide vrijkomen. Een goedgekeurde koolmonoxidemelder waarschuwt je bij gevaar.
Camping stekker: een blauwe CEE-stekker
Voor de aansluiting op het stroomnet van de camping of camperplaats gebruik je altijd de blauwe CEE-stekkers, met een maximaal 25 meter lange neopreenkabel. De stroomdraden moeten 2,5 millimeter dik zijn. Rol bij gebruik van een haspel de kabel altijd helemaal af. Zorg voor een aardlekschakelaar tussen de stroompaal en je apparaten in tent, vouwwagen, caravan, of camper.
Diefstal en verlies
Laat je spullen niet slingeren
Inbraakpreventie begint bij het opbergen van je waardevolle spullen. Laat niets in het zicht slingeren, bijvoorbeeld op de campingtafel of in de voortent, ook ’s nachts niet. Zet via op je telefoon en/of tablet via ‘Instellingen’ de functie ‘Zoek/vind mijn (telefoon of tablet)’ aan. Je kunt dan op afstand persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren en lokaliseren. Noteer het Imei-nummer, het serienummer van je smartphone, op een vindbare plek. Je vindt het onder ‘Instellingen’ (bij dualsim beide nummers noteren). Zo kan de politie een bericht naar je telefoon sturen als deze gestolen is.
Extra sloten en alarm
Zichtbare beveiliging op caravans en campers schrikt inbrekers af. Beveilig de deuren, vensters en serviceluiken. Dit is niet eenvoudig de merkendealer kan adviseren. Ideaal is een combinatie van sloten én stil alarm, bijvoorbeeld met raam- en deurcontacten waarop zichtbaar een rood ledlampje knippert. Je kunt stille meldingen laten doorsturen naar je smartphone.
Ben je slachtoffer van diefstal of inbraak, dan moet je aangifte doen. Dat valt vaak niet mee in het buitenland, zeker als je de taal onvoldoende machtig bent. Bekijk wat je moet doen.