Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?
Net als auto’s moeten alle nieuwe aanhangers voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Voor bestaande aanhangwagens is dat niet altijd het geval.
Aanhangwagen met massa tot 750 kg
- Voor deze aanhangwagens is het mistachterlicht verplicht, ongeacht datum eerste toelating.
Aanhangwagen met massa van meer dan 750 kg
- Eerste toelating vóór 1 januari 1998: mistachterlicht niet verplicht.
- Eerste toelating ná 1 januari 1998: mistachterlicht verplicht.
Uitzonderingen op de mistachterlicht regels
- Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen. Dit kan het geval zijn bij oldtimers.
- Een fietsendrager met eigen verlichting geldt niet als aanhangwagen en hoeft volgens de Nederlandse wetgeving niet voorzien te zijn van een mistachterlicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting wél.
Het verschil in regelgeving tussen lichte en zwaardere aanhangwagens lijkt vreemd, maar heeft een heel simpele reden. Een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg heeft geen eigen kenteken, waardoor de leeftijd niet is vast te stellen en dus ook niet kan worden bepaald of de aanhanger moet voldoen aan de inrichtingseisen vóór of ná 1 januari 1998. De mistlampverplichting voor lichte aanhangwagens is ingegaan per 1 januari 2005.
Om te onthouden: het voeren van een mistachterlicht is pas toegestaan bij mist of zware sneeuwval waarbij het zicht minder is dan 50 meter.
Aansluiten mistachterlicht
Wanneer er in de bestaande achterlichtunit geen voorziening is voor een goedgekeurde mistlamp, dan kun je een losse unit monteren. De beste plaats is links van de middenlijn van de aanhangwagen, om verwarring met de remlichten te voorkomen. Uiteraard moet de mistlamp worden aangesloten op de elektrische bedrading van de aanhangwagen. De voedende draad (+) wordt verbonden met pool 2 van de verlichtingsstekker. Dit kan bij een aansluiting met een 7-polige stekker tot een conflict leiden. Pool 2 kan in de stekkerdoos van de auto namelijk ook bezet zijn door de (optionele) permanente stroomaansluiting naar de aanhangwagen. Bij een aangesloten aanhangwagen zal het mistachterlicht dan continu gaan branden. Een correct aangesloten 13-polige stekker voorkomt dit probleem.
De verlichting van de auto/voertuigcombinatie moet vanaf de bestuurdersplaats bediend kunnen worden. Een los mistachterlicht met een eigen schakelaar op de unit zelf is niet toegestaan.
Uitschakeling mistachterlicht trekkend voertuig
Weerkaatsing van het felle licht van een mistachterlamp van de auto tegen de voorzijde van de aanhangwagen kan het zicht in de autospiegels hinderen. Monteer daarom een voorziening die ervoor zorgt dat bij een aangekoppelde aanhangwagen bij inschakeling van het mistachterlicht de lamp op het trekkende voertuig uit blijft en de lamp op de aanhangwagen wel gaat branden. Hiervoor zijn speciale relais te koop.
Er bestaan ook stekkerdozen met een geïntegreerde microschakelaar die de voedende draad naar de mistlamp van de auto onderbreekt zodra er een stekker ingestoken wordt. Let op: deze schakeling zorgt ervoor dat bij het aansluiten van een fietsenrek zonder mistachterlicht je auto niet voorzien is van een werkend mistachterlicht.
Reservelampen
Onderweg of op je (vakantie)bestemming kun je verrast worden door kapotte verlichting van je aanhangwagen of caravan. Neem daarom ook altijd een reservelampenset voor je aanhangwagen of caravan mee.