Wildkamperen in Noorwegen & Zweden
Hier moet je op letten!
Voor de echte diehard kampeerders is het dé droom: wildkamperen in de ongerepte natuur. Even geen luidruchtige buren, opdringerige animatieteams en keurig afgebakende campingplaatsen – alleen jij, je tent en met een beetje geluk een nieuwsgierig hert of verdwaald eekhoorntje. Hoewel wildkamperen in Europa in de meeste landen verboden is, ben je in Noorwegen en Zweden wel van harte welkom. Maar hoe pak je dat precies aan, zo’n wildkampeerreis?
Praktische informatie: waar mag je staan?
In Noorwegen en Zweden geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je in principe overal waar je maar wilt mag recreëren. Uiteraard wel met een paar uitzonderingen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je tentje zomaar bij iemand de tuin uitgooit. Wildkamperen vraagt respect voor de natuur en de omgeving, kennis van de (lokale) regels en bovendien een goede voorbereiding vooraf. Om te beginnen moet je goed letten op de locatie waar je jouw tent of camper neerzet.
- Je mag niet in de buurt van huizen, landbouwgrond of een begrazingsgebied kamperen. In Noorwegen moet je zelfs minimaal 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde bewoonde huis of chalet. Dat geldt ook voor campers en caravans.
- Kamperen op privéterrein, een nationaal park, gecultiveerd land of recreatiegebied is ook niet overal toegestaan. Je moet altijd toestemming vragen aan de landeigenaar. Meestal moet je na 24 uur je kampeerplek ook weer verlaten. Elke gemeente heeft zijn eigen regels en dus ook uitzonderingen. Check van tevoren de informatie op de website van de betreffende gemeente, op de borden bij de ingang van het park of informeer bij de lokale VVV of politie.
- Open vuur is op veel plekken niet toegestaan, zeker niet tijdens het wat drogere zomerseizoen. Wel zijn er in sommige natuurgebieden speciaal kampvuurplekken ingericht waar je gebruik van kunt maken.
- Het is natuurlijk vanzelfsprekend, maar zorg dat je na je overnachting geen afval of andere spullen achterlaat. Ben je volledig op de natuur aangewezen en moet je je opfrissen in een meer of stroompje? Let er dan op dat je geen chemische stoffen zoals shampoo of afwasmiddel de natuur in spoelt. Er zijn tal van biologisch afbreekbare verzorgingsproducten op de markt die je kunt gebruiken zonder schade toe te brengen aan de omgeving. Laat ook nooit toiletpapier achter in de natuur.
Sta je af en toe toch liever op een camping?
Tent of camper?
Het klinkt idyllisch, helemaal back to basic en slapen onder de sterren. Maar tentkamperen in de wilde natuur is niet voor iedereen weggelegd. Wildkamperen in een camper is een stuk comfortabeler – je slaapt in een zacht bed, trekt je warm en droog terug wanneer het regent en misschien heb je zelfs een eigen toilet en douche.
Ga je met de camper of caravan, dan ben je iets beperkter in de plaatsen waar je mag staan. Met een motorvoertuig mag je namelijk niet offroad; dat wil zeggen dat je geen onbedekte natuur mag betreden. Hou daar overigens ook rekening mee wanneer je gaat tentkamperen met de auto – die zul je ergens moeten parkeren, waarna je te voet verder moet.
Maakt dat het vinden van de perfecte plek lastig? Helemaal niet. Met navigatieapps zoals Google Maps kun je bijvoorbeeld zien welke wegen er precies langs dat ene meer, waterval of bosgebied komt waar je je zinnen op had gezet. En daarnaast: Noorwegen en Zweden zijn zo rijk aan natuur, je moet bijna moeite doen om géén mooie plek te vinden!
Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen en de 10 mooiste bezienswaardigheden van Zweden.
Wat neem je mee?
Ga je wildkamperen, dan moet je overal zelf aan denken. Tegelijkertijd kun je, zeker wanneer je in een tent slaapt, niet heel veel meenemen omdat je meestal nog een stukje te voet moet en je alles steeds weer binnen 24 uur moet kunnen in- en uitpakken. In een camper kun je natuurlijk een stuk meer meenemen; denk wel aan bepaalde noodvoorzieningen voor wanneer je zonder stroom of water zit.
Deze spullen zijn onmisbaar wanneer je gaat wildkamperen:
- Een lichtgewicht kampeeruitrusting die je makkelijk kunt opzetten weer op kunt ruimen. Denk ook aan een slaapzak die goed beschermt tegen kou en vocht.
- Een handzaam kookstelletje op gas
- Een pan, borden en bestek. Hier bestaan compacte varianten van, zoals een opvouwbare pan of een spork
- Een goede waterfles, het liefst met waterfilter zodat je hem kan vullen met natuurwater
- Toiletpapier, vaatdoekjes, een handdoek en (biologisch afbreekbare) zeep
- Zaklamp, zakmes, touw en lucifers
- EHBO-set, inclusief muggen- en insectenspray
Heb je nog ruimte over in je backpack? Neem dan zoveel mogelijk houdbare voeding mee, het liefst eten dat goed vult. Hoewel wildkamperen ontzettend low-budget is, zijn de supermarkten in Scandinavië wel flink aan de prijs.
Bekijk ook de 10 meest vergeten kampeerartikelen op vakantie of de ANWB inpaklijst.
Wat ga je doen tijdens je trip?
Jullie hebben een mooie locatie gevonden en de tent of camper op een fijne plek neergezet. What’s next? Het klinkt misschien raar, maar veel tijd heb je niet voor jezelf tijdens het wildkamperen. Gezien je binnen 24 uur de plek weer moet verlaten, ben je vooral bezig met het opzetten of afbreken van je kamp, het verzorgen van eten en het bepalen van je volgende route of plek. Toch blijft er zeker wel tijd over voor een mooie wandeling of tocht door de omgeving. Of, als het weer het toelaat, lekker zwemmen in een meer of stroom. Maar misschien ben je al wat langer onderweg en wil je gewoon even tot rust komen – even een goed boek lezen in complete rust en stilte.
Dieren spotten
De natuur heb je niet voor jezelf. Sterker nog: je bent te gast bij een hele hoop verschillende dieren. Leuk om deze van een veilige en respectvolle manier te spotten. In Noorwegen en Zweden kun je onder andere in het bijzonder tegenkomen:
- Veelvraat
- Wolf
- Bruine beer
- Lynx
- Muskusos
Bang zijn om aangevallen te worden door deze dieren hoeft niet. De kans dat je ze tegenkomt is al klein, daarnaast zijn de meeste dieren schuw en blijven ze uit je buurt. Het is daarentegen wel slim om geen etenswaren rond te laten slingeren bij je tent om camper – zo hou je ongewenst bezoek van bijvoorbeeld vossen buiten de deur.
Goed gezelschap
Je kunt nog wel zo goed voorbereid zijn; je reisgenoot is misschien nog wel de allerbelangrijkste factor tijdens je trip. Gezien je sterk van jezelf en elkaar afhankelijk bent is het goed om je van tevoren af te vragen of jullie weten waar jullie aan toe zijn en wat ieders verwachtingen zijn. Wildkamperen kan soms pittig zijn en vraagt om veel flexibiliteit. Het is en blijft een avontuur, dat heeft zijn mindere en juist mooie kanten.
Tip: neem een paar compacte kaart- en reisspelletjes mee om op rustige momenten met elkaar te spelen. Maarre… niet valspelen, want je zit nog een hele tijd met elkaar opgescheept!
Ga je liever alleen op avontuur? Bekijk dan onze tips voor solokampeerders voor een goede voorbereiding waardoor je veilig op pad kunt.