Dit zijn de voordelen van een vouwwagen
Compact, licht en elke auto kan ’m trekken
Een vouwwagen is weer helemaal hip. Een zee van ruimte, een comfortabel bed en toch niet meer dan een tentdoek tussen jou en de buitenlucht. Bovendien is een kampeerreis met een vouwwagen een stuk milieuvriendelijker dan een tocht met een caravan of camper. Dit zijn de voordelen.
1. In aanschaf goedkoper dan een caravan
Voor zo’n € 6000 koop je al een heel aardige nieuwe vouwwagen met goede bedden en een eenvoudig keukentje. Duurdere vouwwagens zijn luxer met een uitgebreide keuken, een geavanceerd opzetsysteem en extra accessoires zoals een vast grondzeil en een bagagerek.
2. Vaste lasten zijn lager dan bij een caravan
Stalling, verzekering, afschrijving en onderhoud zijn voor een vouwwagen lager dan voor een caravan.
3. Past achter kleine en elektrische auto’s
Een vouwwagen past achter kleine auto’s. Ook volledig elektrische auto’s mogen meestal een vouwwagen van maximaal 750 kilo trekken, al zijn er ook die 1350 kilo mogen aanhaken.
4. Geen extra spiegels
Een vouwwagen belemmert nauwelijks je zicht naar achteren. Tenminste, als je er geen bergen bagage of een paar fietsen op hebt staan.
5. Minder energieverbruik van de auto
Door het relatief lage gewicht (leeg 300-600 kilo, beladen vaak maximaal 750 kilo) en de minimale extra luchtweerstand is het meerverbruik van de auto veel minder dan bij een caravancombinatie.
6. Geen eigen kenteken nodig
Alleen voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kilo is een kentekenbewijs verplicht. Dat geldt dus voornamelijk voor (vouw)caravans, boottrailers en een enkele grote bagagewagen of tenttrailer. Wat je wel nodig hebt, is een witte kentekenplaat met het kenteken van je auto. Die kun je gewoon bij een automaterialenzaak bestellen.
Maximaal trekgewicht van de auto
Wie een aanhangwagen of caravan achter zijn voertuig hangt, moet weten welk gewicht de auto maximaal mag trekken. Je wilt problemen met het voertuig en boetes voorkomen. Het is vooral van belang dat het gewicht van de beladen aanhanger niet hoger is dan 75 procent van de beladen auto (inclusief inzittenden) en dat het trekgewicht het toegestane maximum van de trekauto niet overschrijdt.
Op het kentekenbewijs staat in de meeste gevallen welk gewicht je auto mag trekken. De trekgewichten staan vermeld als:
- Technisch maximum massa AHW (geremd)
- Technisch maximum massa AHW (ongeremd)
Veiligheid vouwwagen
Voor een veilige vakantie is het noodzakelijk dat een vouwwagen eens in de twee jaar of elke 10.000 kilometer een onderhoudsbeurt ondergaat. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je de vouwwagen uit de stalling haalt. Regelmatig onderhoud en controle op vitale onderdelen (remmen, as en banden) is van groot belang. Daarnaast is ook controle op en regelmatig onderhoud van de gas- en elektriciteitsinstallatie nodig. Een onderhoudsbeurt kun je het best laten uitvoeren door een erkend bedrijf, bijvoorbeeld een BOVAG-garage in de buurt.
Deel deze pagina