Over ANWB Medical Drones
ANWB Medical Drones heeft het doel om een landelijk dekkend netwerk van medische bezorgdrones te ontwikkelen, waarmee de efficiëntie in de zorg verbeterd kan worden. Medical Drones is een initiatief van ANWB Medical Air Assistance, het medische vliegbedrijf in Nederland. ANWB MAA opereert, in opdracht van vier traumacentra, de traumahelikopters ten behoeve van het vervoer van de Mobiele Medische Teams. Daarnaast opereert ANWB MAA in opdracht van RAV Fryslân de ambulancehelikopter ten behoeve van patiënten transport vanaf de Waddeneilanden. ANWB MAA heeft de ambitie om naast de helikopters ook drones in te zetten voor de medische zorg.
Veelgestelde vragen
De ambitie van ANWB Medical Drones is om door inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland. Met de inzet van drones is het doel om de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt te brengen en de verbinding tussen de ziekenhuizen en laboratoria te versterken.
Het hele proces om tot een veilige vliegoperatie voor de zorgsector te komen is onderverdeeld in 6 onderdelen:
- Wetgeving
- Infrastructuur
- Maatschappelijke acceptatie
- Waarde
- Technologie
- Security
ANWB Medical Drones richt zich op het transport van medische goederen die relevant zijn voor de medische partners van het consortium. Op dit moment houdt dat in: bloed, diagnostiek en medicijnen. In de toekomst worden meer medische producten vervoerd als de medische zorg daarom vraagt. Denk hierbij aan weefselmonsters maar ook aan bijvoorbeeld een AED.
Bij het vervoeren van de medische goederen weet Medical Drones niet van wie of voor welke patiënt het product is. Dat weet alleen het ziekenhuis. De vervoerde producten zijn alleen waardevol voor de specifieke patiënten.
Dat is voor sommige producten al onderzocht. Voor andere producten wordt dat nog uitgebreid onderzocht. Wanneer medische goederen geconditioneerd moeten zijn dan zal dat gelijk blijven wanneer het vervoer per drone plaatsvindt.
We hebben twee type drones in de vloot, een Aera 3 van Avy en een Eiger 3 van RigiTech. Onze drones zijn zogenoemde VTOL drones, dit betekent dat de drone recht omhoog opstijgt en eenmaal op hoogte een transitie maakt naar een vliegtuigvlucht. De drone heeft dus zowel propellers om recht omhoog op te stijgen als ook een duwpropeller voor de vliegtuigvlucht. Voordeel hiervan is dat er relatief weinig infrastructuur benodigd is bij bijvoorbeeld een ziekenhuis om de drone te laten starten en landen en er efficiënt gebruik gemaakt kan worden van de batterij tijdens de vlucht.
Kenmerken drones:
- Spanwijdte 2,4 en 2,7m
- Kruissnelheid 100 km/u
- Maximale snelheid 120 km/u
- Maximum hoogte: In Nederland mag maximaal 120 meter hoog gevlogen worden.
- Range: 100 km
- Maximaal gewicht belading: 3 kg
- Aandrijving: elektrisch
Veiligheid & omgeving
Op dit moment zijn wij in de voorbereidende fase voor de eerste route, deze zal plaatsvinden tussen de ziekenhuizen in Meppel en Zwolle. Hier zullen wij op een hoogte van 100 meter over onbewoond gebied vliegen.
De drone is voorzien van een camera die gebruikt wordt om de vliegveiligheid tijdens de vlucht te waarborgen. Deze camera filmt voor zich uit. Het is daarmee niet mogelijk om personen te identificeren tijdens de vlucht.
Naast de camera op de drone zijn er ook camera’s aanwezig op de landingsplekken van de drone. Ook daar worden beelden gebruik voor de vliegveiligheid tijdens het landen en stijgen.
In navolging van de Europese regels in de onbemande luchtvaart is van iedere vlucht in kaart gebracht welke veiligheidsrisico’s er kunnen zijn en worden risico’s waar nodig aangepakt. Alle drones worden altijd op afstand bestuurd door professionele dronepiloten. Ook beschikt de drone over talloze veiligheidssystemen om te voorkomen dat de drone schade veroorzaakt. Verder is de besturing beveiligd met onder andere een VPN en een gecodeerde radio frequentie.
Zowel voor het vliegen zelf, als het gebruik van data gelden strenge regels. ANWB Medical Drones wordt zowel intern als extern via de ILenT gecontroleerd op het naleven van deze regels. Bij het voorbereiden op het vliegen op een nieuwe route zijn vliegveiligheid en dataprotectie de belangrijkste uitgangspunten.
Zie: http://www.rijksoverheid.nl/drones voor de huidige regelgeving met betrekking tot het inzetten van drones.
Van onze professionele drones zal de omgeving weinig last ondervinden, de drone maakt bijna geen geluid en is op afstand lastig waar te nemen. Uit onderzoek blijkt ook dat de natuur weinig tot geen last heeft van de drones, daarnaast blijkt ook uit eigen ervaring dat vogels en andere dieren goed kunnen omgaan met de aanwezigheid van de drone.
De drones zullen altijd op een daarvoor bedoelde plaats opstijgen en landen. Dit zal een gebied met een landingsplek zijn die of op het dak van een zorginstelling of op een daarvoor gecreëerde plaats zijn.
In navolging van de Europese regels in de onbemande luchtvaart is van iedere vlucht in kaart gebracht wat de risico’s zijn en hoe hier rekening mee wordt gehouden.
De ILT ziet toe op het handhaven van de regels. Als de operator, de drone, de werkwijze, communicatie of de verbinding tussen drone en operator niet aan de eisen voldoet mag niet gevlogen worden. Voor professionele toepassingen van drones gelden strenge eisen.
Zie: http://www.rijksoverheid.nl/drones voor de huidige regelgeving met betrekking tot het inzetten van drones.
Toekomst & samenwerking
Het doel is een landelijk dekkend netwerk van medische bezorgdrones dat zorgt voor het verduurzamen en versnellen van medisch transport in Nederland. Hiermee biedt Medical Drones een efficiënte toekomstbestendige oplossing in een steeds krappere en uitdagende zorgmarkt.
Ten eerste worden er routes van A naar B over onbewoond gebied onderzocht en ontwikkeld. Ten tweede is het van belang om certificering voor het vliegen over bebouwing te behalen en zullen er ook routes over bewoond gebied ontwikkeld worden. Hierna zal toegewerkt worden richting een landelijk dekkend netwerk van medische bezorgdrones.
Op de Partners-pagina zie je welke partijen er aangesloten zijn bij het consortium.
De ambitie is om over drie jaar dagelijkse een veilige drone operatie uit te voeren voor de zorgsector in Nederland. Het consortium wil graag ervaring opdoen met het vliegen met drones over grote afstanden. Voor de zorgsector zijn daarmee veel toepassingen denkbaar. Met deze testvluchten starten we een leertraject van 3 jaar.
Ja we willen graag met elkaar een breed beeld krijgen van de mogelijkheden van dronetoepassingen, maar ook van de mobiliteitsvraagstukken die in de zorg leven. Jouw organisatie kan daar zeker deel vanuit maken in het consortium. Voor verdere informatie verwijzen we graag naar het contactformulier.
Deel deze pagina