Een fiets als een nieuw begin
Senna kreeg een fiets via het ANWB Kinderfietsenplan
Er zijn periodes dat alles lijkt mee te zitten in je leven. Voor de 12-jarige Senna brak die tijd een dik jaar geleden aan. Een fiets van het ANWB Kinderfietsenplan speelde een belangrijke rol in de start van een heel nieuw hoofdstuk voor de tiener.
Lopend naar school en niet kunnen gymmen
Ooit, het lijkt al bijna een vorig leven maar het is nog maar anderhalf jaar terug, moest Senna lopend naar school. De basisschool in de kleine gemeente waar ze woont was een minuut of vijf van huis. Daarom ging ze lopend naar school. Maar op de dagen dat ze gymles had, was de afstand te groot - om te belopen. Op die dagen moest ze iemands fiets lenen of bij iemand achterop. Maar er waren ook dagen dat dat niet ging en ze moest achterblijven op school, terwijl haar klasgenoten aan het gymmen waren.
Financiële problemen
Bij Senna thuis waren ze in de financiële problemen geraakt. Haar vader was zelfstandig ondernemer en werkte in de bouw. Hij werkte voor een opdrachtgever die veel beloofde maar nauwelijks uitbetaalde en uiteindelijk failliet ging. Het geld dat door het gezin voor de Belastingdienst opzij was gezet, ging op aan boodschappen. Tot dat niet meer ging en het gezin in de schuldsanering belandde.
Stoppen met sporten
Voordat de financiële ellende begon zat Senna samen met haar zusje op paardrijden, betaald door het Jeugdsportfonds. Op een gegeven moment werd de benzine echter te duur om haar ernaartoe te brengen. 'Het is ontzettend heftig als ouder, als je je kind moet vertellen dat ze niet meer naar zo’n activiteit kan omdat er geen geld meer is,' vertelt de moeder van Senna met een brok in haar keel.
Een nieuwe fiets, een nieuw leven
Mensen die hun fiets niet meer gebruiken, kunnen die kwijt bij het ANWB Kinderfietsenplan. Daar worden ze opgeknapt en vervolgens doorgegeven aan kinderen die een fiets heel hard nodig hebben. Zoals Senna. Voor haar begon er iets in positieve zin te veranderen aan de dynamiek in haar leven, toen ze in 2018 een fiets van het ANWB Kinderfietsenplan kreeg.
Dolblij was ze met haar nieuwe, blauwe fiets, een solide exemplaar dat niet rammelde. Ineens kon ze wel altijd mee naar de gymles, was het lopen naar school voorbij en kon ze het jaar erop naar de middelbare school van haar keuze. Er gebeurde iets bijzonders; het pesten ging ook voorbij. Misschien had dat niet alleen met die fiets te maken, maar speelde de ontwapenende openheid van Senna daar ook een rol in. 'Ik vertel gewoon dat ik een nieuwe fiets heb gekregen van de ANWB omdat we thuis in de schuldsanering zitten. Niemand vindt het gek.' Vreemd genoeg ontstond er zelfs een andere dynamiek; de pestkoppen begonnen geleidelijk tegen haar op te kijken.
Op de fiets naar het voortgezet onderwijs
Senna is bijna een jaar geleden, overgestapt naar het voorgezet onderwijs. Ze zit nu op de school waar ze heel graag heen wilde en veel beter op haar plek is. En gelukkig is die fiets er, want de afstand naar haar nieuwe school was echt te groot om dagelijks naartoe te kunnen lopen. En wat minstens zo leuk is; ze kwam op die nieuwe school al snel een vriendin tegen, Zoë. Ze zijn onafscheidelijk.
Armoede kent een verkeerd beeld
Misschien heeft Senna haar openheid een beetje van haar moeder. Die vertelt in alle eerlijkheid hoe een gewoon Nederlands gezin waar wordt gewerkt, door omstandigheden waar je nauwelijks grip op hebt in de schulden kan raken. 'Heel veel mensen hebben een verkeerd beeld van armoede. Maar het kan echt iedereen overkomen.'
Langzaam gaat het nu bergopwaarts met het gezin en lijkt financieel gezien de ergste periode voorbij. Over zes maanden is het schuldsaneringstraject voorbij, is de schuld weggewerkt en krijgt het gezin financieel weer wat meer lucht. 'Dan gaat de vlag uit’, vertelt Senna's moeder.
'Gun je kind een fiets, dat betekent zoveel vrijheid'
De les die de moeder van Senna heeft geleerd uit de moeilijke periode voor haar gezin die nu bijna voorbij is? 'Zet je schaamte opzij en zorg dat je in contact komt met bijvoorbeeld zo’n programma van de ANWB. Gun je kind een fiets, dat betekent zoveel vrijheid. Het is een eerste stap om te aanvaarden dat je nauwelijks iets te besteden hebt en hulp nodig hebt. Echt een enorme drempel - maar - het is wel het begin van de oplossing.'
Tekst: Teije Brandsma
Fotografie: Jonathan Andrew
Deel deze pagina