Veelgestelde vragen
ANWB Kinderfietsenplan
- Fietsen die geschikt zijn voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.
- Fietsen die nog in redelijke staat verkeren en op te knappen zijn naar een veilige fiets.
‘Schrootfietsen’ die totaal verroest zijn, zijn niet meer op te knappen en dus niet bruikbaar. Echter: mocht er nog een mooi zadel of andere (hele) onderdelen op de fiets zitten, dan zijn lokale werkplaatsen wellicht wel geïnteresseerd. Deze fietsen halen wij niet op, maar je kunt de fiets wel zelf brengen naar een van de inleverlocaties.
Fietsmaten
We zoeken verschillende fietsmaten. Hieronder vind je een leeftijdindicatie en de bijbehorende inchmaten:
Maten | Leeftijdindicatie |
18 t/m 22 inch | 5 t/m 8 jaar |
24 inch | 9 t/m 11 jaar |
26 inch + 28 inch | 12 jaar en ouder |
Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Om die reden zijn wij in september 2015 met het ANWB Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden, gemeenten, verenigingen en vrijwilligers fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.
Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met maatschappelijke organisaties als o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en voor wie het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.
De sociale werkplaatsen met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.
Sinds de start in 2015
- hebben we meer dan 50.000 fietsen ingezameld;
- zijn er 60 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt;
- zetten meer dan 200 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.
Ben je in de gelegenheid om je fiets zelf weg te brengen? Neem dan van te voren even contact op met het inzamelpunt van je keuze om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur staat. Check onze inzamelpunten hier op de kaart.
Zodra je jouw fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een bevestiging. Hierin wordt de procedure uitgelegd. Vrijwilligers halen de fietsen op. Zij zullen - in de meeste gevallen een week van tevoren - persoonlijk contact met je opnemen voor een afspraak. Houd er rekening mee dat op dit moment het ophalen van een fiets tot acht weken kan duren.
Nee, voor het laten ophalen van de fiets hoef je niet te betalen. Dat doen wij helemaal gratis. Hierbij krijgen wij hulp van een groep vaste vrijwilligers die door heel Nederland rijden.
Naast dat we werken met vrijwilligers zoeken wij steeds meer de samenwerking op met lokale (sociale) werkplaatsen. Zij leveren een veilig opgeknapte fiets uit aan de kinderen en zorgen er mede voor dat als er iets is met de fiets, deze worden onderhouden. Zo zorgen we er samen voor dat kinderen ook kunnen blijven fietsen.
Een fiets kan worden aangevraagd bij een lokale maatschappelijk instantie zoals Stichting Leergeld of Kindpakket. De eigen gemeente kan helpen bij meer vragen.
Fijn als je ons helpt met het inzamelen van fietsen door een eigen actie te organiseren. Een inzamelactie is eenvoudig op te zetten. We helpen je o.a. met een toolkit.
Veel gemeenten hebben een eigen regeling omtrent het uitgeven van fietsen aan kinderen in armoede. Vaak is een maatschappelijke organisatie zoals Stichting Leergeld hierbij betrokken. Ook voor vluchtelingen of statushouders zijn vaak regelingen getroffen. Informeer bij jouw gemeente hoe zij dit geregeld hebben en hoe zij je verder kunnen helpen.
We werken samen met diverse gemeenten zoals Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Alkmaar en Tilburg. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen jouw stad? Bekijk dan het Stappenplan voor gemeenten.
Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie.
Deel deze pagina