Milieuzones & milieustickers in België
Ga snel naar
Heb ik een milieusticker nodig?
Wat als mijn voertuig niet toegelaten is?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Heb ik een milieusticker nodig?
Wat als mijn voertuig niet toegelaten is?
Veelgestelde vragen
Je hoeft geen milieusticker voor België te kopen. Het kan wel zijn dat je met een bepaalde (vervuilende) auto zonder dagpas een stadsdeel van België niet in mag. Een milieuzone wordt in België lage-emissiezone (LEZ, low emission zone) of zone de basses émissions (ZBE) genoemd. De drie gewesten van België (Brussel, Vlaanderen en Wallonië) bepalen ieder afzonderlijk het beleid aangaande de milieuzones.
Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (19 gemeenten) valt onder de lage-emissiezone (LEZ). De Ring (R0) valt er niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings. Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel, zie lez.brussels/mytax. Op lez.brussels/mytax is na te gaan of je voertuig wel of niet aan de toelatingsnormen voldoet.
De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever is een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen dit deel van de stad niet meer in. De zone wordt aangegeven met verkeersborden en geldt permanent. Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel. Bekijk de uitzonderingen op slimnaarantwerpen.be/. Op lez.antwerpen.be is na te gaan of het voertuig wel of niet aan de toelatingsnormen voldoet.
Gent heeft een lage-emissiezone (LEZ) binnen de stadsring R40. Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel. Op lez.stad.gent is na te gaan of jouw voertuig in aanmerking komt voor gratis toegang in de LEZ of voor een dagpas of voor een andere regeling. De gegevens staan op het kentekenbewijs en zijn op te vragen via ovi.rdw.nl.
Naast de lage-emissiezone heeft Gent vijf autovrije gebieden. In bepaalde gevallen kan vergunning worden verleend om in een autovrije zone te rijden, onder meer voor bezoek aan een bewoner of hotel in de zone en voor vervoer van minder mobiele personen. Kijk voor uitgebreide informatie op stad.gent/nl/.
Het plan was een lage-emissiezone (zone de basses émissions; ZBE) per 1 januari 2023 in te voeren in geheel Wallonië. Dat werd uitgesteld tot 2025. Inmiddels is bekend dat er geen lage-emissiezones in Wallonië komen. Het is de bedoeling om de invoering aan de grote steden over te laten en de rest van Wallonië er niet bij te betrekken. Voor actuele informatie zie touring.be en wallonie.be (alleen in het Frans).
Als jouw voertuig geweerd wordt uit de milieuzone kun je een dagpas aanschaffen of buiten de zone parkeren. Bekijk hieronder per milieuzone de specifieke informatie.
Als jouw voertuig de milieuzone in Brussel niet in mag, kun je maximaal 24 keer per kalenderjaar per kenteken een dagpas kopen voor € 35. Deze dagpas is alleen geldig in Brussel.
Hoef je niet per se in de zone te komen met je voertuig, dan kun je ook buiten de zone parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer. Zie lez.brussels/ voor een kaartje van de LEZ met parkeermogelijkheden waar op het openbaar vervoer kan worden overgestapt.
Bij sterke luchtverontreiniging kunnen de autoriteiten in Brussel extra maatregelen invoeren, zoals een snelheidsbeperking of een verbod voor bepaalde typen voertuigen. Een dergelijke maatregel wordt aangekondigd in de media.
Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een hoge boete. De controle gebeurt met vaste en mobiele camera's, op basis van het kenteken. Zie voor meer informatie en de actuele hoogte van de boete lez.brussels (Controles en boetes).
Als jouw voertuig de milieuzone in Antwerpen niet in mag, heb je drie opties:
Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een hoge boete. Zie voor meer informatie slimnaarantwerpen.be.
Als jouw voertuig de milieuzone in Gent niet in mag, heb je drie opties:
Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een hoge boete. Zie voor meer informatie en de actuele hoogte van de boete stad.gent.
Een LEZ wordt met borden aangegeven.
Ja, de LEZ van Brussel geldt tot 2025 niet voor bromfietsen, motoren en vrachtwagens (categorie N2 en N3). Voor voertuigen ouder dan dertig jaar, voertuigen aangepast voor gehandicapten, voertuigen op waterstof of elektriciteit, en campers kan een ontheffing worden aangevraagd.
Een ontheffing aanvragen kan via: lez.brussels.
Houd er rekening mee dat de behandeling van een aanvraag enkele maanden kan duren.
Ja, de LEZ van Antwerpen geldt niet voor bromfietsen en motoren.
Automobilisten met een aangepaste auto en een gehandicaptenparkeerkaart zijn vrijgesteld, mits zij zich van tevoren hebben aangemeld. Zie slimnaarantwerpen.be. Deze registratie is geldig voor geheel Vlaanderen, niet voor Brussel en Wallonië.
Ja, de LEZ van Gent geldt niet voor bromfietsen en motoren. Automobilisten met een aangepaste auto en een gehandicaptenparkeerkaart zijn vrijgesteld, mits zij zich van tevoren hebben aangemeld via lez.stad.gent.
De regels van de lage-emissiezones van Brussel, Antwerpen en Gent lijken sterk op elkaar.
Zie voor een overzicht en praktische tips: vlaanderen.be en stad.gent/nl.
Zie voor een volledig overzicht lez.brussels (Agenda).
De maatregel geldt voor dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Euro 5-emissienorm, voor voertuigen op benzine, aardgas of lpg die niet voldoen aan Euro 2. De euronorm (aangegeven met een cijfer 1 tot 6) staat op het kentekenbewijs van het voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder het voertuig vervuilt.
De eisen zijn in 2020 aangescherpt en dat zou in 2025 nog eens gebeuren (slimnaarantwerpen.be) maar de strengere regels zijn voorlopig van de baan (slimnaarantwerpen.be).
Op lez.stad.gent/controleertoegang is na te gaan of het voertuig in aanmerking komt voor gratis toegang in de LEZ of voor een dagpas of voor een andere regeling. De gegevens staan op het kentekenbewijs en zijn op te vragen via ovi.rdw.nl.