7x de mooiste natuur van Cyprus
Vaar naar de zeegrotten in Kaap Greco, trotseer de Avakas-kloof in het Akamas Peninsula National Park en aanschouw hoe het water als een razende op de rotsen valt bij de Caledonia-waterval. Dit zijn zeven natuurgebieden in Cyprus die je niet mag overslaan.
Het landschap van Cyprus is verrassend gevarieerd. Van het bosrijke Troödosgebergte tot het Paphos Farhan Forest. Klim voor een spectaculair uitzicht naar de 1952 meter hoge Olympus-berg en verken de Cedervallei met duizenden cederbomen. Dompel je onder in de historie die je ongetwijfeld ontdekt tijdens een tocht door een van de Cypriotische natuurgebieden. Dit is het mooiste van de natuur dat Cyprus te bieden heeft.
1. Het Troödosgebergte: watervallen en wijngaarden
Dennenbomen, watervallen en wijngaarden, afgewisseld met dorpen met smalle steegjes en kerken: het Troödosgebergte ligt midden op Cyprus en werd miljoenen jaren geleden gevormd door een vulkanische uitbarsting onder water. In dit 9300 hectare grote natuurgebied vind je vooral wandelpaden en op de borden langs de wandelroutes lees je informatie over de bomen en planten zoals de reuzenorchidee die je onderweg tegenkomt.
Het Troödosgebergte kent vier hoofdwandelroutes, waarvan het Atalante-pad met 14 kilometer de langste is. Deze tocht leidt je langs een 800 jaar oude jeneverbesboom en brengt je uiteindelijk naar de Olympus, met 1952 meter de hoogste berg van Cyprus. Het rustige Artemis-pad is geschikt voor beginnende hikers. Deze tocht met een lengte van 7 kilometer begint op dezelfde route als het Atalante-pad, maar loopt over in een vlakker gedeelte waar je wilde vogelsoorten zoals een Cyprusdwergooruil kunt spotten.
2. Caledonia-waterval: schaduwrijk toevluchtsoord
Met een hoogte van 12 meter is de Caledonia-waterval in het Troödosgebergte een van de hoogst gelegen watervallen in Cyprus. Vooral in de zomer wordt de Caledonia-waterval bezocht, het biedt dan een koel en schaduwrijk toevluchtsoord van de krachtige middagzon. Naar de waterval zijn er zowel korte als lange wandelingen mogelijk. Een hiervan is het 3 kilometer lange pad dat start bij de forellenkwekerij Psilo Dendro in Platres.
Een eenvoudige tocht, waar wel voorzichtigheid is geboden: in de eerste kilometer moet je ongeveer zes keer over rotsen klimmen om de Krios-rivier over te steken. Het tweede deel van de route is iets steiler, maar hier kun je dankzij de houten bruggen makkelijker de rivier oversteken. Aan het einde van het wandelpad doemt uit het niets de Caledonia-waterval voor je op, waar het water met razende snelheid op de rotsen valt. Je kunt op dezelfde manier afdalen zodat je weer bij de forellenkwekerij uitkomt.
3. Avakas-kloof in Akamas Peninsula National Park
Het Akamas Peninsula National Park beslaat 230 vierkante kilometer in het westen van Cyprus. Dit nationaal park biedt, met allerlei soorten trekvogels, reptielen, vossen en wilde bloemen zoals de Cypriotische tulp, een verscheidenheid aan flora en fauna. De zandstranden zijn nog ongerept, parasols of ligstoelen vind je hier niet. Een van deze stranden is het Lara-strand, een beschermd gebied voor de groene zeeschildpad.
Op ongeveer 6 kilometer vanaf het Lara-strand ligt de Avakas-kloof. Deze kloof is gevormd door een woeste beek die duizenden jaren geleden over kalksteen stroomde. Door de erosie ontstond een kloof met rotswanden tot soms wel 30 meter hoog. De Avakas-kloof is 3 kilometer lang en goed begaanbaar, alleen in het smalste gedeelte moet je even zoeken naar de juiste weg door te klauteren over losliggende rotsblokken. In de wintermaanden is de kloof niet toegankelijk, omdat er dan water doorheen stroomt. De beste periode om de Avakas-kloof te bezoeken is in de lente of herfst, de temperatuur is dan mild en de kloof niet te heet. In de zomer is het hier te heet.
4. Historie en verlaten stranden in Karpaz
Niet meer dan wat wilde ezels en stranden: dat is Karpaz, een schiereiland dat zich uitstrekt over een lengte van 70 kilometer in het uiterste noordoosten van Cyprus. Je vindt er bijvoorbeeld het Gouden Strand, dat nog niet door veel reizigers is ontdekt. Een van de grootste steden op het schiereiland is Dipkarpaz, waar het Nationaal Park Dipkarpaz aan vast ligt. Verken hier te voet – zelf of met een gids – de omgeving die bestaat uit pijnbomen, cipressen en met maquis begroeide heuvels die tot bijna 1 kilometer hoogte reiken.
Karpaz kent een rijke historie, met zichtbare overblijfselen zoals het 12e-eeuwse Apostolos Andreasklooster, de ruïnes van de steden Aphendrika en Karpasia en Kasteel Kantara. Kasteel Kantara werd gebouwd in de 10e eeuw en diende om de steden op Karpaz te beschermen tegen Arabische invallen. Bezoek de kasteelruïne waarvan nog delen van de torens en muren overeind staan. In 1525 werd het kasteel tijdens de Venetiaanse overheersing definitief verlaten en is sindsdien in verval geraakt. De hoofdtoren is echter bewaard gebleven en geeft vanaf 600 meter hoogte uitzicht op Oost-Cyprus.
5. Spot het zeldzame Mouflon-schaap in de Cedervallei
In het 823 hectare grote natuurreservaat Tripylos in het Troödosgebergte ligt de Cedervallei, waar – in tegenstelling tot de rest van het Troödosgebergte – duizenden cederbomen zijn te vinden. In de Cedervallei starten wandelroutes van diverse lengtes waarbij je als je geluk hebt een Mouflon tegenkomt: een cypriotisch schaap dat in het begin van de 20e eeuw tot beschermde diersoort werd uitgeroepen. De Mouflon is tegenwoordig het nationaal symbool van Cyprus en siert de Cypriotische euromunten van 1, 2 en 5 cent.
Maak je een tocht door de Cedervallei, dan kom je op 1140 meter hoogte ongetwijfeld langs het 12e- eeuwse Kykkos-klooster met kleurrijke mozaïeken en fresco’s die bijbelse verhalen uitbeelden. Op 3 kilometer ten noordwesten van het Kykkos-klooster ligt de 1318 meter hoge berg Throni Hill. Bezichtig hier de tombe van aartsbisschop Makarios III (1913 -1977) – de eerste president van Cyprus – en woon de wisseling van de wacht bij, die elke 30 minuten plaatsvindt.
6. Ayia Napa: spot het zeemonster in Kaap Greco
De badplaats Ayia Napa is er zo een die reizigers dankzij de zandstranden, bars en souvenirwinkels goed weten te vinden. Dit voormalige vissersdorp – te herkennen aan de kleurrijke vissersbootjes in de haven – is tegenwoordig een plek waar je in de zomer vooral jonge Europese feestvierders tegenkomt. Maar iets verderop, op ongeveer 8 kilometer afstand van Ayia Napa, vind je rust in het Kaap Greco National Forest Park, oftewel Kaap Greco.
Wandel- en fietspaden, stranden met kliffen, rotsen met doorkijkjes en natuurlijk gevormde boogbruggen domineren de omgeving van Kaap Greco. Geniet van een picknick in de buurt van de cyclopengrot en kijk of je het Ayia Napa Zeemonster kunt spotten. Dit dier zou volgens de lokale legende een slang of een krokodil zijn en is een cryptide: het Griekse woord voor ‘geheim’. Er is weinig bewijs dat dit dier bestaat, toch wordt er vaak naar gezocht. Lokale vissers noemen het dier een vriendelijk monster, omdat het geen kwaad doet, behalve dat het af en toe een visnet versleept.
7. Paphos Farhan Forest: vogels en geschiedenis
In het noordwesten van het Troödosgebergte ligt het 603 vierkante kilometer grote Paphos Farhan Forest. Ongeveer 60 procent van dit gebied is opgenomen in de Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. De grote hoeveelheid avifauna is hier de reden van: er zijn ongeveer honderd vogelsoorten geregistreerd, waaronder de havikarend en de havik.
Deze vogelsoorten spot je eenvoudig vanuit de vogelkijkhutten die je vindt langs de wandelpaden door het Paphos Farhan Forest. Reis je met de auto door het natuurgebied, volg dan vanaf het dorp Panagia de autoweg E740 en je komt behalve over de biodiversiteit, dankzij verschillende ruïnes waar je langsrijdt, van alles te weten over de geschiedenis van Cyprus. Zo vind je bijna 2000 jaar geschiedenis in het archeologische Kato Paphos, dat bestaat uit historische ruïnes uit de 4e eeuw v. Chr. tot de Middeleeuwen.