Natuur in Normandië
Uitgestrekte stranden, hoge kliffen, sappige boerenvalleien en een klein-Zwitserland in de Suisse Normande maken van Normandië een afwisselende streek.
Normandië heeft een oppervlakte van 29.837 km2. Het wordt begrensd door Het Kanaal, het Île de France, het Pays de la Loire en Picardië. De Golfstroom, een warme stroming in de Atlantische Oceaan, biedt bescherming tegen strenge vorst, maar brengt ook veel regen mee. Daaraan dankt Normandië zijn sappige groene velden. En dat heeft er weer voor gezorgd dat hier in de 19de eeuw – vanaf de overkant van Het Kanaal – het Britse tuinvirus toesloeg, vooral aan de Côte Fleurie (bloemenkust). Er zijn dan ook meer dan honderd tuinen en parken te bezoeken.
De Seine is de hoofdslagader van de regio en verdeelt Normandië in Haute-Normandie in het oosten en Basse-Normandie in het westen. Aan de kusten van Haute-Normandie wisselen krijtrotsen en kiezelstranden elkaar af; in Basse-Normandie liggen daarentegen langgerekte zandstranden met duinen. Vooral aan de westkant is de invloed van de warme Golfstroom merkbaar: hier groeien zelfs palmbomen. In het oosten strekken de landbouwvelden zich eindeloos ver uit. De heuvels van Midden-Normandië zijn zelden hoger dan 200 m, maar in 'Normandisch Zwitserland' – Suisse Normande – reikt het hoogste punt in het bos van Écouves tot wel 417 m.
Beste reistijd
Een fijne periode is het voorjaar, wanneer miljoenen appelbomen in bloei staan. Ook de late herfst, wanneer de appels van de bomen vallen en kort daarna de rookpluimen van de calvadosdistilleerderijen in de koele ochtendlucht opstijgen, is erg mooi in Normandië. Beide jaargetijden zijn ideaal voor wandelaars, zowel aan de kust als in Suisse Normande. Uiteraard heb je van mei tot september het meeste kans op goed weer. Augustus is druk en duur want dan viert heel Frankrijk vakantie.
Wandeling van Etretat naar Fécamp
In het begin van de 19de eeuw patrouilleerden douaniers boven op de rotsen om smokkelaars op het spoor te komen die Napoleons blokkade van het continent wilden doorbreken met heimelijke aanvoer van Engelse waar. Langs het oude douanierspad is nu de lange wandelroute GR 21 aangelegd, die de Côte d’Albâtre van Le Tréport in het noorden naar de monding van de Seine in het zuiden volgt. Het spectaculairste deel ligt tussen de belle-époquebadplaats Étretat en de havenstad Fécamp. Het uitzicht vanuit de hoogte op Étretat en de Falaise d’Aval in het zuidwesten is ronduit grandioos.
Kanoën in de Suisse Normande
Het Ornedal van Pont d’Ouilly tot Thury-Harcourt vormt het hart van Suisse Normande en is meteen ook een paradijs voor liefhebbers van een actieve vakantie, wandelen, bergbeklimmen, parapente, mountainbiken, paardrijden en wat al niet meer. Een diepgaandere beleving van het landschap langs de rivier doe je het beste in een kano.
Fietstocht door de Marais Vernier
Marais Vernier is door een gril van de Seine ontstaan in een gebied dat zich uitstrekt van de oever van de Seine tot de bijrivier de Risle. Op een bepaald moment veranderde de Seine haar loop, waarna vlak voor haar monding in Het Kanaal een hoefijzervormige bedding van ongeveer 9 km doorsnee overbleef. Daarbinnen ontstond het moeras van 4500 ha van Marais Vernier. Je kunt een niet al te zware fietstocht maken door een landelijke, ongerepte wereld, die zelfs in Normandië weinig meer voorkomt. Tijdens de fietstocht zie je ook vakwerkhuizen, weiden en rietvelden, pie normande-koeien, camarguepaarden, shetlandschapen en Schotse hooglanders, die zich goed kunnen redden op de drassige bodem van dit gebied.
Ontdek de natuur in Normandië
Normandië biedt afwisseling genoeg voor de natuurliefhebber! Wil je meer weten over de natuur in Normandië? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Normandië.