De leukste bezienswaardigheden van Picardië
Stap in het spoor van Jules Verne in Amiens en fleur je vakantie op in de levendige Tuinen van Valloires. Op zoek naar iets op en top gotisch? Strijk neer bij de grandioze Nôtre-Dame van Amiens. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Picardië.
Wat te doen in Picardië?
Picardië is sinds 2016 onderdeel van de regio Hauts-de-France en heeft veel meer te bieden dan algemeen bekend is. De Noord-Franse streek ligt op ongeveer 400 kilometer van Utrecht, kent een ruige kuststrook en reikt tot dicht bij Parijs. Met attractieparken als Parc Astérix en Park Samara leent de streek zich uitstekend voor vrolijke gezinsuitjes. Een leerzaam bezoek breng je aan het Museum van de Eerste Wereldoorlog in Péronne. Aangevuld met gotische bouwwerken als de Nôtre-Dame van Amiens en natuurschoon bij de Baai van de Somme biedt Picardië leuke bezienswaardigheden voor iedereen.
1. De Tuinen van Valloires bij de Abdij van Valloires
Start in het noorden van Picardië in de gemeente Argoules en prikkel je zintuigen in een van de meest kleurrijke bezienswaardigheden van Picardië: de Tuinen van Valloires. Hier vierde de Franse landschapsarchitect Gilles Clément zich bot op 80.000 vierkante meter levendige tuin. Deze is opgedeeld in vijf secties die per seizoen anders ogen, waaronder de Rozentuin. Met als vaste blikvanger op de achtergrond de 12e-eeuwse cisterciënzer Abdij van Valloires.
Loop door de Tuinen van Valloires langs kort gemaaide grasvelden en strak gesnoeide heggen en sierbomen. Bekijk ook de verzameling van ruim vijfduizend planten, afkomstig uit Azië tot Noord-Amerika. Afhankelijk van de tijd van het jaar staan er irissen, dahlia’s, asters, krokussen of magnolia’s in bloei. Voor wie een aardig woordje Frans spreekt, biedt de website een speurtocht met puzzels en raadsels.
2. Zeehonden spotten bij de Baai van de Somme
Picardië telt ongeveer 60 kilometer aan kust met krijt- en zandrotsen. De meest prominente bezienswaardigheid is de Baai van de Somme. Met een oppervlakte van 7200 hectare is dit de grootste riviermonding in Noord-Frankrijk. De baai maakt deel uit van het natuurreservaat Parc du Marquenterre en biedt uiteenlopende flora en fauna. Die floreert hier volop dankzij de steenachtige stranden, zanderige duinen en drassige weiden.
Bij eb strekt het strand van de Baai van de Somme – dat grotendeels uit natte zandplaten bestaat – zich uit tot zover het oog reikt. Met meer dan driehonderd vogelsoorten, zoals lepelaars en zilverreigers, is het een snoepwinkel voor vogelspotters. Daarnaast spot je vanaf het strand de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk, bestaande uit wel driehonderd gewone en grijze zeehonden. De zeehonden die de Baai van de Somme niet als broedplaats gebruiken, liggen voornamelijk te zonnebaden op het natte zand. Goed voorbeeld doet volgen!
3. Het indrukwekkend grote Thiepval Mémorial
Zo vredig als Picardië er tegenwoordig bij ligt, zo gewelddadig is er tijdens de Eerste Wereldoorlog gevochten. Zo eiste de 4,5 maand durende Slag aan de Somme in 1916 in totaal meer dan een miljoen slachtoffers. Hierdoor vind je in deze regio veel militaire kerkhoven en oorlogsmonumenten. Het 45 meter hoge Thiepval Mémorial in Authuille is het meest imposante gedenkteken van Picardië – tevens het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld.
Thiepval Mémorial is een poortmonument, zoals Arc de Triomphe. Het is opgebouwd uit rood-witte kalkstenen blokachtige onderdelen met diverse poorten, waarvan vooral de 25 meter hoge poort in het midden opvalt. Op de rechthoekige pilaren staan de namen van ruim 72 duizend gesneuvelde, vermiste en ongeïdentificeerde Franse en Britse soldaten gegraveerd in wit Portlandstenen plakkaten. Dit ter nagedachtenis aan de Frans-Britse alliantie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om diezelfde reden wapperen aan de top de Britse en Franse vlaggen.
4. Het Museum van de Eerste Wereldoorlog in Péronne
Het Museum van de Eerste Wereldoorlog (Historial de la Grande Guerre) is verbonden aan Thiepval Mémorial, maar ligt 30 kilometer oostwaarts in Péronne. Dit moderne, witte bouwwerk met zowel vierkante vormen als rondingen is geïntegreerd in het 13e-eeuwse kasteel van Péronne. Een symbolische plek in het hart van Péronne, want het kasteel kreeg een flinke opdonder tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig leer je hier over de culturele, sociale en militaire achtergrond van deze strijd.
Het museum belicht de ‘Grote Oorlog’ vanuit het oogpunt van de soldaten en burgers uit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, de drie hoofdrol spelende landen. Loop aan de hand van wegwijsbordjes langs vitrines met ansichtkaarten vol propagandateksten en karikaturen. Bekijk ook de gebruikte legeruniformen, helmen, kanonnen en mitrailleurs, die uitgestald staan in ligboxen in de vloer. Video’s en geluidsfragmenten op tablets maken de audiovisuele ervaring compleet. Ook is er een educatieve tour voor de jonge bezoekers. Hier leren ze op een speelse manier over de geschiedenis.
5. Gotische grandeur bij de Nôtre-Dame van Amiens
Praat over Picardië en Amiens volgt al snel. Dit is de belangrijkste stad van deze streek. De bekendste bezienswaardigheid is het stadssymbool: de Nôtre-Dame van Amiens. Met 145 meter lengte, 70 meter breedte en gewelven in het interieur van bijna 43 meter hoog is dit de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en zelfs van Europa. Zo groot dat de Nôtre-Dame van Parijs er zelfs twee keer in past.
De Nôtre-Dame van Amiens, in 1288 afgerond, is op en top gotisch en dus rijk aan grootse en gedetailleerde versieringen. Op de buitenpoorten vind je 750 beelden van apostelen, profeten en andere heiligen uit het Oude en Nieuwe Testament. Binnen zijn de glas-in-loodramen van soms meer dan 10 meter ook erg indrukwekkend. Al deze gotische grandeur wordt in stand gehouden door maar liefst 126 marmeren pilaren. Tip: woon de geluid- en lichtshow van 22.00 uur bij, met caleidoscopische projecties op de kathedraal.
6. Amiens: in het spoor van Jules Verne
Amiens en de Franse auteur Jules Verne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onder meer straatnamen, bruggen en het stenen circusgebouw Cirque Jules Verne: veel staat in het teken van de avonturier die de roman Twintigduizend Mijlen Onder Zee schreef. Het huis waar hij van 1882 tot 1900 woonde, Maison de Jules Verne genaamd, is tegenwoordig een museum. Van de buitenkant te herkennen aan de ruim 20 meter hoge observatietoren met wereldbol.
Tijdens een rondleiding in de vertrekken van het vier verdiepingen tellende huis, lijkt het alsof Verne op elk moment tevoorschijn komt. De eetkamer ademt dankzij de donkerbruine tafel, open haard en boekenkast de sfeer van een historisch bruin café – al zul je het zonder bar moeten stellen. Verspreid door het huis staan meer dan zevenhonderd persoonlijke objecten van Verne uitgestald, waaronder drie maquettes van vliegende machines. Dichter bij de oorsprong van de avonturen van Kapitein Nemo en Verne’s andere avonturiers kom je niet.
7. Proeven van de prehistorie in Park Samara
Strijk voor een leuk en leerzaam familie-uitje in Picardië neer in Park Samara, op 12 kilometer ten westen van Amiens. Dit 100 hectare grote themapark waarin de prehistorie centraal staat, is vernoemd naar Samara, de Gallische naam voor de rivier de Somme. Je duikt hier ver terug in de tijd: van 600.000 jaar geleden tot 486 n. Chr – het einde van de Gallo-Romeinse periode.
Loop langs de bomentuin, de botanische tuin en de lemen huisjes op houten palen met rieten daken uit de brons- en ijzertijd. Een levendige bedoening, want je ziet intussen vuursteenbewerkers en mandenvlechters aan het werk. Zelf actief deelnemen aan activiteiten als pottenbakken en schilderen kan ook. Binnen in het museum vind je tot slot twee permanente tentoonstellingen. De ene over de prehistorie van 600.000 v. Chr. tot 50 n. Chr. en de ander over de geschiedenis van de Somme.
8. De kaarsrechte krijtrotsen van Ault
De kust van Picardië is rijkelijk bedeeld met krijtrotsen. Vooral de kaarsrechte witte kliffen die de kuststrook vormen tussen de plaatsen Cayeux-sur-Mer en Ault zijn een bezoek waard. Ze torenen meer dan 100 meter boven de zee uit. Tijdens eb komt er tijdelijk een stukje strand vrij. Loop over het zand en zie de golven over de kiezels en keien van het strand rollen en op sommige plekken gestaag tegen de krijtrotsen klotsen.
Vanwege de properheid en duurzaamheid is het strand van Ault beloond met de internationale milieuonderscheiding De Blauwe Vlag. Dit stukje natuurschoon heeft ook de Franse 19e-eeuwse dichter Victor Hugo betoverd. Hij vereeuwigde de krijtrotsen van Ault onder meer in het boek Les Travailleurs de la Mer (1836). Tip: wandel vanaf Ault ongeveer 5 kilometer richting het zuidwesten over de kliffen naar de plaats Le Bois de Cise en verschaf jezelf onderweg verre uitzichten over de Noordzee.
9. De Zigzagroute door het Bos van Saint-Gobain
In het heuvelachtige binnenland van Picardië, ruim 90 kilometer ten oosten van Amiens en ongeveer 20 kilometer ten westen van Laon, ligt het Bos van Saint-Gobain. Verken hier 9000 hectare aan bosrijk gebied met vijvers. Daarbij heb je een grote kans dat je wilde herten tegenkomt. Kies bijvoorbeeld voor De Zigzagroute (La Route Serpentine). Met deze ruim 10 kilometer lange rondgang ben je ongeveer 3 uur zoet.
Je start de ZigZagroute bij het gemeentehuis van het plaatsje Septvaux. Vanaf hier wandel je aan de hand van de rode en witte markeringen over een stenen pad. Je steekt een beekje over en loopt van hier een steeds bosrijkere omgeving tegemoet. Het dorpje Fresnes-sous-Coucy ligt ongeveer halverwege. De ideale plek om bij een boulangerie een baguette met zalm te scoren of een ‘fougasse’ – de Franse variant van de plaatpizza – met geitenkaas en tomaat. Smakelijke voortzetting!
10. Parc Astérix: attractiepark voor jong en oud
Parijs ligt niet ver van Picardië. Vanwege de goede bereikbaarheid vanuit de Franse hoofdstad vind je in deze regio veel pretparken. Het bekendste is Parc Astérix in Plailly, met in de hoofdrollen de Gallische helden Asterix en Obelix. Onder de 42 attracties voor jong en oud bevinden zich minidraaimolens en snelle achtbanen als de Pégase Express – vernoemd naar Pegasus, het vliegende paard uit de Griekse mythologie.
In Parc Astérix is veel ruimte voor waterpret in de openlucht. Die ondervind je bijvoorbeeld met de Lavomatix, een wasmandenrace in het water. Of met de Hydrolix, waarbij je met een bootje aangestuurd door een hydraulisch systeem tegen de stroom in vaart. Bij de Menhir Express en Le Grand Splash is een nat pak verzekerd. Bijkomen doe je tijdens een van de voorstellingen met acteurs, waaronder Chronos: Magie et Illusions, een show die in het teken staat van toverkunsten en illusies.
11. Beestenboel op de Kathedraal van Laon
De Kathedraal van Laon is tussen 1155 en 1235 gebouwd. Het vroeg-gotische bouwwerk van lichte bakstenen valt op. Onder meer vanwege de zuidelijke toren Tour de l’Horloge, die 60 meter de lucht in priemt. Bovendien staat de kathedraal in de 183 meter hoog gelegen bovenstad van Laon. Hierdoor torent het bouwwerk 120 meter uit boven het lager gelegen stadsdeel.
De voorkant van de Kathedraal van Laon is voorzien van drie boogpoorten met wijnrode houten deuren. Aan weerszijden van de middelste poort – de grote hoofdingang – steekt een waterspuwer uit de gevel: eentje in de vorm van een neushoorn, de andere in de vorm van een nijlpaard. Zestien stenen standbeelden van ossen op de torens en gevel maken de beestenboel compleet. Naar verluidt eren deze de ossen die de bouwstenen sjouwden. Zo opgedirkt van buiten, zo sober is de Kathedraal van Laon van binnen. Hier is nog geen kip (als aankleding) te bekennen!