Een milieusticker is niet in heel Frankrijk verplicht, maar ons advies is om wel een Franse milieusticker aan te schaffen. Voor de kosten hoef je het niet te laten en zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk (als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten). Je toont met een milieusticker aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieu-eisen om in deze zone te mogen rijden. Sommige doorgaande snelwegen lopen door een stad met een milieuzone, bijvoorbeeld in Parijs en Lyon. Ook hier heb je een geldige milieusticker nodig.
Let op: Bestel minimaal veertien dagen van tevoren in verband met verzending. De sticker wordt namelijk uit Frankrijk opgestuurd.
Permanente milieuzones (ZFE):
Clermont Auvergne Métropole: De zone beslaat op het ogenblik een deel van de gemeente Clermont-Ferrand. De maatregelen gelden voor voertuigen voor professioneel goederenvervoer die niet in aanmerking komen voor een Crit'Air.
Grenoble / Isère (departement): In 13 van de gemeenten van de metropool Grenoble is er een permanente lage-emissiezone (ZFE) voor personenwagens ingesteld van maandag t/m vrijdag van 7 tot 19 uur. Daarnaast geldt er in 27 van de gemeenten een permanente lage-emissiezone voor alleen voertuigen in de categorie N op het kentekenbewijs (o.a. bestelwagens en bestelbusjes). Deze worden stapsgewijs ingevoerd.
Lyon: Er is 24/7 een permanentelage-missiezone (ZFE) ingesteld voor oude transportvoertuigen (bestemd voor goederenvervoer). Voor deze voertuigen is een vignette Crit’Air 0 t/m 2 verplicht. Meer informatie op zfe.grandlyon.com (alleen in het Frans). Vanaf 1 januari 2023 geldt ook voor personenwagens een permanente lage-emissiezone (ZFE). Deze wordt stapsgewijs ingevoerd. De Autoroute du Soleil loopt dwars door de stad en behoort tot de lage-emissiezone. Wie geen milieusticker heeft, kan de A46 nemen.
Marseille: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor een groot deel van de binnenstad. De milieuzone wordt stapsgewijs ingevoerd.
Montpellier: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor Montpellier en een tiental andere gemeenten (Montpellier Méditerranée Métropole). Deze geldt voor personenwagens en wordt stapsgewijs ingevoerd.
Nice: In de permanente lage-emissiezone van Nice (Métropole Nice Côte d'Azur) is een vignette Crit'Air vereist. Deze wordt stapsgewijs ingevoerd.
Parijs (Ville de Paris) en omgeving (Métropole du Grand Paris): De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor het centrum, de binnenring (boulevard périphérique), de ring (périphérique) en het gebied daarbuiten inclusief bois de Boulogne en bois de Vincennes, begrensd door de A86 (buitenring) en enkele gebieden buiten de A86. Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 mogen hier rijden, dit wordt met borden aangegeven. De milieuzone geldt op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur (uitgezonderd Franse feestdagen). Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg geldt de milieuzone 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur. Niet alle gemeenten in de metropool Parijs zijn daadwerkelijk overgegaan tot invoering, Disneyland Parijs hoort niet tot de metropool. Hieronder een overzicht van de milieuzones in Parijs:
Reims: In de permanente lage-emissiezone van Reims en omgeving (Grand Reims) is een vignette Crit'Air 0 t/m 3 vereist. Naar verwachting blijft het vignet Crit'Air 3 toegelaten tot ten minste januari 2029.
Rouen: De permanente lage-emissiezone van Rouen (Métropole Rouen Normandie) is een vignette Crit'Air 0 t/m 3 vereist voor alle voertuigen.
Saint Étienne: Er geldt in Saint Étienne alleen een permanente lage-emissiezone voor bestel- en vrachtwagens. Er zijn nog geen plannen bekend voor personenwagens.
Straatsburg: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor Straatsburg en omgeving (Eurométropole de Strasbourg, omvat 33 gemeenten). Voertuigen zonder Crit'Air worden vanaf 2023 niet meer toegelaten. Let op: De A4 en A35 lopen door de eurometropool en behoren tot de lage-emissiezone. Deze zone wordt stapsgewijs ingevoerd.
Toulouse: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor Toulouse (Toulouse Métropole). Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 mogen hier rijden. De voorgenomen aanscherping vanaf 1 januari 2024 tot vignette Crit'Air 0 t/m 2 is vervallen. Let op: De A620 en de A624 lopen door Toulouse en de randgemeenten en behoren tot de lage-emissiezone.
Tijdelijke milieuzones (ZPA):
Annecy (zone urbaine des Pays de Savoie): Het 30-kilometer gebied. Dat is het gebied binnen de ring (rocade d'Annecy). Bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen bepaalde voertuigen van meer dan 3500 kg zonder geldige milieusticker niet de weg op in de zones. Grand Annecy zal een permanente lage-emissiezone (ZFE) invoeren per 1 januari 2025.
Chambéry (in het departement Savoie): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen voertuigen zonder geldige milieusticker niet de weg op in de zone. De omvang van de zone wordt bepaald door politieverordening en hangt af van de mate en de duur van de luchtvervuiling.
Clermont-Ferrand / Puy-de-Dôme (departement): In Puy-de-Dôme (onder meer Clermont-Ferrand): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht op alle wegen van Puy-de-Dôme of delen ervan.
Grenoble / Isère: In Isère (onder meer Grenoble en omgeving, Grenoble-Alpes Métropole of Métropole grenobloise): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht op alle wegen en snelwegen van Isère of delen ervan, bijvoorbeeld de metropool Grenoble. De ernst van de luchtvervuiling bepaalt de omvang van de milieuzone en welke kleuren milieustickers toegelaten worden.
Lille (Rijsel): De hele stad inclusief (deel)gemeenten (Lille (Rijsel), Faches-Thumesnil, Haubourdin (Harbodem), Hellemmes (Hellem), La Madeleine (Berkem), Lambersart (Landbertsrode), Lesquin, Lezennes, Lomme (Olm), Loos, Marcq-en-Barœul (Marke), Marquette-lez-Lille (Markette), Mons-en-Barœul, Noyelles-lès-Seclin, Ronchin, Saint-André-lez-Lille (Sint-Andries-Rijsel), Seclin, Sequedin, Villeneuve d’Ascq en Wattignies (Wattenijs). De zone kan uitgebreid worden met een twaalftal gemeenten richting de grens met België, onder meer Roubaix. Bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 de zone in. Het plan is om een permanente lage-emissiezone per 2025 in te stellen.
Parijs (tijdelijke zone): Bij extreme luchtvervuiling (pic de pollution) kunnen er strengere maatregelen genomen worden in Parijs. Het rijverbod kan dan gelden voor meer categorieën stickers.
Rennes: Het gebied binnen de ring (rocade de Rennes, N136). Bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 in de zone de weg op. Een permanente lage-emissiezone wordt per 1 januari 2025 ingevoerd.
Straatsburg (tijdelijke zone): Het hele stedelijke gebied van Straatsburg en omgeving, inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad, blijft gelden tot 2025. Bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen alleen voertuigen met een Crit'Air 0 t/m 2 de eurometropool in.
Er zijn stickers in zes categorieën. De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto/camper, motor, bromfiets, vrachtwagen), de mate van CO₂-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig.
Welke classificatie heeft mijn voertuig?
Om te weten welke kleur milieusticker je nodig hebt voor jouw voertuig moet je weten in welke classificatie jouw voertuig valt. Dit kun je bekijken door op ovi.rdw.nl je kentekengegevens in te vullen of op certificat-air.gouv.fr onder 'Connaître mon classement' / 'Determining my classification'.
Hoe bestel ik een milieusticker?
Je bestelt de milieusticker via de officiële website certificat-air.gouv.fr . Ter plaatse kopen bij bijvoorbeeld een tankstation of bestellen per post is niet mogelijk. De sticker is niet verkrijgbaar bij de ANWB.
Let op: Bestel minimaal veertien dagen van tevoren in verband met verzending. De sticker wordt namelijk uit Frankrijk opgestuurd. Er zijn ook andere aanbieders. Daar betaal je vaak meer.
Tip: Klik rechtsboven op de Franse site voor een vertaling naar het Engels. Het stappenplan om de sticker te bestellen vind je hieronder.
Veelgestelde vragen
Stappenplan aanvragen milieusticker Frankrijk
Ga naar certificat-air.gouv.fr/certificat/demande/ext/vehicules en kies rechtsboven in het menu de gewenste taal, Duits, Engels of Frans. Een Nederlandse vertaling staat in de tabel hieronder. Let op: voor het registreren dien je te kiezen voor een buitenlands geregistreerd voertuig ('véhicule immatriculé à l'étranger' of 'vehicle registered abroad').
Op het invulformulier zijn de velden met een rood sterretje * verplicht, de overige alleen als de gegevens bekend zijn. De veldcode (champ) verwijst naar de gegevens op het kentekenbewijs.
De kentekengegevens kun je ook opvragen via de site van de RDW (ovi.rdw.nl). De gegevens staan achter de veldcodes, verspreid over verschillende tabbladen.
Het chassisnummer (veld E) staat niet op de site, maar er staat wel aangegeven waar het nummer op het voertuig is aangebracht.
De emissieklasse (veld V.9) staat op de site van de RDW onder 'Uitstoot' bij 'Motor & Milieu' zonder veldcode tussen V.7 en V.9, maar op het kentekenbewijs bij V.9 (milieuklasse).
Oud voertuig op lpg: Lukt het niet een sticker te bestellen voor een voertuig van vóór 1998 op lpg, vul dan bij B ‘Datum eerste toelating’ 1998 in (advies van certificat-air.gouv.fr).
Stuur de scans van het kentekenbewijs (voorkant + achterkant) mee in formaat pdf, jpg of png. Een bestand mag niet zwaarder zijn dan 2 MB.
Vul bij de adresgegevens eerst het huisnummer in en daarna de straatnaam.
Afrekenen kan alleen met een creditcard, bijvoorbeeld een ANWB Mastercard of ANWB Visa Card, of met PayPal. Betaling met bankpas of bankoverschrijvingen is niet mogelijk.
De ANWB adviseert de milieusticker uitsluitend via de officiële website certificat-air.gouv.fr te bestellen. Er zijn namelijk ook andere websites waar je de milieusticker kunt bestellen. Dit duurt echter vaak langer en is ook altijd duurder (soms tientallen euro's).
Let op: Bestel de milieusticker minimaal veertien dagen voor vertrek in verband met verzending. Ter plaatse kopen of bestellen per post is niet mogelijk. De sticker is niet verkrijgbaar bij de ANWB.
In een tijdelijke milieuzone (zone à circulation différenciée, ZCD, of zone de protection de l’air, ZPA) of een tijdelijke departementale milieuzone (zone de protection de l’air departementale, ZPAd) is een geldige milieusticker alleen vereist in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling (pic de pollution).
De omvang van tijdelijke milieuzones (ZPA) is vastgelegd; de omvang van tijdelijke departementale milieuzones (ZPAd) is afhankelijk van de luchtkwaliteit ter plaatse en kan daarom per keer verschillen, deze ZPAd's kunnen het gehele departement of een deel ervan beslaan.
De sticker is gekoppeld aan het voertuig en is onbeperkt geldig. Maar als hij bijvoorbeeld verbleekt en onleesbaar is, moet je hem vervangen door een nieuwe.
De sticker is gekoppeld aan het voertuig en is onbeperkt geldig. Je hebt een fysieke sticker nodig, want je kunt de sticker niet digitaal koppelen aan het kenteken van je voertuig.
De lokale autoriteiten bepalen zelf de criteria van de lage-emissiezone (zone à faibles émissions, ZFE of zone à faibles émissions mobilité, ZFE-m), de omvang, de betreffende voertuigcategorieën (milieusticker), de duur, de uitbreiding van de regels op termijn en de uitzonderingen.
Een permanente lage-emissiezone is iedere dag en nacht het hele jaar door van kracht.
In enkele Franse departementen wordt een écotaxe geheven, maar dit geldt alleen voor vrachtvervoer.
Ter plaatse gehuurde auto’s zijn veelal voorzien van een milieusticker, maar in een ander land geregistreerde huurauto’s meestal niet. Ga je dus met de huurauto naar een ander land waar een milieusticker nodig is, dan moet je zelf zorgen voor de sticker. In de regel zal een Nederlandse huurauto geen Franse milieusticker hebben.
Het is niet mogelijk om een milieusticker van tevoren aan te vragen, omdat je op dat moment nog geen kentekenbewijs of kentekennummer van je huurauto hebt. Die ontvang je pas bij het ophalen van de huurauto. Toch kan je zonder sticker legaal een Franse milieuzone inrijden. Wanneer je je huurauto in ontvangst neemt, heb je het kenteken. Je kan dan alsnog de Franse milieusticker bestellen. Binnen 4 uur na je bestelling krijg je een bevestiging per e-mail en na ongeveer 24 uur volgt de factuur. Op de factuur staat een afbeelding van de milieusticker. Je kunt deze afbeelding tijdelijk gebruiken als bewijs bij een eventuele controle tot de sticker per post is bezorgd. Bevestig deze kopie van de sticker op de voorruit en neem ook de factuur mee.
Informeer verder tijdig bij de verhuurder. Zie ook anwb.nl/huurauto.
Vrijstelling kan alleen worden verkregen voor in Frankrijk geregistreerde voertuigen van ten minste 30 jaar oud met de aantekening op het kentekenbewijs véhicule de collection. In het buitenland geregistreerde voertuigen komen niet in aanmerking voor vrijstelling.
Er bestaan plannen de wet- en regelgeving voor oldtimers aan te passen. Onder meer de invoering van een speciaal oldtimervignet (vignette de collection) wordt overwogen.
De milieumaatregelen in de milieuzones gelden niet voor gehandicapten in bezit van een Europese gehandicaptenparkeerkaart.
De gehandicaptenparkeerkaart moet goed zichtbaar achter de voorruit liggen.
De bezitter van de gehandicaptenparkeerkaart moet in het voertuig rijden of meerijden. De kaart is persoonsgebonden, iemand anders mag er geen gebruik van maken. Er staat geen kenteken op vermeld, de kaart hoort dus niet bij een bepaald voertuig.
Een milieuzone (ZFE) wordt met borden aangegeven. Op het bovenste witte bord met een rode cirkel in het midden staat bovenaan zone en onderaan circulation restreinte. De tekst circulation restreinte kan ontbreken. Op de onderborden staat voor welke voertuigen en wanneer de milieuzone wel en niet van toepassing is.
Vb: In dit geval hebben vrachtwagens en bestelwagens geen toegang in de zone op ma t/m vr tussen 6-19 uur, behalve (sauf) als ze voorzien zijn van een milieusticker in de categorie 0 t/m 5.
Plak de sticker aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit. De sticker gaat de hele levensduur van de voorruit mee. Als de sticker verbleekt en onleesbaar is, moet je hem vervangen door een nieuwe.
De milieusticker Frankrijk is geldig in heel Frankrijk en voor zover bekend in de stad Genève. De beperkingen die voor een sticker gelden kunnen per stad verschillen. Daarnaast is de Franse milieusticker te gebruiken in Spanje, met uitzondering van de stad Barcelona.
Bestel de milieusticker Frankrijk minimaal veertien dagen voor vertrek in verband met verzending vanuit Frankrijk.
Als de milieusticker niet op tijd binnen is, gebruik dan de afbeelding die op de factuur staat. Plaats de afbeelding van de sticker zichtbaar achter de voorruit en neem ook de factuur mee voor het geval je een controle krijgt.
Overtreding van de wet- en regelgeving (zoals geen geldige sticker, sticker niet op de juiste plaats aangebracht, sticker niet leesbaar) kan leiden tot een rijverbod voor het voertuig en een boete vanaf € 68. Zie service-public.fr. Meer en meer vindt er radarcontrole plaats.
Je kan de Franse milieusticker alleen aanschaffen met een creditcard (Carte Bleue, Visa en MasterCard) óf met PayPal (alleen mogelijk voor buitenlands geregistreerde voertuigen).
Als je Franse milieusticker is beschadigd door ruitschade, moet je een nieuwe sticker aanvragen en deze vervangen. Er wordt geen restitutie gegeven voor verlies of schade aan de sticker.
Je zou de kosten voor de aanvraag van een nieuwe milieusticker mogelijk kunnen verhalen op je autoverzekeraar. In dat geval is het wel belangrijk dat je bewijs van de ruitvervanging kan overleggen, je kan aantonen dat de sticker aanwezig was op de oude ruit en dat je een nieuwe sticker hebt besteld. Je kan bij je verzekering navragen of je deze kosten kunt verhalen.