Milieuzones & milieustickers in Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Ga snel naar
Waar zijn de milieuzones?
Hoe kan ik een milieuzone in?
Lees de veelgestelde vragen
Ga snel naar
Waar zijn de milieuzones?
Hoe kan ik een milieuzone in?
Lees de veelgestelde vragen
Verschillende steden in Engeland en Schotland hebben een milieuzone of een daarmee te vergelijken zone ingesteld of zijn dat van plan te doen. Lees hieronder welke steden in Engeland en Schotland zo'n zone hebben ingesteld. De maatregelen gelden ook voor buitenlandse voertuigen.
Ter beperking van de verkeersdrukte en de milieuvervuiling heeft Londen milieuzones ingesteld, bekijk hier een kaartje.
In de veelgestelde vragen kun je lezen voor welke voertuigen deze zones gelden.
Advies: reis in Londen bij voorkeur met het openbaar vervoer. Handig is de reisplanner van Transport for London op tfl.gov.uk.
In een aantal Engelse steden heeft een schoneluchtzone (clean air zone; CAZ), een combinatie van milieuzone en tol. Er zijn vier verschillende klassen zones: A, B, C en D. De klassen geeft aan voor welke voertuigen de maatregelen gelden.
Controleer op gov.uk/clean-air-zones of je moet betalen in de schoneluchtzone. Onder meer de volgende steden hebben een CAZ:
Overige milieumaatregelen in Engeland
Vier Schotse steden hebben een milieuzone (low emission zone; lage-emissiezone; LEZ):
Je kunt geen milieusticker kopen. Wil je toch met je eigen voertuig in de Low Emission Zone (LEZ) of Ultra Low Emission Zone (ULEZ) van Londen rijden, registreer het voertuig dan uiterlijk twee weken van tevoren bij EPCplc of bij Transport for London.
Let op: Registreer je voertuig ook als deze aan de emissienormen voldoet, om aan te kunnen tonen dat het voor ontheffing in aanmerking komt. Registreer je het voertuig niet, dan riskeer je (hoge) boetes. In de zones wordt met camera's gecontroleerd. De ervaring is dat geregeld voertuigen in een verkeerde categorie worden ingedeeld. Registratie is eenvoudiger dan achteraf bezwaar maken tegen een boete.
Meer informatie over de milieuzones in Londen vind je bij de veelgestelde vragen.
ANWB advies: Vraag in het geval van een huurauto na bij het verhuurbedrijf hoe de milieubelasting geregeld is.
Buitenlands geregistreerde voertuigen hoeven zich niet te registreren bij de LEZ autoriteiten in Schotland. Je moet wel nagaan of je voertuig in een milieuzone mag rijden en voldoet aan de eisen. Je kan dit checken via de kentekencheck van RDW.
Voor zover bekend zijn er in Noord-Ierland en Wales geen plannen tot invoering van milieuzones. Cardiff overweegt de invoering van een spitstaks (Congestion Charge).
Wil je per se met je eigen voertuig de LEZ of ULEZ van Londen in, registreer het voertuig dan uiterlijk twee weken van tevoren bij EPCplc, of ingewikkelder, bij Transport for London.
Let op: Registreer je voertuig ook als deze aan de emissienormen voldoet, om aan te kunnen tonen dat het voor ontheffing in aanmerking komt. Registreer je het voertuig niet, dan riskeer je (hoge) boetes. In de zones wordt met camera’s gecontroleerd en de ervaring is dat er geregeld voertuigen in een verkeerde categorie worden ingedeeld (‘bestelwagen’ in plaats van ‘personenauto’). Registratie is eenvoudiger dan achteraf bezwaar maken tegen een boete.
Voor de meeste voertuigen is betaling van congestion charge (CC) verplicht.
Uitgezonderd zijn:
Bepaalde campers, bestel- en vrachtwagens moeten een LEZ-charge betalen, afhankelijk van het gewicht en de ouderdom van het voertuig: bussen van meer dan 5000 kg en andere voertuigen van meer dan 3500 kg. Raadpleeg de website van Transport for London (TfL) om te zien voor welke voertuigen LEZ-charge betaald moet worden: tfl.gov.uk. De LEZ valt samen met de Ultra Low Emission Zone (ULEZ), die strengere regels heeft die gelden voor meer voertuigcategorieën. Zie meer informatie bij de ULEZ. De milieuzone kan op diverse borden aangegeven worden:
Bepaalde personen- en bestelwagens, motoren, bromfietsen en campers tot en met 3500 kg en personenbussen tot en met 5000 kg moeten een ULEZ-charge betalen (zie: tfl.gov.uk). Over het algemeen betreft het dieselvoertuigen van voor 2016 en benzinevoertuigen van voor 2006. Voertuigen die niet voldoen aan de ULEZ-eisen, kunnen tegen betaling van extra £ 12,50 per dag (boven op de bestaande congestion charge) de zone inrijden. Voor zware voertuigen is het tarief hoger. De milieuzone kan op diverse borden aangegeven worden:
Tarieven voor de Congestion Charge Zone (CCZ):
De Congestion Charge (CC) bedraagt £ 15 per dag (bij betaling vooraf of op de reisdag zelf) of £ 17,50 per dag (bij betaling op de tweede of derde dag). Wie later betaalt, riskeert een boete. Betalen is mogelijk via tfl.gov.uk. Let op: De congestion charge zone valt binnen de LEZ en ULEZ. In sommige gevallen moet je, afhankelijk van je voertuig, ook daarvoor betalen.
Tarieven voor de Low Emission Zone (LEZ):
Voor de LEZ moet per dag betaald worden, ook op zon- en feestdagen. De belasting bedraagt £ 100 tot £ 300 per dag, afhankelijk van het gewicht en de ouderdom van het voertuig: bussen van meer dan 5000 kg en andere voertuigen van meer dan 3500 kg. Een dag loopt van middernacht tot middernacht. Wie dus bijvoorbeeld tussen 23 en 1 uur op de weg is, moet voor twee dagen betalen. Voor dagen waarop een voertuig in de zone geparkeerd staat, hoef je niet te betalen. Eenmaal binnen de LEZ registreren camera's de kentekens. Aan de hand van een database wordt gekeken of het voertuig belastingplichtig is en of het geregistreerd is. Let op: Boetes voor niet-geregistreerde belastingplichtige voertuigen kunnen hoog oplopen.
Tarieven voor de Ultra Low Emission Zone (ULEZ):
Voertuigen die niet voldoen aan de strenge ULEZ-eisen, kunnen tegen betaling van extra £ 12,50 per dag boven op de bestaande congestion charge de zone inrijden. Voor zware voertuigen is het tarief hoger.
Tarieven zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Wanneer je van te voren niet geregistreerd bent of je de milieuheffing niet hebt betaald, dan kan je een boete ontvangen (van EPC). De boete bij overtreding van de ULEZ is circa £160. De boetes voor overtreding van de LEZ kunnen zeer hoog oplopen. Voor zware voertuigen (> 3.500 kg) die niet voldoen aan euronorm 4 geldt de hoogste boete van ruim £2.000. Voor iedere overtreding ontvang je een aparte boete.
Bij betaling van de boete binnen 14 dagen na betekening van het boetebesluit, wordt het boetebedrag gehalveerd.
In de regel is het alleen zinvol om bezwaar te maken als je niet ter plaatse was of als er procedurefouten zijn gemaakt.
Meer informatie over boetes milieuzones rondom Londen vind je hier.
Eenmaal binnen de milieuzone registreren camera's de kentekens. Aan de hand van een database wordt gekeken of het voertuig belastingplichtig is en of het geregistreerd is. Let op: Boetes voor niet-geregistreerde belastingplichtige voertuigen kunnen hoog oplopen.
Vraag in het geval van een huurauto na bij het verhuurbedrijf hoe de milieubelasting geregeld is.