Tolwegen & tolvignetten in Hongarije
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
In Hongarije zijn alle snelwegen (beginnend met een M, zoals M1 of M15) tolwegen. Sommige delen van deze snelwegen zijn vrijgesteld van tol, vooral de gedeelten die om een stad leiden.
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
Op autowegen is een vignet (e-vignet of e-Matrica) verplicht. Dit betekent dat je de tol vooraf moet betalen vóórdat een snelweg opgereden wordt. Er zijn geen tolpoorten. Controle vindt plaats via je kenteken. De tol moet betaald zijn vóórdat een snelweg opgereden wordt.
Bij grensovergangen, tankstations, verkoopadressen van de beheerder van de snelwegen en bij veel tankstations net voor de grens kun je ook een vignet kopen. De verkooppunten worden met borden vignette/matrica aangegeven.
Het makkelijkst kun je daar betalen Hongaarse forinten of met een pinpas of creditcard. Euro's en sommige andere muntsoorten worden geaccepteerd, maar er kunnen hoge wisselkoersen gerekend worden. Wisselgeld wordt bovendien gegeven in forinten.
Nee. Controle vindt plaats via het kenteken.
Actuele tarieven zijn te vinden op nemzetiutdij.hu.
Je riskeert dan een hoge boete. Je kunt de boete voorkomen wanneer je binnen 60 minuten na het oprijden van de snelweg alsnog betaalt. Dat kan onder meer bij grensovergangen, tankstations en verkoopadressen van de beheerder van de snelwegen. De verkooppunten worden met borden vignette/matrica aangegeven. Ook bij veel tankstations in de buurlanden voor de grens zijn vignetten te koop.
Let op: bij het kopen van een vignet aan de grens is het aan te raden contant te betalen met Hongaarse forinten of met een bankpas of creditcard. Euro's en sommige andere munteenheden worden geaccepteerd, maar er kunnen hoge wisselkoersen gerekend worden. Wisselgeld wordt bovendien gegeven in forinten.
De volgende categorieën bestaan er. De meeste auto's hebben een D1 vignet nodig.
Campers krijgen een e-vignet afhankelijk van de voertuigclassificatie, de toegestane maximummassa en het aantal zitplaatsen.
Kijk op toll-charge.hu (derde vraag of zoek op 'registration certificate') voor een tabel met veldcodes (kentekenbewijs) die horen bij de e-vignetcategorieën. De voertuigclassificatie (veld J), de toegestane maximummassa (veld F.1) en het aantal zitplaatsen (veld S.1) van Nederlandse voertuigen zijn te vinden op het kentekenbewijs of na te gaan bij de RDW op ovi.rdw.nl.
Sinds 2024 moeten campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg verplicht ook het elektronisch tolsysteem HU-GO gebruiken. Meer informatie op hu-go.hu.
Alleen als jouw voertuig binnen onderstaande categorie valt heb je een vignet voor je aanhanger nodig. In alle andere gevallen niet.
Een bonnetje (e-vignet) geldt als bewijs van betaling voor de tol. Bij het kopen van dit 'recht om gebruik te mogen maken van de tolwegen', wordt het kenteken van het voertuig genoteerd en opgenomen in het computersysteem. Dit staat ook op het e-vignet vermeld. Controleer altijd of op het e-vignet het juiste kenteken en de juiste landcode is vermeld. De controles worden aan de hand van het kenteken uitgevoerd.
Het is aan te raden het e-vignet een jaar te bewaren. Bij een eventueel onterechte boete is dit het enige bewijs. De boetes voor het niet betalen van tol zijn hoog.
Ter plaatse gehuurde auto's zijn veelal voorzien van een tolvignet, maar in een ander land geregistreerde huurauto's meestal niet. Informeer tijdig bij de verhuurder. Zie ook anwb.nl/huurauto.
Voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg betalen tol via het elektronisch tolsysteem HU-GO. Sinds 2024 geldt dit ook voor zware campers en bussen. De categorie B2 van de e-vignetten voor bussen van meer dan 3500 kg bestaat niet meer. Meer informatie op hu-go.hu.
Meer informatie is te vinden op toll-charge.hu.